Superstorms

Thursday 19 July 06:05

Your central source of objective information
about the issue of super storms in Belgium

Archive

6647258785_fcc4f6d2f8_b

Poolwetenschappers vragen aandacht voor klimaat in Davos

Op het Wereld Economisch Forum in Davos hebben poolwetenschappers een geïmproviseerd tentenkamp opgezet. Ze vragen aandacht voor het wetenschappelijk werk op de polen en onderstrepen de nood aan meer klimaatmaatregelen. 

Lees hier het artikel van VRT NWS. 

151568076325894263

Miljoenen euro’s spoelen weg aan Belgische kust

De storm die vorige week over ons land trok, heeft enorme zandkliffen veroorzaakt aan de Belgische Kust. De enige manier om het strand opnieuw tot een glad geheel te strijken, is bulldozers inzetten. Dit kost telkens veel geld. Structurele oplossingen zoals de aanleg van strategische eilanden voor de kust dringen zich op.

Lees hier het artikel van De Standaard.

iceberg-329852_1920

Stijging zeespiegel van bijna 2 meter niet ondenkbaar

Het smelten van het ijs op Antarctica gaat sneller dan verwacht. Dit kan een veel grotere zeespiegelstijging veroorzaken dan eerder werd gedacht. Een stijging van 1,80 meter binnen 80 jaar is niet uitgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht.

Voor meer informatie kan je terecht bij NOS

iceberg-404966_1920

Enorme ijsberg overleeft maar een maand

Een ijsberg van 28 kilometer lang en 9 kilometer breed, die loskwam van de Pine Island-gletsjer was maar een kort leven beschoren. Satellietbeelden onthullen dat de ijsberg snel ten onder is gegaan. In krap een maand tijd is de ijsberg in meer dan twintig stukken gebroken.

Voor meer informatie en beeldmateriaal, kan je terecht op scientias.nl

pollution-2575166_1920

Hoeveelheid broeikasgassen stijgt sneller dan ooit

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is vorig jaar sneller gestegen dan ooit tevoren. Dat blijkt uit cijfers die werden bekendgemaakt in het jaarrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). 

Lees meer op de website van Metro

curacao-2745695_1920

Cariben onder druk door stijging zeespiegel

We kennen de Cariben vooral als een tropisch vakantieparadijs, maar de orkanen van de afgelopen weken hebben al aangetoond dat dit niet altijd het geval is. Meteorologen waarschuwen dat, als de stijging van de zeespiegel in het huidige tempo doorzet, de situatie op de eilanden nog een stuk erger kan worden. Sommige eilanden lopen zelfs het risico onbewoonbaar te worden.

Lees meer op de website van NOS.

storm-691286_1920

Meer superstormen door het broeikaseffect

Zware orkanen, zoals Harvey in Texas, zullen  in de toekomst vaker voorkomen op de Atlantische Oceaan. Dat is wat deskundigen verwachten, als gevolg van de opwarming van de planeet.

Lees meer op de website van NRC.

Tags: Storm images

34151337246_6dc323ac22_b

Rif moet Belgische kust beschermen tegen storm

Bij elke zware storm voor de kust komen tonnen zand in de zee terecht. Om dit te voorkomen kwamen baggeraars DEME en De Nul samen met textielfabrikant Sioen, onderzoeksteam ILVO en milieuconsultant eCoast met het idee om een rif onder de waterlijn te bouwen. Deze buffer met zeewier, wormen en mosselen komt voor de kustlijn van De Panne.

Lees meer op deredactie.be.

glacier-277_1920

Groenlandse ijskap smelt snelller door groei algen

Door de klimaatverandering smelten de ijskappen van Groenland almaar sneller, en dat is slecht nieuws voor miljoenen mensen in kustgebieden over de hele wereld. Het probleem schuilt in donkere algen. Die kunnen dankzij het warmere weer op het ijs groeien en absorberen de warmte.

Lees meer bij De Morgen.

penguins-emperor-antarctic-life-48814

Weerfenomeen op Antartica kan zeeniveau snel doen stijgen

Antarctica maakt de jongste maanden enkele vreemde weerpatronen mee. Wetenschappers maken zich zorgen over de toekomst. De West-Antarctische ijskap wordt steeds onstabieler als gevolg van de klimaatverandering. Eenmaal het gesmolten ijs in de oceaan belandt, kan dat het zeeniveau dramatisch en zeer snel doen stijgen.

Lees meer op De Morgen

rotterdam-2352011_1920

Nederlandse oplossingen voor stijgende zeespiegel

Er is geen enkel land in Europa dat meer bedreigd wordt door de stijgende zeespiegel dan Nederland. Een groot deel van Rotterdam ligt zelfs onder het zeeniveau. Toch wordt de klimaatsverandering door onze Noorderburen als een kans tot economische ontwikkeling gezien.

Lees meer in de New York Times

Tags: climate change

pexels-photo-266901

Arctisch klimaat verandert sneller dan verwacht

Het onlangs uitgekomen internationale SWIPA rapport (2017), opgesteld door 90 wetenschappers, stelt dat het Arctisch klimaat nóg sneller verandert dan verwacht. De onderzoekers geven aan dat zee-ijs, landijs, sneeuw en permafrost in het Noordpoolgebied zodanig snel afsmelten dat eerdere inschattingen voor toekomstige zeespiegelstijging omhoog moeten worden bijgesteld.

Lees meer op de website van het KNMI.

wattenmeer-2243770_1920

Waddengebied dreigt te verdrinken

Als de zeespiegel blijft stijgen en de bodemdaling in het Waddengebied doorzet, dreigen de Wadden te ‘verdrinken’. Daarvoor waarschuwt de Waddenvereniging in een rapport dat woensdag is verschenen.

Lees meer op De Standaard.

spitsbergen-970119_1920

Klimaatvluchtelingen in de poolcirkel

De klimaatopwarming is een van prangenste problemen in ons tijdperk, maar wat betekent het concreet? Welke impact heeft het op het leven van de mensen? 

Op Spitsbergen, het meest noordelijke gebied dat bewoond is door mensen, verliezen gletsjers een halve meter dikte per jaar. Er is meer neerslag. Het zee-ijs groeit minder aan tijdens de winter.Dat zijn evoluties die door de stijging van de zeespiegel mogelijk ook de rest van de wereld zal voelen.

Het volledige artikel en de videoreportage bekijk je hier.

 

Ook Canadese gletsjers doen zeespiegel stijgen

Naast het poolijs en de ijskap op Groenland blijken ook de Canadese gletsjers een steeds grotere bijdrage te leveren aan de stijgende zeespiegel. Dat schrijft MO*.

Lees meer op de website van MO*.

Koksijde_Duin_02

Hoe onze kust beschermen tegen 1000-jarige storm

De Vlaamse stranden hebben na de doortocht van storm Dieter volgens een eerste prognose 17 miljoen euro aan schade opgelopen. Naast het herstel van de schade wordt er ook aan structurele oplossingen gewerkt.

Lees meer bij Het Nieuwsblad.

Afbeelding1 (640x360)

Blauwe Cluster koppelt kustbescherming aan blauwe economie

Het nieuwe initiatief de Blauwe Cluster is een groep eilanden voor de kust als bescherming tegen het water en de basis voor toekomstgerichte ontwikkelingen op vlak van zeevoeding, communicatietechnologie en energie.

De Blauwe Cluster is een initiatief van een tiental Belgische topbedrijven, krijgt steun vanuit de wetenschappelijke instellingen en streeft naar structurele inbedding in het Vlaamse en federale beleid. Samen maken ze van de dreiging een kans.

Het volledige artikel en de videoreportage bekijk je hier.

before-the-flood

Before the flood

Als jij de waarheid over het gevaar van klimaatverandering zou kunnen weten, zou je dat dan willen? Before the flood, uitgezonden door National Geographic, volgt Leonardo DiCaprio op een reis als boodschapper van de United Nations. Op zijn reis langs 5 continenten maakt hij de klimaatverandering met eigen ogen mee. Experts en scheikundige begeleiden hem op verschillende expedities om achter de waarheid/gevolgen van klimaatverandering te komen. Daarbij ontmoet hij ook politieke leiders die het gevecht willen aan gaan tegen deze negatieve verandering.

Voor iedereen een absolute must om te zien! Bekijk de film hier.

Tags: climate change

kustbescherming nederland

Nederland beschermd tegen superstormen

Nederland is vanaf morgen over het hele grondgebied beschermd tegen een superstorm die maar een keer om de 10.000 jaar voorkomt. De voorbije jaren heeft Nederland meer dan 600 miljoen euro geïnvesteerd om de zwakste plaatsen in de kustbeveiliging te versterken en morgen wordt het laatste stuk afgewerkt.

 

Lees het volledige artikel hier 

eilandjes

Vlaanderen trekt 8 miljoen uit voor studie kustbescherming

Als het van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) en staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) afhangt, wordt in 2020 begonnen met de aanleg van een kunstmatig eiland voor de kust van Knokke-Heist. Daarmee moet de Oostkust klaar zijn voor de duizendjarige storm. Vlaanderen trekt 8 miljoen euro uit voor verder studiewerk.

Lees het volledige artikel hier 

Tags: Coastal protection Belgium

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kustbescherming!

Tsunami-simulator moet helpen bij betere kustbescherming

 

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een tsunami na te bootsen in het laboratorium. Het onderzoek moet leiden tot betere ontwerpen van gebouwen en woongebieden waar tsunami-gevaar bestaat. 

 

Lees het volledige artikel hier

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

zwinvlakte

Kustbescherming belangrijk in uitbreiding project Zwinvlakte

Het Zwin ondergaat een ingrijpende transformatie. Tegen 2019 zal de Zwinvlakte met 120 hectare groeien, goed voor bijna een verdubbeling van het huidige gebied. De veranderingen moeten ook de verzilting van de vlakte tegengaan en de kust beschermen voor de zogenoemde 4.000-jarige storm.

Lees het volledige artikel hier 

Tags: Coastal protection Belgium

Coastal protection

HOW CAN WE PROTECT A COAST?

As sea level rises, expert thinking on shorelines has undergone big changes on how to best protect the shoreline.

According to research released in 2015 by Rachel Gittman, a post-doctoral researcher at Northeastern University’s Marine Science Center, about 14 percent of the U.S. tidal shoreline has been hardened. But many now believe that softer shoreline defenses are better

Read the full article here 

 

Tags: Coastal protection Belgium

chennai-flood

What happens in the Arctic doesn’t stay in the Arctic...

The changing face of the Arctic due to climate change, including melting ice sheets and rising sea levels, will likely spur more extreme weather events in other parts of the world, including heat waves, storms, and other climatic phenomena, according to a new report released Tuesday by Greenpeace. 

 

Read full article here

Tags: Storm images , Storms abroad

beach-514844_960_720

Belgische kust niet voldoende beschermd tegen superstormen

Het Masterplan Kustveiligheid moet worden aangepast zodat de Belgische kust beschermd is tegen een superstorm. Dat concludeert Steve Vandenberghe (sp.a), parlementslid en burgemeester van Bredene, uit het antwoord op een vraag aan bevoegd minister Ben Weyts

Lees het volledige artikel hier

Tags: Storms Belgium

Eilanden belgie

Twee eilandjes als bescherming voor de Belgische kust

Het waren jarenlang wilde toekomstdromen, maar nu is het heel concreet. Er ligt een plan van de Vlaamse overheid klaar om twee eilanden aan te leggen voor de kust van Knokke-Heist. Om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel en om scheepvaart langs de kustlijn mogelijk te maken.
 

Lees het volledige artikel hier

973e5f32-ea12-11e5-9c6c-a44bcf713935_original

Stormmuur beschermt kustgemeente

In september starten de werken voor de bouw van een stormmuur die Blankenberge moet beschermen tegen overstroming.

Lees meer op de website van Het Nieuwsblad

Zo voelt zware storm op zee

De storm Gertrude met windsnelheden tot 230 km/u zorgde in januari voor de nodige problemen in de Noordzee. Getuige hiervan dit filmpje, gemaakt vanop de brug van een schip. 
 

Watch the movie

sea-level-rise-hotspot-north-east-america-atlantic-ocean_27612

Stijging zeespiegel groter dan verwacht

Ook de uitzetting van de oceanen zorgt voor een snellere smelting van de zeespiegel, stellen Duitse onderzoekers.

Lees meer

iceberg_melting21

Vice documentary about climate change

In an episode of Vice on HBO, which can currently be watched for free on the website of Vice, the authors consider the rising sea level. Vice founder Shane Smith traveled to the bottom of the world to investigate the instability of the West Antarctic ice sheet and see firsthand how the continent is melting—and how Bangladesh gives us a glimpse into the world's underwater future.

Watch the documentary now

Tags: Coastal protection abroad , Coastal protection Belgium

iceberg_melting21

Documentaire: De stijgende zeespiegel en smeltende ijskappen

In een aflevering van Vice on HBO, die momenteel gratis te bekijken is via de website van Vice, staan de makers stil bij de stijgende zeespiegel. Vice-oprichter Shane Smith reisde naar de onderkant van de aarde om de instabiliteit van de ijskappen in West-Antarctica te onderzoeken en met eigen ogen te zien hoe snel het continent smelt.

Bekijk hier de reportage (tijdelijke toegang)

Cadzand

Cadzand-maritiem op kruissnelheid

De kust in het Nederlandse Cadzand is niet sterk genoeg om het hoofd te bieden aan een superstorm. Daarom worden er nu strekdammen gebouwd als onderdeel van het kustverdedigingsplan. Tegelijk biedt dit project toeristische kansen.

Meer informatie leest u hier. Uitgebreidere info over de kustversterking in Nederland kan u hier terugvinden.

Watermeter

Hoe global warming de kaart van België zal hertekenen

Global warming is niet langer een ver-van-mijn-bedshow. Uit een onderzoek van Climate Central blijkt dat ook België er helemaal anders zal uitzien in de toekomst. In dit artikel kan u zien hoe ons land getroffen wordt bij verschillende scenario's.

Lees meer in dit artikel van De Morgen

Flood102405

Zeeniveau stijgt komende 100-200 jaar met minstens 1 meter

Door de klimaatverandering wordt het onvermijdelijk dat de zeespiegel in een periode van 100 tot 200 jaar met minstens 1 meter zal stijgen. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, die eerdere voorspellingen naar boven bijstelt.

Bron: Knack

iceberg-329852_640

Als al het Zuidpoolijs smelt, stijgt zeespiegel met 60 meter

Het verbranden van de overgebleven fossiele brandstoffen zou het broeikaseffect dermate verhevigen dat Antarctica geheel zou smelten. Dat meldt het tijdschrift Science op basis van eigen onderzoek. Als het ijs rond de zuidpool smelt, dan zou dat betekenen dat de waterstand 60 meter boven het huidige niveau zou uitkomen.

Bron: HP De Tijd

Beeld

"Stijging zeespiegel Noord-Europa groter dan verwacht"

De stijging van de zeespiegel in Noord-Europa kan aanzienlijk groter worden dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van onder meer de TU Delft.

Bron: De Morgen

Nederland kust

Nederlandse kust bijna stormbestendig

De Nederlandse kust kent eind van het jaar geen zwakke plekken meer. Met het verdwijnen van de zwakke schakels langs de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen is Nederland weer goed beschermd tegen zware stormen. Het project kostte 140 miljoen euro en is uitgevoerd in combinatie met de aanleg van een jachthaven en recreatie- en natuurgebied.

Bron: De Volkskrant

sky-79938_640

Timelapse van supercel storm in Kansas

De inwoners van het gehucht Hanston van de Amerikaanse staat Kansas kregen een zogenaamde supercel op hun dak. Dat is een van de zwaarste vormen van onweer. Stormfilmer Robert Sinner filmde het beruchte weerverschijnsel en maakte er een timelapse van.

Bekijk het filmpje hier

Bron: Spitsnieuws.nl

3019900

Antarctica smelt extra snel door warme onderstroom

Een duiker gaat onder het ijs om de oceaaanverzuring te testen in Antarctica. © EPA

 

Het ijs in een deel van Antarctica dat tot voor kort stabiel leek, blijkt plotseling snel te smelten. Gletsjers in het zuidelijk deel van het Antarctisch Schiereiland hebben de afgelopen vijf jaar enorme hoeveelheden ijs verloren, ontdekten onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht tot hun verrassing. Er is zoveel smeltwater vrijgekomen dat dit gebied in deze periode 5 procent van de stijging van de zeespiegel voor zijn rekening heeft genomen.

lees het volledige artikel in de Volkskrant

d87a0ffa-df5f-11e4-ae5b-ba21deb154f4_web_translate_-7.6875_-5.119995__scale_0.161499_0.161499__

Kust niet onder indruk van rampscenario klimaatverandering

Foto: Photo News

Elke kustgemeente neemt volop maatregelen voor bescherming van de kust tegen de duizendjarige storm, zoals het ook wetenschappelijk is voorgesteld. Laat ons eerst die maatregelen nemen en realistisch blijven

Lees het volledige artikel op GVA

kustforumfocuswtv

Geïntegreerde aanpak en toekomstvisie broodnodig voor kust""

Op het Kustforum in De Haan pleiten alle experten voor een geïntegreerde aanpak en toekomstvisie voor de kust. Het Kustforum bekijkt de mogelijke ontwikkelingen voor onze kust in de toekomst.

bekijk de reportage op focus/wtv

sneeuwstormNYCfeb2015

New York staat zwaarste storm in geschiedenis te wachten

New York en omgeving kunnen de komende dagen rekenen op zware sneeuwstormen. De nationale weerdienst heeft een waarschuwing afgegeven voor vanmiddag tot morgen. Ook bestaat de kans dat hoogwater opnieuw leidt tot overstromingen, zoals in 2012 na de orkaan Sandy.

lees het volledige artikel in de volkskrant

Bron: ANP

filippijnen-568x379

Miljoen mensen op de vlucht voor tyfoon Hagupit

Foto AFP

Meer dan een half miljoen Filippijnen zijn gevlucht voor tyfoon Hagupit. De tyfoon is de krachtigste in de Filippijnen dit jaar. Bomen zijn uit de grond gerukt, elektriciteitspalen neergehaald en huizen verwoest, meldt persbureau.

lees het volledige artikel op nrc.nl

 

 

katwijk-568x345

Nieuw deltaplan niet bestand tegen storm en hoog water

Foto ANP / Koen van Weel

HOGER? DAN NIET STABIELER

De deskundigen maken zich zorgen over de stabiliteit van de dijken. Als deze worden opgehoogd, kan water er nog wel onderdoor sijpelen. Ook zijn ze kritisch over de gevolgen van dijkverbreding en -verhoging voor duizenden bewoners van de dijkgebieden, die dan elders moeten wonen.

lees het volledige artikel op nrc.nl

wdk

Ook Antwerpen neemt maatregelen tegen storm

Foto: archief (c) Dominique Jauquet

De kust bereidt zich voor op het verwachte stormweer. In Oostende kondigde het stadsbestuur al verschillende maatregelen af. In Antwerpen worden uit voorzorg de waterkeringspoorten gesloten.

Lees het volledige artikel op DeStandaard

media_xll_7193533

Wervelstormen doden en verwonden mensen in Azië

© afp

Twee zware wervelstormen hebben in India en Japan aan meerdere mensen het leven gekost en vele anderen verwond. De enorme taifoen Vongfong verwondde dit weekend in het zuiden van Japan minstens 25 mensen.

Les het volledige artikel op hln.be

Nederlandse subsidie voor innovatief model voor overstroming

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt dit jaar een half miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een overstromingsmodel. Het online model, Aqueduct, moet in beeld brengen hoe kwetsbaar laaggelegen gebieden zijn voor overstromingen. Ook geeft het model inzicht welke overstromingsrisico’s kunnen ontstaan door klimaatverandering.

Lees het volledige artikel op www.rijksoverheid.nl

media_xll_7062807

Smeltend ijs doet Antarctische zee sneller stijgen dan het g

© thinkstock

Smeltende gletsjers hebben de zeespiegel rond de kust van Antarctica twee centimeter meer doen stijgen dan het globale gemiddelde van zes centimeter. Dat ontdekten Britse onderzoekers na een nieuwe studie van satellietgegevens van de voorbije 19 jaar.

Lees het volledige artikel op HLN.be

1632937

Man gaat jaar op smeltende ijsberg wonen (video)

Alex Bellini © screenshot via YouTube

De Italiaanse avonturier Alex Bellini gaat één jaar op een smeltende ijsberg wonen. Hij wil zo de aandacht te vestigen op de dramatische gevolgen van de klimaatverandering.

Lees het volledige artikel in Knack

media_xl_7007831

Noordzee is verantwoordelijk voor instabiele zomer

© anp

Volgens het Nederlands Meteorologisch Instituut is de Noordzee te warm. Die te warme Noordzee is de oorzaak voor onze instabiele zomer.

Onze zomer wordt gekenmerkt door regen, storm en minitornado's. Volgens het Nederlands Meteorolgisch Instituut worden de Lage Landen met een kustlijn van 884 kilometer hevig beïnvloed door de zee.

Lees het volledige artikel in DeMorgen

Bron: RTL

media_xl_2425167

Gezin uit Tuvalu eerste klimaatvluchtelingen ter wereld

© thinkstock. De Bahama's (foto ter illustratie).

Leden van een gezin uit Tuvalu, deel van het tropische eilandenrijk Polynesië, hebben onlangs op klimatologische gronden een verblijfsvergunning in Nieuw-Zeeland gekregen. Daarmee zijn zij de eerste officiële klimaatvluchtelingen ter wereld.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant

Door: Sterre Lindhout − 14/08/14, 06:00

671079

Stroomstoring Canada door storm

© AFP

In de Canadese provincie Nova Scotia zitten 200.000 mensen zonder stroom door storm Arthur. Op het vliegveld van Halifax leidde de storm tot vertraging en annulering van vluchten.

Er werden windsnelheden gemeten van 116 kilometer per uur. Ook viel er veel regen.

Afgezwakt
Arthur kwam gisteren als orkaan aan land in de Verenigde Staten.

 

Lees het volledige artikel op NOS

media_xl_6799540

Klimaatverandering bedreigt vooral 52 kleine eilandstaten

© thinkstock. De Bahama's (foto ter illustratie).

In de kleine eilandstaten van deze wereld wonen meer dan 62 miljoen mensen. Ze produceren vergelijkingsgewijs minder broeikasgas, toch zullen zij volgens een rapport van de Verenigde Naties het meest onder de gevolgen van de klimaatverandering lijden.

 

Lees het volledige artikel in DeMorgen

media_xl_6798592

Waarom de Vlaamse regering maar beter een klimaattrip richti

© reuters

De Amerikaanse overheid heeft maandag aangekondigd dat ze miljarden dollars zal investeren in het beschermen van New York tegen het veranderende klimaat, stormen en overstromingen. Dat meldt The Verge. En wat doet de Vlaamse regering?

Lees het volledige artikel in DeMorgen

media_xll_6784688

topfotograaf over stijgende zeespiegel:

© Kadir Van Lohuizen.

Het is al begonnen. Paradijselijke archipels in de Pacific worden langzaam overspoeld, in Bangladesh moeten duizenden mensen vluchten voor het gestaag wassende water. Maar ook een stad als Boston krijgt natte voeten. Topfotograaf Kadir van Lohuizen reisde voor zijn project 'Rising Seas' de wereld rond op zoek naar plekken waar de stijging van de zeespiegel voor acute problemen zorgt.

Rik Van Puymbroeck

lees het volledige artikel op HLN

 

809435

Antarctica smelt: We sloffen naar een klimaatcatastrofe

© reuters

Een van de allergrootste rampscenario's die de klimatologen zich kunnen indenken, is zich voor onze ogen aan het voltrekken. Hebben zij gelijk, dan is de vraag definitief niet meer óf de zeespiegel met noodlottige gevolgen meters hoger komt te staan, maar wanneer.

Lees het volledige artikel op Knack

284913

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de Schelde

© Belga

In de periode naar 2050 zijn er door klimaatveranderingen belangrijke ingrepen in de Schelde nodig om de toegankelijkheid en de veiligheid van de Antwerpse haven en het hinterland te verzekeren.

Lees het volledige artikle in Knack

media_xl_6720607

Smeltende ijskap zet onstuitbare stijging van zeespiegel in

© reuters

Het afsmelten van een relatief klein volume ijs in het oosten van Antarctica kan een niet te stoppen kettingreactie in gang zetten die gedurende duizenden jaren de zeespiegel doet stijgen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in wetenschapsblad Nature.

Bron: IPS

307858

Amerikaanse regering: 'Klimaatverandering is al harde realit

© AFP

Extreme weerfenomenen

De laatste jaren kregen de Verenigde Staten meermaals met extreme weerfenomenen af te rekenen. De superstorm Sandy trok in oktober 2012 een spoor van vernieling door New York. Grote delen van het land kennen nu al enkele jaren op rij grote droogte.

Lees het volledige artikel in Knack

(IPS)

yersekehaven_35AA293BA8FE8C8CC1257CCA0049F0F4_1

Storm veranderde Yerseke in havenplaats

YERSEKE - Een grote storm in het jaar 1530 veranderde Yerseke van een landbouwgemeenschap plotsklaps in een havenplaats. Dat blijkt uit oude kaarten die te zien zijn in een tentoonstelling in het Oosterscheldemuseum in Yerseke.

Lees het volledige artikel op Omroep Zeeland

ImpressiesSuperstormen

Herbekijk het Superstorm Congres van 26 november 2013

Herbeleef het tweede Congres Superstormen van dinsdag 26 november 2013. Bekijk de filmmontage

Strand Middelkerke wordt tien meter breder

Vandaag zijn in Middelkerke werken om de inwoners van de kust beter te beschermen tegen zware stormen. 950.000m³ zand zal worden opgespoten waardoor het strand 10 meter breder zal zijn. Deze strandverhoging en strandverbreding zorgt voor een betere bescherming van Middelkerke tegen een 1000-jarige storm, een zogenaamde superstorm.

Lees het volledige artikel op het nieuwsblad.be

7206fb20-af81-11e3-9d3e-34ef224b6cce_original

België verdwijnt onder water

© Carl De Keyzer

Enkele dagen voor het officieel zou worden voorgesteld, is een voorlopige versie van het nieuwste VN-klimaatrapport uitgelekt. Honderden wetenschappers analyseerden gedurende vijf jaar duizenden onderzoeken naar de mogelijke implicaties van de wereldwijde klimaatverandering.

In hun alarmerende bevindingen hebben ze het over massale overstromingen, water- en voedseltekorten en hongersnoden, enorme vluchtelingenstromen, gewelddadige conflicten en de ineenstorting van de globale economie tegen het eind van deze eeuw.

Lees het volledige artikel in DeStandaard

pineislandgletsjer

Grootste bijdrager aan zeespiegelstijging blijft nog een tij

De Pine Island-gletsjer smelt flink en levert de grootste bijdrage aan het stijgen van de zeespiegel. De grote vraag is: hoelang blijft deze nog smelten? Nog zeker enkele decennia, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek.

Lees het volledig artikel op Scientas.nl

media_xl_6586025

Stijging zeespiegel kan EU 17 miljard per jaar kosten

© belga

Ons land krijgt tegen 2100 af te rekenen met zware overstromingen en torenhoge kosten als gevolg van de stijgende zeespiegel. Die en andere onthutsende voorspellingen staan in een gelekt ontwerp van het nieuwste VN-klimaatrapport, schrijft De Morgen vandaag.

Lees het volledige artikel op DeMorgen.be

Bron: Belga

media_xl_6581596

"Stabiele" ijsplaat stuwt zeespiegel omhoog

© ap

Volgens een nieuwe studie zou de zeespiegel wel eens sneller kunnen stijgen dan verwacht. Wetenschappers hebben ontdekt dat een ijsplaat in het noordoosten van Groenland, waarvan men dacht dat ze koud en stabiel was, snel aan het smelten is. Sinds 2003 zou er in de regio al miljarden ton ijs verloren hebben. Dat schrijft de Britse krant The Independent.

Lees het artkel op DeMorgen.be

Bron: The Independent

675829

Overstromingen Groot-Brittannië gevolg van opwarming van de

© BELGAIMAGE

De stormen en de overstromingen in Groot-Brittannië zijn duidelijk een gevolg van de klimaatverandering. Dat zegt klimaateconoom Lord Nicholas Stern.

Lees het volledige artikel op Knack.be

historische-centrum-brugge.-en-van-de-sites-die-door-de-stijgende-zeespiegel-bedreig

Stijgende zeespiegel bedreigt werelderfgoed

 • © IPS

BRUSSEL — De stijgende zeespiegel bedreigt niet alleen kustgebieden, landbouw en kustbewoners, maar ook een vijfde van het Unesco-werelderfgoed. Onder meer het Vrijheidsbeeld in New York en het Sidney Opera House dreigen onder water te komen staan.

Lees het volledige artikel op dewereldmorgen.be

Kost overstromingen klimaatverandering vervijfvoudigd tegen

De EU moet zich schrap zetten voor veel meer en ergere overstromingen tussen nu en 2050. Uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change blijkt dat de kosten kunnen vervijfvoudigen.

Lees het volledige artikel op dewereldmorgen.be

610244

Dode door storm Zuid-Engeland

© AFP

In Wiltshire in Zuid-Engeland heeft de zware storm van vandaag een leven geëist. Er waren windstoten tot 170 kilometer per uur. Gevreesd wordt dat de storm ook leidt tot nog ergere overstromingen. Het overstromingsgevaar is nog steeds het grootst in Berkshire, Surrey en Somerset.

Lees het volledige op NOS

GB-overstroming1-484x322

Wisselvalligheid van het Britse weer

In het rapport vragen de onderzoekers zich ook af of hier sprake is van klimaatverandering. Moeilijk te zeggen, luidt de conclusie. De gebeurtenissen passen bij wat je zou verwachten op basis van de bestaande kennis: een zeespiegelstijging van 12 centimeter in de afgelopen eeuw (waardoor het water minder goed weg kan), meer zware buien (in de jaren zestig en zeventig eens in de 125 dagen, tegenwoordig een keer per 85 dagen) en niet meer, maar wel zwaardere winterstormen – zeker de zwaarste lijken heftiger te worden.

Lees het volledige artikel op nrc.nl

RTL11FEB2014

Storm blaast zeeschuim door straten Bretagne

© RTL

Storm Petra zorgt voor veel overlast aan de Franse kust. In Bretagne staan de straten vol water en worden huizen ondergeblazen met zeeschuim. 20.000 mensen zitten zonder stroom, ook is een schip voor de kust in tweeën gebroken.

bekijk het filmpje op RTL

media_xll_2090738

Krachtige stormwind tilt Britse man op

© afp

De zuidkust van Groot-Brittannië wordt opnieuw geteisterd door een zware storm. Hevige wind en de aanhoudende regen veroorzaken nieuwe overstromingen. Metershoge golven beuken tegen de rotsen en richten veel schade aan. Strandweringen en huizen zijn vernield.

Lees het volledige artikel op ad.nl

d24563ba-7ec0-11e3-bae0-59a9fa7604de_web_scale_0.0846012_0.0846012__.jpg.h380.jpg.568

Crevits pompt miljoenen in kustbescherming.

MVN

Zeebrugge krijgt een betere beveiliging tegen noodweer. Dit voorjaar start de Vlaamse overheid met de bouw van stormmuren, die de haven en het dorp beter moeten beschermen tegen overstromingen.

Lees het volledige artikel op de site van Nieuwsblad

KTB,KOEN THEUNS

SaintMalo2014

Saint-Malo Grande marée Janvier 2014 Bretagne

dfmalo8 © via YouTube

Saint-Malo Grande marée Janvier 2014 Bretagne 
Springflut High Tide Saint-Malo
Musique: Schiller (Allemagne / Germany)

Watch the movie

KlifEngeland

Deel klif stort in zee na krachtige storm Engeland

DM VIDEO

Een deel van een klif in het Engelse Hastings is in zee gestort nadat een krachtige storm voorbij raasde. Enkele mensen waren getuige van het natuurgeweld en legden het moment vast op video.

Bekijk de video op de DeMorgen

Bron: BBC

media_xl_6371971

Storm en overstromingen leggen verkeer in Groot-Brittannië l

© getty

Stormachtig winterweer heeft de voorbije dagen vele overstromingen veroorzaakt in verschillende delen van Groot-Brittannië. Twee mensen verdronken in zee.

Lees het volledige artikel op DeMorgen

Bron: Belga

ImpressiesSuperstormen

Impressies Congres Superstormen 26 november 2013

Herbeleef het tweede Congres Superstormen van dinsdag 26 november 2013 via de vele sfeerbeelden

e701edb2-5e42-11e3-9760-08d56769eda4_web_scale_0.2045455_0.2045455__

Hoogste waterstand sinds stormvloed van 1 februari 1953 in O

Foto: EDM

De storm is donderdag over ons land geraasd met een krachtvan 9 Beaufort op zee en met maximale rukwinden tot 97 km/u in Zeebrugge en Beitem en 90 km/u in Ernage. Dat meldt weerman David Dehenauw vrijdag. In Oostende werd de hoogste waterstand bereikt sinds de stormvloed van 1 februari 1953.

Lees het volledige artikel op DeStandaard

Bron: BELGA

4f421446-5dae-11e3-9c9a-693339271cad_web_scale_0.0732422_0.0732422__

Bredene evacueert tweeduizend bewoners uit voorzorg voor sto

Foto: reuters

Ons land en een aantal buurlanden zetten zich schrap voor ‘de Sinterklaasstorm’ die vandaag aan land wordt verwacht. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé heeft het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Bredene is het gemeentelijk rampenplan van kracht. De wijk Bredene-Sas wordt preventief geëvacueerd, in Oostende wordt een verbod op de zeedijk uitgevaardigd.

Lees het volledige artikel op DeStandaard

DS

Gevaarlijke mix van storm en springtij

Beelden VTM

De storm die vanmiddag en vannacht ons land bereikt wordt zo hevig omdat hij uit het Hoge Noorden komt. Wanneer hij bij ons is, heeft hij veel kracht gewonnen en veel water meegenomen. Dat water zal inbeuken op onze kust. Omdat het net op dat moment ook springtij is zal de impact nog groter zijn.

Bekijk het volledige artikel op DeStandaard

Bron: VMMA

ce89836e-5cc9-11e3-9e9a-dd25c5935ebc_web_scale_0.1363636_0.1363636__

Kust zet zich schrap voor storm van donderdag

Foto: EDM

Donderdagmiddag zou een storm aan land komen die vooral aan de kust voor problemen kan zorgen. ‘De combinatie van wind en springtij kan zorgen voor hoge waterstanden’, aldus de gouverneur. Om 3 uur vrijdagochtend zou het water het hoogste peil bereiken.

Samen met het MDK (Maritieme Dienstverlening Kust) wordt de situatie nauwgezet opgevolgd. ‘Via simulaties hebben we berekend dat het waterpeil 6,1 meter kan bereiken. Dat is de hoogste waterstand in 30 jaar.

lees het volledige artikel op de De Standaard

CONGRES SUPERSTORMEN iN BEELD OP FOCUS WTV

Op een congres over Superstormen in Blankenberge denken politici en wetenschappers na over hoe zo'n storm preventief aangepakt moet worden.

Bekijk hier het verslag op Focus WTV

 


 

e1458f1c-56ba-11e3-8694-e63522cb37a2_web_scale_0.0608766_0.0608766__

Zandeilanden in Noordzee kunnen enkel voor oostkust

Foto: Photo News

Als er ooit nog zandeilanden in de Noordzee komen ter bescherming van de Vlaamse kustlijn, dan zullen er enkel komen ten oosten van Zeebrugge. Dat zei minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) dinsdag op de tweede editie van het congres ‘SuperStormen’ in de Blankenbergse Pier.

Lees het volledige artikel op DeStandaard

Bron: BELGA

mogelijk-eilanden-in-noordzee-tegen-superstormen-id5107044-515x340

Mogelijk eilanden in Noordzee tegen 'superstormen'

Als er ooit nog zandeilanden in de Noordzee komen ter bescherming van de Vlaamse kustlijn, dan zullen er enkel komen ten oosten van Zeebrugge. Dat zei minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) dinsdag op de tweede editie van het congres 'SuperStormen' in de Blankenbergse Pier.

 

Lees het volledige artikel op GVA

CONGRES SUPERSTORMEN - 2de EDITIE

In Vlaanderen is er weinig maatschappelijk bewustzijn over de dreiging van superstormen. Nochtans maken lokale stormen uit het verleden en de internationale gevolgen van klimaatverandering duidelijk dat we ook bij ons immense stormen kunnen verwachten met ernstige schade tot gevolg.

Tijdens de eerste editie van het congres Superstormen eind 2011 heeft de voormalige burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, een beklijvende getuigenis gebracht over Katrina, de storm die zijn stad nagenoeg verwoest heeft.

Met de tweede editie van het congres Superstormen willen we dit debat verderzetten en het brede publiek en de media informeren over de dreiging van een vernietigende storm in België. We bekijken hoe we de kust en overstromingsgevoelige Vlaamse steden op een

duurzame manier kunnen voorbereiden op dit zwaardere stormklimaat en complexere watermanagement als gevolg van de klimaatverandering.

Volgende internationale en nationale sprekers komen hun visie en ervaring inzake stormen en klimaatverandering uitleggen:

 • Ken Livingstone, de ex-burgemeester van London, heeft van de bedreigingen van de klimaatverandering een speerpunt gemaakt in zijn beleid met o.m. het plan "London's Warming". Hij gaat in debat met Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen.

 • Hilde Crevits, Minister van Openbare Werken, komt spreken over de bescherming van onze kust tegen zware stormen en het toekomstplan Vlaamse Baaien.

 • Serge de Gheldere, CEO van Futureproofed en klimaatambassadeur van Al Gore, plaatst superstormen in het kader van klimaatverandering en bespreekt de mogelijkheden voor adaptatie en mitigatie.

 • Carl De Caluwé, Gouverneur van West-Vlaanderen, is de verantwoordelijke in geval van overstroming aan de kust en werpt een blik op rampenmanagement, preventie van overstroming en veiligheid op zee.

 • Johan Vande Lanotte is Minister van Economie, Consumentenzaken en Noordzee. Hij is de auteur van het Marien Ruimtelijk Plan en gemeenteraadslid in Oostende.

 • Prof. Dr. Ir. Huib de Vriend, hoogleraar waterbouwkunde, en Prof. Dr. Patrick Meire, hoogleraar biologie, komen getuigen hoe we slim gebruik kunnen maken van de natuur om ons duurzaam te beschermen tegen overstromingen.

 • Prof. Dr. Ir. David Dehenauw en Prof. Dr. Tim Soens bespreken enkele gedenkwaardige stormen uit het (nabije en verre) verleden en de manier waarop mensen hier mee omgingen.

 • Ir. Piet Dircke, directeur bij Arcadis, is nauw betrokken bij de kustbeschermingsprojecten in New Orleans en New York als gevolg van respectievelijk de superstormen Katrina en Sandy.

 • Patrick De Klerck, burgemeester van Blankenberge en voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, zal het congres openen. De moderator van het congres is Nic Balthazar, televisie- en filmmaker en ecologisch ‘Cinema-activist’.

 

Thema’s tijdens het congres zijn o.a. veiligheid, klimaatverandering, zeespiegelstijging, natuurlijkheid, integratie, ecologie, ecosysteemdiensten, ruimtelijke planning, bouwen met de natuur, natuurlijke kustbescherming, duinen, natuurcompensatie.

Het congres is een samenwerking tussen de Vlaamse Overheid, Gemeente Blankenberge, Vlaanderen in Actie, Vlaamse Baaien en Flanders Port Area onder leiding van Gouverneur De Caluwé.

Hoe kunnen we onze kust beschermen tegen superstormen?

Bekijk het VRT nieuws

article-2494635-194DC7D400000578-230_964x621

Haiyan is world's most powerful typhoon ever

Photo: ©AP

The death toll from one of the most powerful storms on record could reach 10,000 according to officials.

So far Typhoon Haiyan is said to have killed 1,200 people in the Philippines and left many more injured, but the figure could rise dramatically after the full devastation of the ferocious storm was realised.

The death toll from one of the most powerful storms on record could reach 10,000 according to officials.

read teh article on Daily Mail

Tags: Storms abroad

c23044f0-4553-11e3-9fd5-9a460c8e5935_web_scale_0.3512881_0.3512881__

Vlaanderen verzuipt als ijs op aarde smelt

Foto: national geographic

De ijsmassa op onze planeet staat onder druk door de klimaatopwarming. Maar wat zou er gebeuren als al het ijs op het land zou smelten? Dan mag Vlaanderen aan verhuizen denken.

Het populair-wetenschappelijk magazine National Geographic maakte een interactieve wereldkaart waarop netjes te zien is wat er zou gebeuren als al het ijs op aarde zou smelten. In dat - hypothetisch - geval zou de zeespiegel met liefst 65,8 meter (216 voet) stijgen.

Lees het volledige artikel op DeStandaard

Bekijk de kaart van National Geographic

HND

Drie zandeilanden beschermen Belgische kust tegen superstorm

Op een congres over superstormen heeft minister Crevits haar nieuwe plannen voorgesteld om de Vlaamse kustlijn te beschermen. Er komen wellicht drie zandeilanden voor de oostkust, tussen Zeebrugge en de Nederlandse grens. Ook de havenarm van Zeebrugge wordt verder uitgebouwd in de zee.

 

Bekijk het op HNB

Bron: VMMA

media_xl_6195271

Supercycloon eist eerste dodelijke slachtoffers in India

© ap

Hoge golven op de stranden in de staat Andhra Pradesh waren gisteren al de voorbode van de cycloon. Het water zal ver het land in kunnen trekken door het laag gelegen kustgebied. Het effect is een beetje vergelijkbaar met een tsunami.

Lees het volledige artikel op DM

Bron: CNN, BBC, The Guardian, Sky News

media_xl_1885432

Louisiana en Florida bereiden zich voor op komst van Karen

© reuters

De Amerikaanse autoriteiten hebben vrijdag de bewoners van een gebied langs de Golf van Mexico opgeroepen om levensmiddelen op te slaan en zich voor te bereiden op de komst van de storm Karen, die vandaag Louisiana en Florida zou kunnen treffen.

Lees het volledige artikel in het Parool

Bron: Belga

media_xl_1872631

Dit zijn de belangrijkste conclusies over het klimaat

© REUTERS

De zeespiegel zal in de 21e eeuw blijven stijgen, 26 tot 82 centimeter rond 2100 afhankelijk van de snelheid van de opwarming. De stijging is sneller dan ooit.

 

Lees alle alarmerende conclusies in de Volkskrant

445381

Zeespiegel stijgt maximaal 82 cm

© ANP

De opwarming van de aarde leidt tot een veel forsere stijging van de zeespiegel dan tot dusver was aangenomen. In het jaar 2100 ligt de zeespiegel 26 tot 82 centimeter hoger dan nu.

Dat heeft het VN-klimaatpanel bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe klimaatrapport.
 

Lees het volledige artikel op NOS

Typhoon-hits-coast-300x200

Hevige tyfoon treft Parelrivierdelta

© CHINANEWS.COM

Usagi (‘konijn’ in het Japans, de naam die de storm kreeg), bereikte de dichtbevolkte Parelrivierdelta, komende van Taiwan en de Filippijnen.

Een ongewoon hevige tyfoon heeft zondag en maandag de zuidelijke kustprovincies getroffen. Er vielen doden en er is heel wat stoffelijke schade.

Lees het volledige artikel op chinasquare.be

media_xl_6141723

China, Taiwan en Filipijnen zetten zich schrap voor 'superty

© belga

Usagi, een zeer krachtige tyfoon, nadert vandaag de Filipijnen, Taiwan en Hongkong. De weerdiensten waarschuwen voor hevige winden en zware regenval. In Taiwan kwamen al drie mensen om het leven door overstromingen.

Lees het volledige artikel op DeMorgen

Bron: Belga

Splashspage-01

CONGRES SUPERSTORMEN 2e EDITIE 26/11/2013

Op dinsdag 26 November 2013 vindt de 2de editie van het Congres "Superstormen. En hoe ons te beschermen" plaats. Ken Livingstone, Hilde Crevits, Bart De Wever, nationale en internationale experten komen aan het woord rond de noodzaak van een doeltreffend en duurzaam beschermingsbeleid voor kust en stad.

Bekijk het volledige programma

orkaan-en-tropische-storm-eisen-19-doden-in-mexico-id4884568-620x400

Orkaan en tropische storm eisen 19 doden in Mexico

In Mexico zijn minstens 19 mensen om het leven gekomen en meer dan 8.000 geëvacueerd vanwege het noodweer dat veroorzaakt werd door de orkaan Ingrid en de tropische storm Manuel. De ene komt uit de Golf van Mexico, de andere uit de Stille Oceaan.

Lees het volledige artikel op GVA

door 

media_l_6128245

Tropische storm Ingrid wordt orkaan en nadert Mexico

© afp

De tropische storm Ingrid is zaterdag uitgegroeid tot een orkaan. Dat zeggen Amerikaanse meteorologen. De autoriteiten van Mexico beginnen noodmaatregelen te nemen in afwachting van het naderen van de kust door de orkaan.
 

Lees het volledige artikel op DeMorgen

Bron: AFP
 

17aug12-recordmax

Wat betekent een opwarmende aarde voor Nederland?

© Weerplaza
 
Nederland wordt deze eeuw warmer, natter én droger, en de zee komt een stuk hoger. Klimaatverandering gaat ook uw leven veranderen. En heeft dat trouwens al een beetje gedaan.

 

Lees het volledige artikel npowetenschap.nl

media_xll_6069261

Niveau zeewater kan met 90 cm stijgen tegen 2100

© photo news

Er bestaat weinig twijfel over de menselijke verantwoordelijkheid in de klimaatverandering. Dat blijkt alvast uit het ontwerprapport van de expertengroep van het Intergouvernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat in een aantal media is uitgelekt.

Lees het artikel op HLN

 Bron: Belga

Wereldbank: kosten wateroverlast steeds hoger

WASHINGTON (ANP) - De Wereldbank waarschuwt dat de kosten voor de bestrijding van wateroverlast snel zullen toenemen. Als er geen maatregelen worden genomen, zoals het versterken van de dijken, zullen de jaarlijkse kosten tegen 2050 zijn opgelopen tot 1 biljoen dollar (750 miljard euro). Dat blijkt uit berekeningen die de Wereldbank zondag heeft gepubliceerd in het vakblad Nature Climate Change.

lees het volledige artikel hier

media_xl_1789312

Regeringen doen wereldwijd te weinig aan klimaatverandering

© reuters

Het beleid van de overheid om de klimaatverandering aan te pakken is zo 'inadequaat en inconsistent' dat banen en  pensioenen wereldwijd op de tocht staan. Dit staat in een rapport dat een wereldwijde coalitie van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instanties gisteren publiceerde.

Lees het volledige artikel op parool.nl

Storm in Knokke

HERREMAN Jonathan © via YouTube

Knokke was het spectaculair decor van een overzees stormfront. Gelukkig werd niemand gewond. Enkel wat natte badgasten.

 

Watch the movie

media_xl_1769314

Smeltend Noordpoolijs gaat ons biljoenen kosten

© reuters

Door de dooi van de Noordpool zal methaangas vrijkomen, wat niet alleen tot een catastrofale klimaatverandering zal leiden maar ook de wereldeconomie zal ontwrichten. Die 'economische tijdbom' kan ons tot 60 biljoen dollar kosten en het wereldwijde bankenysteem ondermijnen. Daarvoor waarschuwt een groep economen en poolgeleerden, zo meldt The Guardian.

Lees het volledige artikel op trouw.nl

De-eilandnatie-Kiribati-wordt-nu-al-opgeslokt-door-de-stijgende-oceaan-

Klimaatverandering: De zee blijft nog eeuwen stijgen

© reuters

Broeikasgassen die vandaag uitgestoten worden, zullen de zeespiegel nog eeuwen laten stijgen. Een nieuwe simulatie voorspelt een stijging van 2,3 meter voor elke graad temperatuurstijging.

Lees het artikel op Knack.be

map-of-the-caribbean-showing-the-forecast-and-potential-track-of-tropical-storm-chantal

Tropical Storm Chantal 2013 Path to Smash Haiti

Tropical Storm Chantal 2013 is set to continue on its north-west path this week and could slam Haiti and the Dominican Republic on Wednesday.

The Tropical Storm is weakening somewhat but it still poses significant problems for the region, according to experts tracking Chantal.

Even though the storm has weakened and may only hit the Caribbean with sustained wind speeds of 290 mph, the biggest danger appears to come from...

Read article here

Tags: Storms abroad

b29d073588c33a14350f6a7067004abb-1306201140_4_3_rx404_c534x401

Storm Barry makes landfall in Mexico

photo: ap/weather underground

VERACRUZ, Mexico (AP) — Tropical Storm Barry hit Mexico's Gulf Coast on Thursday morning as civil defense workers readied emergency shelters and forecasters warned heavy rains could trigger potentially deadly flash floods or mudslides.

Read article here

Tags: Storms abroad , Coastal protection abroad

cc16f15a-d2d3-11e2-b096-2871a14e0ced_web_scale_0.1_0.1__

20 miljard dollar om NY te beschermen tegen overstroming

© AFP

Burgemeester Michael Bloomberg van New York wil de stad beschermen tegen nieuwe overstromingen met maatregelen die in totaal zo’n 20 miljard dollar (circa 15 miljard euro) kunnen kosten. Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag naar buiten is gebracht met daarin 250 actiepunten.

Lees het volledige artikel op de DeStandaard

media_xl_5890991

Zeker 17 doden door overstromingen in Midden-Europa

© getty

Bij het noodweer en de overstromingen in Midden-Europa zijn de afgelopen dagen al zeker zeventien slachtoffers gevallen; verschillende mensen zijn vermist. In Tsjechië werden tien doden geteld, in Duitsland kwamen al zeker zeven mensen om het leven.

Lees het artikel op de DeMorgen

Bron: Belga

Wereldsteden praten in Rotterdam over klimaat

Negentien wereldsteden praten deze week in Rotterdam over de gevolgen van de klimaatverandering.
Superstorm
New York presenteert tijdens het seminar Connecting Delta Cities in Rotterdam zijn ‘deltaplan’ om beter bestand te zijn tegen calamiteiten als de superstorm Sandy vorig jaar. New Orleans laat zien hoe de stad heeft kunnen opkrabbelen na de orkaan Katrina en Melbourne vertelt hoe het zich wapent tegen droogte en hitte.

Lees het volledige artikel

3e788f19f3352645eb800c10a01fc8da

ZO ZIET DE AMERIKAANSE OOSTKUST ER EEN HALF JAAR NA SANDY UI

Foto's door Vito Fun en Kaitlin Parry

Zes maanden geleden raasde superstorm Sandy over de oostkust van de Verenigde Staten. De orkaan liet een spoor van vernieling achter en maakte hele wijken met de grond gelijk—ook op plekken waar zulk extreem weer nooit eerder voor was gekomen. Nu de zomer eraan komt, proberen de dorpen en steden langs de kust hun beschadigde huizen en strandboulevards weer klaar te maken voor het toeristenseizoen. VICE trok een paar dagen langs de kust van New Jersey, Far Rockaway en Long Beach om de schade op te nemen en de reparatiewerkzaamheden vast te leggen.

lees het volledige artikel op VICE

groenlandsijs

Groenlandse ijskap zorgt voor steeds meer smeltwater

Nieuw onderzoek van Jan van Angelen, promovendus aan de Universiteit Utrecht toont aan dat het hard gaat met het smelten van de gletsjers. Aan het eind van deze eeuw zal het smelten van het Groenlandse ijs vier maal zoveel bijdragen aan de stijging van de zeespiegel als nu het geval is.

Lees het volledige artikel op scientias

 

media_xll_1664845

Sterke toename aantal doden door global warming

© epa

Er zullen de komende decennia veel meer mensen sterven ten gevolge van de klimaatsverandering da tot nu toe werd aangenomen. Vooral in drukke steden zoals New York zouden de gevolgen van global warming desastreus kunnen zijn. Dat blijkt uit een diepgaand onderzoek van de prestigieuze Columbia University, gepubliceerd in Nature Climate Change.

Lees het volledige artikel op ad.nl

bron: Climate Central

Schermafbeelding 2013-05-15 om 16.38.29

Weakening Cyclone Mahasen heads to Bangladesh

© Al Jazeera

A cyclone threatening to lash low-lying coastal areas of Bangladesh and Myanmar appears to have weakened, according to the UN.

In a statement released late on Tuesday, the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) said Cyclone Mahasen had been downgraded to category one.

But the agency said the storm could still pose a risk to more than eight million people.

Read the article on Al Jazeera

Tags: Storms abroad

7 killed as cyclone 'Mahasen' hits Sri Lanka

At least seven people have died and nearly 3,000 left homeless as the cyclonic storm 'Mahasen' caused heavy rains in the north and eastern parts of Sri Lanka. 

The Disaster Management Centre here said that at least 7 people were killed, while two more are missing as a result of the storm.

read the complete article here

Tags: Storms abroad

vlaamse_baaienkopie

PROJECT VLAAMSE BAAIEN

Het Project Vlaamse Baaien wil ervoor zorgen dat de Belgische kust tegen 2100 bestand is tegen de veranderende klimaatomstandigheden. De kust moet bestand zijn tegen stormen en overstromingen, maar ook aantrekkelijk blijven, de economie kansen geven en zorgen voor duurzame energie.
 

Lees het volledige artilel op VIA

satellite-image-of-antarctica

Vorming Antarctische ijskap deed zeespiegel stijgen

© Nature

Het zeeniveau rond Antarctica steeg miljoenen jaren geleden met 150 meter.
 
Zo'n 34 miljoen jaar geleden veranderde het klimaat op Antarctica van een gematigd klimaat naar een poolklimaat, met een - geologisch gezien - snel groeiende ijskap als resultaat.

 

Lees het volledige artikel op EOS

gletsjer13

Chasing Ice: documentaire maakt klimaatverandering zichtbaar

National Geographic-fotograaf James Balog besloot de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen en plaatste 24 time-lapse camera’s in het Noordpoolgebied. Het resultaat is een prachige verzameling aan beelden van smeltende gletsjers.

 

Lees het volledige artikel op Scientias

ZANDMOTOR 430_tcm174-341074

Zandmotor: pilotproject voor natuurlijke kustbescherming

De zandmotor is een proefproject voor duurzaam en natuurlijk kustonderhoud. In 2011 heeft Rijkswaterstaat 21,5 miljoen kubieke meter zand gestort voor de kust ten zuiden van Den Haag. Door de wind en de zee verspreidt de hoeveelheid zand zich geleidelijk noordwaarts, tussen Ter Heijde en Kijkduin. Door te 'bouwen met de natuur' zorgen we voor:

 

Lees het volledige artikel

media_xl_5734205

Stijging van de zeespiegel kan snel worden afgeremd

© reuters

Door de uitstoot van vier vervuilende stoffen aan te pakken, kan de stijging van de zeespiegel nog deze eeuw sterk vertraagd worden.

Een samenwerking tussen wetenschappers van verschillende centra voor klimaat- en oceaanonderzoek heeft geresulteerd in een studie die aantoont dat, naast de vermindering van CO2, op veel kortere termijn iets kan gedaan worden om de stijging van de zeespiegel tegen te gaan.
 

Lees het volledige artikel in DeMorgen

Bron: IPS

Schermafbeelding 2013-04-24 om 17.37.39

Superstormen in Nederland

© KIVI/Niria

Recentelijk is in de media aandacht voor een KNMI publicatie over de kans op superstormen in Nederland. Zo is op de website van het KNMI een artikel verschenen op basis van een recent onderzoek en modellering van het KNMI en heeft het NRC er aandacht aan besteed. Het KIVI/Niria heeft over dit onderwerp op 15 november 2012 een symposium georganiseerd. Dit symposium is door H2video.nl integraal vastgelegd en alle presentaties zijn terug te kijken.

Bekijk het filmpje op waterkennis online

storm7

Europa staat Sandy-achtige superstormen te wachten

West-Europa kan zijn borst natmaken. Door toedoen van de opwarmende aarde zal het continent in de toekomst met steeds meer getransformeerde orkanen – à la superstorm Sandy – te maken krijgen. Dat concluderen Nederlandse wetenschappers.
 

Lees het volledige artikel op scientias

20130328_boulevard

Boulevard Scheveningen weggeslagen bij superstorm

Den Haag - Als zich een superstorm voordoet gaat de nieuwe boulevard in Scheveningen verloren.
Onder de boulevard bevindt zich een stevige zeedijk, die het binnenland tegen overstroming zal beschermen. Combinatie Zeefront bouwde zowel de dijk als de boulevard.

De zeewering bij Scheveningen vormde een zwakke schakel in de kustverdediging, bleek uit onderzoek van Rijkswaterstaat in de jaren ‘90.

 

Lees het volledige artikel op Cobouw

Sandy

Nog meer orkanen door klimaatverandering

© Wikimedia Commons

De jongste klimaatmodellen liegen er niet om: bewoners van de kusten van de Atlantische Oceaan krijgen meer en heftigere stormen voor hun kiezen.
Begin deze week publiceerden twee wetenschappelijkke tijdschriften klimaatmodellen die niet veel goeds voorspellen. Zowel de Atlantische kusten van Noord Amerika als die van West Europa krijgen door de opwarming van de aarde te maken met meer en heftiger orkanen.

Lees het volledige artikel op Wetenschap 24

media_xl_5645193

Canadese gletsjers bezig aan onomkeerbare smelt

© reuters

Een nieuwe studie komt tot de schrikbarende conclusie dat de zeespiegel sneller zal stijgen dan eerder werd aangenomen. Vorige studies gingen ervan uit dat Canadese gletsjers alleen al goed zouden zijn voor een stijging van 2 centimeter, uit de nieuwe studie blijkt dat al 3,5 centimeter. En die trend zou wereldwijd doorgetrokken kunnen worden.

Lees het volledige artikel in DeMorgen

Bron: Treehugger

De-Amerikaanse-admiral-Samuel-Locklear

Amerikaanse zeemacht: Klimaatverandering is grootste dreigin

© Reuters

Niet de spanningen op het Koreaanse schiereiland of de militaire opbouw van China zijn de grootste gevaren in de Stille Oceaan, wel klimaatverandering. Dat zegt VS-admiraal Samuel Locklear.
 

Destabilisatie door een opwarmend klimaat is “wellicht het meest waarschijnlijke probleem waar we mee te maken zullen krijgen”, zei Samuel Locklear in een interview met de Amerikaanse krant The Boston Globe. “Dat zal de veiligheidsomgeving kwalijk beïnvloeden en dat is meer waarschijnlijk dan de andere scenario’s waar we vaal over praten.”

Lees het volledige in Knack

Storm spoelt huizen weg in zee

Een storm heeft veel schade aangericht langs de kust van de Amerikaanse staat Massachusetts. Hoge golven en zware rukwinden beukten in op de kustlijn. Tientallen huizen zijn verwoest. Het geweld van de zee was zelfs zo sterk dat 2 huizen gewoon zijn weggespoeld.

Bekijk het filmpje en lees het volledige artikel

Schermafbeelding 2013-02-26 om 17.11.07

Climate Change Could Threaten Long Island

© AP

Scientists say the Long Island of the future will have shorter, wetter winters and oppressively hot summers, with seas rising and storm surges so strong they will threaten beaches, salt water marshes and infrastructure.

The warnings are familiar, but after Superstorm Sandy, policymakers are listening -- and the experts' predictions are helping define what needs to be done.

"Sandy is the tipping point of response to climate change in our region," said Cynthia Rosenzweig, senior research scientist with the NASA Goddard Institute for Space Studies at Columbia University. "It's like we were in low gear and now we've moved to high gear."

Gov. Andrew M. Cuomo has named three commissions to "rethink and redesign" infrastructure. President Barack Obama, in his State of the Union address, said the nation should heed "the overwhelming judgment of science and act before it's too late."
 

Read more >

Tags: Coastal protection abroad

media_xll_5572889

Auto's en huizen spoelen aan na superstorm Sandy

© ap

Superstorm Sandy veroorzaakt nog altijd problemen in New Jersey en New York. Onder water drijven brokstukken die de orkaan heeft meegesleurd. Er spoelen zelfs auto's en hele huizen aan. De grote schoonmaak is dringend, want in de zomer zakken zwemmers massaal af naar de kustgebieden.
Auto's en gezonken boten, meubels, stukken hout, hele huizen, een oude klok,... Dit werd allemaal al uit het water gehaald na superstorm Sandy. Die orkaan trof in het najaar New York en New Jersey. "We halen alles eruit en twee dagen later kunnen we opnieuw beginnen. We kunnen er niets aan doen, je kan de oceaan niet leegzuigen", zegt Paul Harris van de New Jersey Beach Buggy Association.

Binnenkort komen toeristen naar de stranden om te zwemmen en te varen. Tegen dan moeten de brokstukken uit het water gehaald zijn. Op dit ogenblik zouden zwemmers zich kunnen verwonden aan het puin onder water. Toerisme is voor de regio echter ontzettend belangrijk. De hoeveelheid puin is aanzienlijk. In Mantoloking alleen al zijn 58 gebouwen naar de baai gedreven, samen met acht auto's en een enorme hoeveelheid zand.
 

Lees het volledige artikel op HLN

HLN: Door Günther Brants 19/02/13 - 14u42

Bron: The Huffington Post

media_xl_5551510

New York moet zich wapenen tegen superstormen

© thinkstock

Orkaan Sandy maakte eind oktober duidelijk hoe slecht New York is voorbereid op de klimaatverandering. Grote infrastructuurprojecten als een stormvloedkering of kunstmatige eilanden maken opnieuw opgang, maar ook andere voorstellen zoals de aanleg van oesterbanken worden bestudeerd.

Bijna zes jaar geleden klopte de stad voor advies aan bij Jeroen Aerts, hoogleraar aan het Instituut voor Milieustudies van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "In die tijd was niemand geïnteresseerd in overstromingsgevaar voor New York. Na de doortocht van orkaan Irene in 2011 gingen de ogen pas open."

Lees het volledige artikel op HLN
 

Door: Annelies De Becker − 12/02/13, 13u43  − Bron: ips news

Metershoge golven teisteren Britse kust bij zware storm

© ap

Terwijl er ook aan de Belgische kust lichte stormschade werd vastgesteld door hevige rukwinden, zijn we duidelijk maar nipt aan het ergste ontsnapt. Aan de andere kant van de Noordzee werd vooral het noorden van de Britse kust geteisterd door monstergolven bij een erg zware storm. De ergste golven waren even hoog als een appartementsblok en er werd zelfs een exemplaar van 19 meter hoog geregistreerd. In de Schotse Highlands piekten de rukwinden tot 193 km/u.

Pieken
Ook het noordoosten van Engeland kreeg en krijgt het zwaar te verduren. De golven voor de Britse Eilanden waren deze week hoger dan waar ook ter wereld. Een boei registreerde zelfs een golf van 19 meter hoog. Ook de stormwind raasde aan schrikwekkende snelheden. Op de Cairngorm Summit (1.245m) in de Schotse Highlands werd een windpiek van 193 km/u geregistreerd.

Apocalyptische beelden
Dit soort noodweer inspireert altijd fotografen, professionals én amateurs. Het resultaat van het vakmanschap van de eerste soort is te zien in de prachtige stormfoto's voor de kust van Seaham. Het spel van licht en dramatiek leveren een apocalyptisch resultaat op.

Dat moet ook de amateurfotograaf van de onderstaande video gedacht hebben, want hij parkeerde zijn autootje op de dijk wel heel dicht bij het natuurgeweld. De gigantische golven sloegen over de dijk op zijn auto.
 

Lees het volledige artikel in DeMorgen

 

Watch the movie

Tags: Storm images , Storms abroad

iLand_art_impr

A Manmade Island to Store Wind Energy

Belgium has plans for an artificial “energy atoll” to store excess wind power in the North Sea.

Perhaps it’s not surprising that people from countries with experience holding back the sea see the potential of building an artificial island to store wind energy.

Read more

Tags: Other

4000241739799

Precies zestig jaar geleden raasde verschrikkelijke storm ov

Oostende - Dag op dag 60 jaar geleden, in de nacht van 31 op 1 februari 1953, werd onze kust geteisterd door een verschrikkelijke Noordzeestorm.

Vooral in Nederland kwamen bijna 1900 mensen om het leven, maar ook bij ons vielen doden te betreuren. De combinatie van storm, springtij en dijkbreuken veroorzaakte toen een enorme ravage in Oostende en de rest van de kust. Aan zee zijn veel mensen die onheilsnacht nog niet vergeten.

Het waterpeil bereikte die nacht een peil van meer dan 7 meter. Overal sneuvelden dijken en watermuren. In Oostende vielen acht doden te betreuren. In Oostende kwam een grote golf van solidariteit op gang. De jonge koning Boudewijn kwam de vele getroffen families een hart onder de riem steken. Het duurde weken voor alles hersteld was.

media_xll_5517024

Schade van een superstorm: drie maanden na Sandy

© reuters

Drie maanden geleden beukte superstorm Sandy in op de oostkust van de Verenigde Staten. Intussen is de schade in New York en New Jersey duidelijk geworden. Sandy was de na orkaan Katrina uit 2005 de duurste storm in de Amerikaanse geschiedenis.
 

146
De storm heeft in de VS officieel aan 146 mensen het leven gekost. Eerder trok Sandy als gewone orkaan over het Caraïbisch gebied en daar lieten ook 71 mensen het leven.

651.000
Het aantal huizen dat door Sandy vernield of beschadigd werd. In New York ging het om 305.000 huizen, in New Jersey om 346.000. Daarnaast werden ook nog honderdduizenden bedrijven en zaken verstoord door de storm. Voor de verzekeringsmaatschappijen loopt de schade op tot enkele tientallen miljarden dollar.

3.500
Er wonen nog altijd gezinnen in hotels en motels, omdat ze hun huis zijn kwijtgeraakt. Het gaat om minstens 3.500 families in New York en New Jersey. Anderen hebben hun huis dan weer moeten verlaten door het strenge winterweer, aangezien hun verwarming niet meer werkt.

In sommige gebieden zullen de bedragen om eigendommen tegen overstromingen te verzekeren aanzienlijk stijgen, zodat de bewoners vaak niet anders zullen kunnen dan verhuizen.
 

© reuters.

media_xl_1504755

Weer duizenden Australiërs geëvacueerd om storm

© AFP

Ook op dinsdag hebben duizenden Australiërs noodgedwongen hun huizen verlaten vanwege overstromingen die het gevolg zijn van de tropische storm Oswald. Vier mensen zijn tot nu toe door het natuurgeweld om het leven gekomen.

De stad Bundaberg in de staat Queensland is een van de zwaarst getroffen plaatsen. Vanwege overstromingen moesten daar 7.500 mensen worden geëvacueerd. Ongeveer duizend mensen werden met helikopters uit benarde posities bevrijd, meldden de hulpdiensten.

Twee jaar geleden werd het oosten van Australië ook al geteisterd door een tropische storm. Toen vielen er 35 doden. Terwijl vooral de kustregio's nu de overstromingen het hoofd proberen te bieden, heeft het zuiden van het land nog altijd te maken met bosbranden.

bron: ANP

Tags: Storms abroad

media_xl_1503071

Overstromingen Australië breiden zich uit

© epa

In de Australische deelstaat Queensland is het aantal woningen dat onder water is komen te staan ten gevolge van hevig noodweer maandag toegenomen tot 1200. Nog eens honderden mensen zijn gesommeerd hun huizen onmiddellijk te verlaten. Door de watersnood kwamen tot nu toe drie mensen om het leven.

De overstromingen doen zich met name voor nabij de 98.000 inwoners tellende stad Bundaberg, aan de oostkust bijna 400 km ten noorden van Brisbane. Hulpdiensten moeten er tientallen mensen redden die zich hebben verschanst op het dak van hun huis.

Cycloon Oswald
Het noodweer is een nasleep van de voormalige tropische cycloon Oswald, die van noord naar zuid trekt langs de Australische oostkust. Ook inwoners van Sydney, in de deelstaat New South Wales, zijn maandag gewaarschuwd voor zware regenval, windvlagen en overstromingen. Het hoogtepunt van de storm wordt maandagnacht in Sydney verwacht.


lees het volledige artikel op Trouw.nl

Tags: Storms abroad

155022899_650x366

Climate Change Could Bring More Sandy-Like Disasters, Study

© Getty Images

The track of Hurricane Sandy was unprecedented in the historical record of North Atlantic Ocean Basin hurricanes, and its deadly storm surge — while exceedingly rare — is likely to become a more frequent event as the climate continues to warm due in large part to manmade greenhouse gas emissions. Those are the conclusions of a forthcoming study from researchers at NASA and Columbia University's Lamont-Doherty Observatory.

Timothy M. Hall, a climate scientist at NASA’s Goddard Institute for Space Studies in New York, and Adam Sobel, a researcher at Columbia University’s Lamont-Doherty Observatory, set out to investigate how common Hurricane Sandy’s impact angle was under static climate conditions. Given that global average temperatures are rising, their findings may support the idea that global warming helped influence the jet stream in ways that made the storm’s left turn more likely to occur.

Read more >
 

check out the pictures

Tags: Storms abroad , Storm images

Kustbescherming van de Nederlandse en Duitse Noordzeekust

Sterke getijdenstromingen
Niet alleen stormvloed is een bedreiging voor de kust van de Noordzee maar ook de getijdestroming die parallel aan de kust loopt. Aan de noordkust van Nederland en Duitsland stroomt het water tussen het grote aantal eilanden en het vasteland door en perst zich dan op veel plaatsen door slechts smalle ruimten tussen de eilanden. Die stromingen kunnen zeer sterk zijn en zijn daardoor in staat om grote hoeveelheden zand te verplaatsen en duinen uit te hollen of zandbanken te maken.

Dijken en duinen ter bescherming
Voor het beschermen van de Noordzeekust wordt voornamelijk gebruik gemaakt van dijken en duinen. Dijken zijn kunstmatig aangelegde dammen langs de zeekust die zodanig zijn aangelegd dat zij het achterland beschermen. Duinen vormen een natuurlijke kustbescherming.

Halligen en zandbanken ter bescherming
Naast beschermers als dijken en duinen bestaan er nog andere beschermingen zoals halligen en zandbanken. Halligen zijn eilanden die niet worden beschermd door dijken en dus kunnen overstromen en droogvallen onder invloed van eb en vloed. Zij kunnen bij zware storm de golven breken. Eenzelfde effect hebben de talrijke zandbanken die in sommige gebieden voor de kust liggen. Halligen zijn vooral te vinden in het Duitse gebied van de Noordzeekust en zorgen daar voor minder druk op de dijken.
 

Lees het volledige artikel hier

168ba7ac-60ca-11e2-a8da-63b7b21b848d_original.jpg.h380

Wereld zal jaloers zijn op Belgisch energie-eiland

Als ons land een eiland voor onze kust opspuit om daar de energie van de windmolenparken op te slaan, dan verricht België pionierswerk dat heel de wereld ons zal benijden. Dat zegt energiespecialist André Jurres. ‘Dan is de kostprijs van pakweg 800 miljoen euro ook niet overdreven hoog.'

‘Het is een fantastisch idee. Het is nog nooit gedaan, we hebben de bedrijven in huis om het te bouwen en het kan een voorbeeld worden voor de rest van de wereld.'

Lees het volledige artikel het Nieuwsblad.be

 

media_xl_5516558

Bengaalse eilandjes worden opgeslokt door oceaan

Erosie en het stijgende zeeniveau bedreigen de eilanden voor de kusten van Bangladesh en India. Bewoners van de eilanden moeten gedwongen hun huizen verlaten.


Kutubdia is één van vele eilanden nabij Bangladesh en India dat de stijging van het zeeniveau niet kan verwerken. De voorbije twintig jaar is het eiland voor de helft gekrompen tot ongeveer honderd vierkante kilometer. Sinds 1991 zijn zes vissersdorpen door de oceaan opgeslokt en zijn ongeveer 40.000 mensen moeten vluchten. "Het zeewater stijgt iedere dag", zegt Hashem, die zichzelf een klimaatvluchteling noemt. "We zijn alles kwijt. De klimaatverandering maakt duizenden mensen dakloos."

 

 •  
  We zijn nu bang voor de zee. Hij komt steeds dichter bij onze huizen. We zijn bang wanneer we slapen. Volgend jaar kan dit dorp niet meer bestaan
  Mohamed Rashed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees het volledige artikel hier

Schermafbeelding 2013-02-26 om 15.23.08

DODENTAL NA SUPERSTORM SANDY LOOPT OP

© VTM

In de VS is het aantal dodelijke slachtoffers na superstorm Sandy intussen opgelopen tot 88. In New York proberen ze het normale leven weer op gang te trekken. Maar dat gaat heel moeizaam

NASA_GlobalHawk_650x366

NASA Aircraft to Investigate Climate Change

© NASA

NASA is just days away from launching a new aircraft 65,000 feet over the Pacific Ocean to investigate how a warming climate is impacting Earth's upper atmosphere.

The first flights of the Airborne Tropical Tropopause Experiment (ATTREX), a multi-year airborne science campaign with a heavily instrumented Global Hawk aircraft, will take off from and be operated by NASA's Dryden Flight Research Center at Edwards Air Force Base in California. The Global Hawk is able to make 30-hour flights.

Read more >

Tags: Other , Storm images

image-3597760

Overstromingen in Tel Aviv door storm

© ANP

TEL AVIV (ANP) - De grote Israëlische stad Tel Aviv is dinsdag lamgelegd door overstromingen veroorzaakt door een grote winterstorm die ook in buurland Libanon voor veel overlast heeft gezorgd. Een belangrijke snelweg liep onder, het spoorverkeer raakte gestremd en inwoners zijn voorbereid op evacuaties.

In de namiddag kwam het verkeer weer wat op gang, maar de stad hield dinsdagavond rekening met nieuwe overstromingen.

Hulpdiensten zijn sinds maandag meer dan 500 keer uitgerukt voor onder meer overstroomde huizen, omgewaaide bomen en problemen met de elektriciteitsvoorziening. Voor Israëlische begrippen is het noodweer ongewoon hevig.

Bron: ANP

1f415d06-4900-11e2-bd34-291e1235e467_web.jpg.h380.jpg.568

Antwerpen en de kust tegen 2050 onder water?

Foto: REUTERS

ANTWERPEN/OOSTENDE - ‘Als de klimaatverandering zich in dit tempo voortzet en de zeespiegel blijft stijgen, dreigen de kuststreek en de stad Antwerpen tegen 2020 risicogebieden te worden.' Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Gent in Gazet van Antwerpen. Als er geen actie ondernomen wordt, kunnen de gebieden tegen 2050 zelfs helemaal onder water staan.
Uit de studie, op vraag van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), blijkt dat zowel de kust als de stad Antwerpen ‘risicogebieden' zijn. Ook in woongebieden langs rivieren kunnen problemen optreden.

‘Tegen het einde van deze eeuw wordt er rekening gehouden met een stijging van het zeepeil van 1 tot 2 meter en met een temperatuurverhoging tot 6 graden', zegt Georges Allaert, hoogleraar ruimtelijke planning aan de UGent, in Gazet van Antwerpen.

Orkaan Sandy

De hoogleraar wijst ook op de hoogdringendheid van de maatregelen. ‘Stormmuurtjes zullen niet langer volstaan. Het aantal superstormen zal toenemen. Tot orkaan Sandy lelijk huishield, dacht men in New York ook dat men veilig was. Wel, wat gebeurde in New York, kan ook in Antwerpen. We moeten ons daar tegen wapenen en wel nu.'

De langetermijnvisie zou volgens de onderzoekers ook voordeliger uitdraaien. ‘De kosten van een ramp zouden hoger liggen dan de preventieve investeringen', luidt het.

Lees het volledige artikel op Nieuwsblad.be

B82578508Z.1_20121217171605_000+GTNAJ9VL.2

Werk kustbescherming Mirns los

MIRNS - Het project ‘de zachte zandmotor' wordt begin volgend jaar echt zichtbaar bij het Mirnserklif. Daar start de aanleg van een nieuwe zandbank.

Naast de komst van de zandbank wordt het recreatiestrand verbreed, de aanwezige begroeiing verwijderd en wordt de parkeerplaats bij het paviljoen aan de Murnserdyk onder handen genomen.

Met het hele project wordt langs de Friese IJsselmeerkust geëxperimenteerd met methoden om de kust te beschermen. Met ‘de zachte zandmotor' probeert men natuurkrachten als stroming en wind te benutten om de kust steviger te krijgen.

lees het volledige artikel op Leeuwarder Courant

lighting-and-tornado-storm

Klimaatverandering steeds meer centraal bij verzekeraars

De verzekeringswereld houdt steeds meer rekening met klimaatfactoren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory. De verzekeraars gebruiken volgens de onderzoekers hun positie op de markt om maatregelen te helpen uitwerken die de maatschappij de mogelijkheid biedt om de gevolgen van de klimaatverandering te bestrijden of op te vangen. De sector is met een omzet van 4,6 biljoen dollar per jaar de grootste industrie van de wereld. In totaal beheert de sector een portefeuille van 25 biljoen dollar activa.

“Weersomstandigheden en het klimaat bezorgen de verzekeringswereld gemiddeld 50 miljard dollar verliezen per jaar,” merkt onderzoeksleider Evan Mills, wetenschapper aan de Environmental Energy Technologies Division van het Berkeley Lab, op. “Sinds de jaren tachtig zijn die verliezen in reële waarde elk decennium verdubbeld. De sector is dan ook een belangrijke partner geworden in het wereldwijde beleid rond klimaatverandering en werpt zich ook als een belangrijke marktfactor, onder meer door 28 miljard dollar aan investeringen in duurzame technologieën en fondsen.”

lees het volledige artikel op express

Obama To Take Action on Climate Change

WASHINGTON -- President Barack Obama is telling Congress that he will take action to combat climate change if lawmakers don't do it themselves.

"... For the sake of our children and our future, we must do more to combat climate change.  Yes, it's true that no single event makes a trend.  But the fact is, the 12 hottest years on record have all come in the last 15.  Heat waves, droughts, wildfires, and floods - all are now more frequent and intense."  

In his State of the Union address Tuesday, the president said Congress should write legislation that would give polluters market-based incentives to reduce the emissions blamed for global warming. He said if lawmakers don't do that, his administration will craft executive actions that would cut pollution, help get communities ready for the effects of climate change and encourage increased use of cleaner sources of energy.

"We can choose to believe that Superstorm Sandy, and the most severe drought in decades, and the worst wildfires some states have ever seen were all just a freak coincidence.  Or we can choose to believe in the overwhelming judgment of science - and act before it's too late."

Obama says progress can be made against climate change without interrupting economic growth.

"...We can make meaningful progress on this issue while driving strong economic growth," stated the president. "I urge this Congress to pursue a bipartisan, market-based solution to climate change, like the one John McCain and Joe Lieberman worked on together a few years ago."  

"But if Congress won't act soon to protect future generations, I will.  I will direct my Cabinet to come up with executive actions we can take, now and in the future, to reduce pollution, prepare our communities for the consequences of climate change, and speed the transition to more sustainable sources of energy."

The president says that with extreme weather getting more intense and increasingly frequent, lawmakers can believe those events are a coincidence or they can act before it's too late.

Information from the Associated Press was used in this report.

Tags: Other , Storms abroad

Superstorm Sandy

Woensdag 5 december - “Ik zag hoe de de Twin Towers in elkaar stuikten, het was verschrikkelijk. Hier zaten terroristen achter. Maar Sandy was nog erger, en nu waren het geen terroristen…het was de wil van God” getuigt een New Yorker.

In de nacht van maandag 29 oktober 2012 is superstorm Sandy met een vernietigende kracht over de oostkust van de Verenigde Staten getrokken. Resultaat : meer dan 200 doden, duizenden daklozen en miljoenen mensen zonder stroom.

New Jersey en New York werden het zwaarst getroffen en worden nog steeds geconfronteerd met de nasleep ervan.

Maar waarom was Sandy zoveel groter, zoveel verwoestender en vooral zoveel sterker dan elke andere storm? Wat maakt haar anders dan andere orkanen? En had iemand dit kunnen voorzien?

Hiervoor wordt er in het oog van de storm gekeken om te zien hoe windsnelheden van 145 kilometer per uur en zware regenbuien ertoe leidden dat duizenden mensen een veilig onderkomen moesten zoeken.

Vijf weken later wordt de balans opgemaakt en is het tijd om de cruciale vraag te stellen of er nog meer superstormen van dit kaliber op ons af komen.

Aan de hand van nooit getoonde beelden en getuigenissen verklaart “Superstorm Sandy” hoe het zo ver is kunnen komen.

Watch the movie

media_xl_5347079

"Zeggen dat het te laat is, daar doe ik niet aan mee"

© belga

De aarde heeft nog meer koorts dan al gevreesd en dat laat zich voelen, bijvoorbeeld met superstormen als Sandy. Expert Jean-Pascal van Ypersele blijft wetenschappelijk koelbloedig, ondanks de inertie van wereldleiders. "Zo'n klimaatconferentie is altijd intens frustrerend."

In een interview met De Morgen, dat integraal in de gedrukte versie van De Morgen van zaterdag 24 november verschijnt, beantwoordt van Ypersele minutieus vragen over de gezondheidstoestand van deze aardbol. We lichten er enkele citaten uit:

"Vandaag is het veel lastiger om pakweg weekendjes weg met het vliegtuig, enkel glas in je huis of autoritjes van een kilometer te verantwoorden dan twintig jaar geleden. Veel mensen zijn bezig met duurzaam bouwen en leven. Waarom is dat zo? Waarom weten burgers dat er iets aan de hand is? Omdat we altijd maar die grootse, frustrerende klimaattoppen hebben georganiseerd, waar 30.000 mensen aan de kar trekken. " (Over de blijvende zin van grote klimaatconferenties, ondanks de vaak beperkte vooruitgang die er wordt geboekt)

Lees het volledige artikel in DeMorgen

Onderzoek naar impact van ondiepe zandbanken voor beschermin

Koksijde - Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft het project ‘Meetnet Vlaamse Kust’ goedgekeurd. Het gaat om het eerste concrete onderzoeksproject in het kader van het project Vlaamse Baaien. ‘Meetnet Vlaamse Kust’ is bedoeld om te weten in welke mate ondiepe zandbanken de kracht van de golven op zee verminderen. Dit wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de bescherming van de kust en wordt volgend voorjaar uitgevoerd op de Broersbank ter hoogte van Koksijde.


Lees het volledige artikel in Knack

Klimaatverandering roept om maatregelen klimaatadaptatie

Alle regio’s in Europa ondervinden momenteel gevolgen van klimaatverandering, die een breed scala aan effecten op de samenleving en het milieu veroorzaakt. In een vandaag verschenen studie zegt het Europees Milieuagentschap (EMA) te verwachten dat deze effecten in de toekomst nog zullen toenemen en hoge schadekosten zullen veroorzaken.

Klimaatverandering is overal in de wereld een realiteit; het wordt steeds duidelijker hoe omvangrijk die verandering is en hoe snel ze verloopt. Dat betekent dat elk onderdeel van de economie, inclusief huishoudens, zich moet aanpassen en moet bijdragen aan emissiereductie.

Stijgende schadekosten
In het (Engelstalige) rapport ‘Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012en’ stelt het EMA vast dat overal in Europa hogere gemiddelde temperaturen zijn gemeten en dat de neerslaghoeveelheden in de zuidelijke regio’s afnemen en in Noord-Europa juist toenemen. De ijskap van Groenland, de Noordelijke IJszee en veel gletsjers in Europa smelten, het sneeuwdek is afgenomen en de meeste permafrost is opgewarmd.

Extreem weer, zoals hittegolven, overstromingen en droogte, heeft de laatste jaren overal in Europa voor stijgende schadekosten gezorgd. Hoewel meer bewijs nodig is om precies te kunnen vaststellen wat de bijdrage van klimaatverandering aan deze trend is, is duidelijk dat toenemende menselijke activiteit in risicogebieden een cruciale factor is. Verwacht wordt dat klimaatverandering die gebieden in de toekomst nog kwetsbaarder zal maken, omdat extreem weer steeds vaker zal voorkomen en ook steeds extremer zal worden. Als de Europese samenlevingen zich niet aanpassen, zullen de schadekosten blijven stijgen, aldus de verwachting van het EMA.

Grotere ongelijkheden
Sommige regio’s zullen volgens het verslag minder goed in staat zijn om zich aan klimaatverandering aan te passen dan andere, deels door de economische verschillen in Europa. De gevolgen van klimaatverandering zullen deze ongelijkheden nog groter maken.

“Klimaatverandering is overal in de wereld een realiteit, en het wordt steeds duidelijker hoe omvangrijk die verandering is en hoe snel ze verloopt. Dat betekent dat elk onderdeel van de economie, inclusief huishoudens, zich moet aanpassen en moet bijdragen aan emissiereductie”, zegt Jacqueline McGlade, uitvoerend directeur van het EMA.

Belangrijkste bevindingen
Het afgelopen decennium (2002 – 2011) was het warmste ooit in Europa sinds werd begonnen met temperatuurmetingen: de gemiddelde temperatuur boven land was gemiddeld 1,3 °C hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Volgens diverse projectiemodellen zal Europa in de tweede helft van de 21ste eeuw gemiddeld 2,5 tot 4 °C warmer zijn dan in de periode 1961 – 1990.

Hittegolven komen vaker voor en duren langer en hebben het afgelopen decennium aan tienduizenden mensen het leven gekost. Door de voorspelde toename van de frequentie en intensiteit van hittegolven zal het aantal sterfgevallen door hitte de komende decennia verder toenemen als samenlevingen zich niet aanpassen. Het aantal sterfgevallen door koude zal volgens de voorspellingen echter in veel landen afnemen.

Trends zetten door
Terwijl de neerslaghoeveelheid in de zuidelijke regio’s afneemt, is in Noord-Europa juist sprake van een stijging. Deze trends zullen volgens de modellen doorzetten. Klimaatverandering zal naar verwachting tot meer rivieroverstromingen leiden, vooral in Noord-Europa, omdat de hogere temperaturen de waterkringloop intensiveren. Op basis van historische overstromingsgegevens kan echter moeilijk worden vastgesteld wat in het verleden de invloed van klimaatverandering op overstromingen is geweest.

Het droogvallen van rivieren in Zuid-Europa lijkt vaker voor te komen en ook langer aan te houden. Verwacht wordt dat de lage rivierstanden in Zuid-Europa in de zomermaanden nog aanzienlijk lager zullen worden. Ook in andere delen van Europa zal dat gebeuren, maar niet overal in dezelfde mate.

250 miljard ton ijs verdwenen
In het Noordpoolgebied voltrekt de opwarming zich in een sneller tempo dan in andere regio’s. Het oppervlak aan zee-ijs in het Noordpoolgebied bereikte in 2007, 2011 en 2012 een laagterecord: het was aan het einde van de zomer afgenomen tot ruwweg de helft van het minimumoppervlak dat in de jaren tachtig was waargenomen. Het tempo waarin de ijskap van Groenland smelt, is sinds de jaren negentig verdubbeld. Tussen 2005 en 2009 is elk jaar een ijsmassa van gemiddeld 250 miljard ton verdwenen. De gletsjers in de Alpen hebben sinds 1850 ongeveer twee derde van hun volume verloren. Deze trends zullen volgens de voorspellingen doorzetten.

De zeespiegelniveaus stijgen en daarmee het risico van kustoverstromingen tijdens zware stormen. De wereldgemiddelde zeespiegel is in de 20ste eeuw elk jaar met 1,7 mm en de laatste decennia met 3 mm gestegen. De voorspellingen variëren sterk, maar het is waarschijnlijk dat de zeespiegelstijging in deze eeuw hoger zal zijn dan in de vorige. De zeespiegelstijging aan de Europese kusten varieert, onder meer door lokale bodembeweging.

Menselijke gezondheid
Naast hitte-gerelateerde gezondheidseffecten van klimaatverandering zijn ook andere effecten op de menselijke gezondheid van belang. Klimaatverandering speelt een rol bij de verspreiding van bepaalde ziekten. Het leefgebied van de tekensoort Ixodes ricinus, bijvoorbeeld, is meer naar het noorden verschoven, terwijl verdere opwarming delen van Europa geschikter zal maken voor ziekteverwekkende muskieten en zandvlooien. Dat het pollenseizoen nu langer duurt en tien dagen eerder begint dan vijftig jaar geleden heeft eveneens gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Veel studies tonen wijdverspreide veranderingen in eigenschappen van planten en dieren. Planten bloeien bijvoorbeeld eerder in het jaar, ook fyto- en zoöplankton in zoetwater. Van andere planten en dieren verschuift het verspreidingsgebied naar het noorden of bergopwaarts naarmate hun habitat warmer wordt. Omdat het migratietempo van veel soorten achterblijft bij de snelheid waarmee het klimaat verandert, worden zij in de toekomst mogelijk met uitsterven bedreigd.

Landbouw
Hoewel er in Zuid-Europa mogelijk minder water voor landbouw beschikbaar zal zijn, zullen de teeltomstandigheden in andere gebieden waarschijnlijk verbeteren. Voor verscheidene gewassen in Europa is het groeiseizoen langer geworden. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten, net als de uitbreiding van zomergewassen naar meer noordelijke breedtegraden. In Midden- en Zuid-Europa, daarentegen, zal door hittegevolgen en droogteperioden voor sommige gewassen sprake zijn van dalende oogsten.

Energie
Met het stijgen van de temperaturen is de warmtevraag gedaald en wordt energie bespaard; daar staat echter tegenover dat de energievraag voor koeling door de hetere zomers juist is gestegen.

Achtergrond
Het rapport heeft als doel het tonen van de volledige omvang van de gevolgen van klimaatverandering in Europa en is tevens bedoeld als achtergrondmateriaal voor de  Europese adaptatiestrategie van de Europese Commissie en die in maart 2013 wordt gepubliceerd. Daarnaast ondersteunt het EMA deze strategie met een beoordeling van een selectie van adaptatiemaatregelen die in Europa worden genomen, waarvan de publicatie voor begin 2013 staat gepland.

Op de website Climate-ADAPTen staat een grote hoeveelheid achtergrondinformatie voor het ontwikkelen en uitvoeren van maatregelen voor klimaatadaptatie.

Mooie beelden van de verschrikkelijke storm Sandy

© Getty Images

Toegegeven, we hebben natuurlijk al heel veel beelden en foto’s gezien van de ravage die de storm Sandy eind vorige maand aanrichtte aan de oostkust van de VS. Maar deze zwart-wit beelden in een filmpje zijn toch wel de moeite waard om te bekijken.
Mag je van iets dat zo verschrikkelijk is, wel iets moois maken, zo vraagt de maker van het filmpje ‘Eternal Storm’ zich af. De filmer weet het niet zeker laat hij in de begeleidende tekst weten van het filmpje, maar hij hoopt dat mensen het kunnen waarderen. “Art always helps” tenslotte.

De beelden zijn genomen in Far Rockaway, Staten Island, Coney Island en Astoria, een week nadat Sandy huishield aan de kust. President Obama bracht twee dagen geleden een bezoek aan het getroffen gebied om de herstelwerkzaamheden te bekijken. “Er moet nog steeds een hoop werk worden verzet”, zei woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney. Duizenden inwoners van de regio New York zitten bijvoorbeeld nog zonder stroom.

New Yorkers zijn ondertussen nog altijd bezig de ravage op te ruimen van de storm. Veel van het afval uit Far Rockaway wordt gedumpt aan wat normaliter een strand is in het stadsdeel Queens. Jacob Riis Park doet momenteel dienst als tijdelijke vuilstortplaats zodat de straten straks in ieder geval weer overal begaanbaar zijn.

Dat afval ongeacht de vernietigende oorzaak schitterend kan zijn, laat dit filmpje zien:

Lees het volledige artikel op nrc.nl

Watch the movie

Tags: Storms abroad

VA_Loc1_AssateagueIsland_Overwash

Sandy heeft Amerikaanse kust kwetsbaarder gemaakt

IPS

De superstorm Sandy heeft de Amerikaanse oostkust kwetsbaarder gemaakt, zegt de Amerikaanse geologiedienst USGS op basis van luchtfoto's. Bij nieuwe stormen dreigt een groter risico voor huizen en infrastructuur.
De storm had zware gevolgen voor stranden en duinen langs de Amerikaanse oostkust, zegt USGS-oceanograaf Nathaniel Plant. Het veranderde kustprofiel verzwakt de bescherming van de kustbewoners wanneer er nieuwe stormen aankomen.

"Huizen en infrastructuur kunnen kwetsbaarder zijn voor toekomstige stormen omdat de stranden smaller zijn geworden en de duinen lager", zegt Plant.

De geologiedienst zag de grondige verandering op de luchtfoto's die voor en na de passage van Sandy zijn genomen.

De luchtfoto's laten grondige veranderingen zien aan de kust in North Carolina, Virginia, Maryland en Delaware. De USGS spreekt van "dramatische veranderingen in kustzones over honderden kilometers", en dus niet alleen de zones bij New York en New Jersey. Zo heeft Sandy grote hoeveelheden zand van duinen landinwaarts verplaatst.

Telkens als er een grote storm aankomt, stuurt de USGS vliegtuigen de lucht in om massaal foto's te nemen van de kustlijn. Na de storm gebeurt nog eens hetzelfde. Op die manier kunnen de wetenschappers beter nagaan welke zones het kwetsbaarst zijn voor toekomstige stormen.

Lees het volledige artikel op dewereldmorgen.be

23f7527a-2e79-11e2-9943-ee01ad603750_original.jpg.h380.jpg.568

Zandschermen voor bredere stranden

NMI

BLANKENBERGE - Nu de winter voor de deur staat en stormen niet uitgesloten zijn worden op het strand zandschermen geplaatst om te verhinderen dat het zand wegwaait.
Het is een eeuwige strijd tegen wind en zee en die strijd staat de jongste jaren meer in de kijker door de opwarming van de aarde en de superstormen. De overheid werkt aan een kustveiligheidsplan dat de kust moet behoeden tegen grote overstromingen.

Om de kust te beschermen kiest de overheid in de eerste plaats om de stranden te verbreden. Zo werden begin dit jaar enorme hoeveelheden zand opgespoten op het strand van Wenduine. Aan de rotonde langs de zeedijk is het zandniveau gebracht tot een tweetal meter van het niveau van de zeedijk. Ook aan de duinengordel, die een zwakke plek is, zijn grote hoeveelheden zand opgespoten. In Knokke-Heist gebeuren er jaarlijks zandopspuitingen.
 

Lees het volledige artikel hier

kust-niet-klaar-voor-superstorm-id3670346-620x400

Kust niet klaar voor superstorm

© reuters

"We zijn niet klaar voor een superstorm, en als die er komt kunnen we binnenkort weer zwemmen tot in Brugge." Dat was een van de voornaamste conclusies van de studiedag 'Kust van Nature' die dinsdag door Natuurpunt georganiseerd werd in Oostende. De organisatie pleit met het 'Kappaplan' voor natuurlijk beschermingsmaatregelen.
Het 'Kappaplan' pleit ervoor om de 67 kilometer lange Belgische kustlijn te wapenen met brede duinengordels, dynamische overstromingsgebieden en oesterriffen tegen superstormen en de klimaatverandering. Uit cijfers blijkt namelijk dat het zeepeil tegen 2100 tussen de 14 en 93 centimeter zal stijgen.

De hele dag werd in Oostende gesproken over de maatregelen, die momenteel ruim bestudeerd worden. Alles moet tegen 2014 in een Masterplan Kustveiligheid worden gegoten. Conclusie van de dag was dat er heel veel studiewerk wordt verricht, maar dat de kust momenteel niet klaar is voor een zware storm.
 

Noodtoestand na superstorm Sandy

© RTL

Superstorm Sandy is overgetrokken, maar de problemen in het noord-oosten van Amerika zijn nog niet voorbij. President Obama bezoekt het getroffen gebied.

Watch the movie

Belgische kust is niet voorbereid op superstorm

"Onze kust is niet voorbereid op een superstorm", klinkt het bij Natuurpunt. "Als die er komt kunnen we binnenkort zwemmen tot in Brugge." De milieuorganisatie pleit voor bredere duingordels, dynamische overstromingsgebieden en oesterriffen tegen superstormen.

Wetenschappers verwachten immers dat door de klimaatsverandering de zeespiegel met tussen de 14 en de 93 cm zal stijgen. De frequentie van zware stormen zou ook kunnen verhogen. Hoewel er al veel onderzoeken bezig zijn en allerlei plannen op stapel staan is volgens Natuurpunt onze kust dus niet klaar voor een superstorm.

Lees het volledige artikel hier

media_xl_1417332

Verwacht: 'supersmelt' van ijsmassa's op Groenland

© ap

De bijdrage aan de zeespiegelstijging door smeltende ijsmassa's op Groenland kan over vijftien tot dertig jaar abrupt verdubbelen. Dat voorspelt een internationaal team van ijskaponderzoekers vandaag in het tijdschrift Nature, na jaren onderzoek op West-Groenland.

Ongeveer de helft van het smeltwater van het landijs op Groenland komt nu nog niet in zee terecht doordat het water in de luchtige sneeuw sijpelt en daar herbevriest. Die buffer, aldus de onderzoekers, raakt echter snel vol.

Volgens Van den Broeke is de eerste schatting van de sneeuwbuffer geen goed nieuws. 'Uiteindelijk wordt het als een spons die vol zit: alles wat erin gaat, komt er aan de andere kant meteen uit. In dit geval richting zee.'

Lees het volledige artikel op HLN

bron: De Volkskrant

Sanda_GETTY_1024

Schade orkaan Sandy duizelingwekkend

Superstorm Sandy heeft een geschatte 50 miljard dollar aan schade en economische verliezen veroorzaakt in de Amerikaanse noordoostelijke regio. Alleen al in de staat New York bedraagt de schade 33 miljard dollar.

Lees het volledige artikel op rtl.nl

121105_112339_novum.11-05-2012.0630

Nieuwe storm onderweg naar oostkust VS

De Amerikaanse staten New York en New Jersey worden later deze week waarschijnlijk opnieuw door een storm getroffen. Superstorm Sandy, die vorige week huishield in meer dan tien staten, kostte aan ruim honderd mensen het leven. De nieuwe storm, die naar verwachting woensdag aan land komt, zal windsnelheden hebben tot 89 kilometer per uur.

Honderdduizenden mensen zitten nog altijd zonder stroom. De temperatuur aan de oostkust dook maandagochtend onder het vriespunt. De nieuwe storm zorgt voor grote zorgen in de gebieden waar de stroom al wel is hersteld. "Bereid je voor op meer stroomuitval", zei de Nationale Weerdienst. "Blijf binnen en sla voorraden in."

article-2227995-15DA04F4000005DC-841_964x645

Here we go again! Up to 40,000 New Yorkers could be forced t

 

Up to 40,000 New Yorkers may need to be relocated as the city prepares for freezing temperatures and more rain and wind from a ‘nor'easter’ storm.

 

New York City Mayor Michael Bloomberg said tens of thousands of people were in need of shelter, including 20,000 in public housing. Almost 2million people still have no power as cold weather sets in - a week after Superstorm Sandy wreaked havoc on the East Coast, killing at least 113 in the US.

 

Hundreds of thousands of commuters today faced tricky journeys into the city as public transport remained patchy. Rail service was reduced and the subway was at 80 per cent of its normal service. Most schools were due to reopen today, but some lacked power and others were being used as shelters.

Read more >

Tags: Storms abroad , Coastal protection abroad

media_xl_5294365

Zeven records over superstorm Sandy

"We wisten dat Sandy een gevaarlijke storm zou worden en hij heeft onze verwachtingen ingelost", zo verklaarde de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg maandagavond op een persconferentie. "Sandy kent geen precedenten", zei Bill Read, de voormalige chef van het National Hurricane Center.

De orkaan verbaasde eenieder met zijn kracht, omvang en intensiteit en deed records sneuvelen. Wij zetten er voor u zeven op een rijtje.

1. Sandy is de grootste cycloon die het Atlantische orkaangebied ooit heeft voortgebracht. De orkaan had een indrukwekkende diameter van maar liefst 1.609 kilometer.

2. De stad New York had zich verwacht aan overstromingen tot circa drie meter. Het waterpeil steeg in realiteit tot 4,23 meter. Sandy gaf daarmee het vorige record dat de orkaan Donna in 1960 vestigde te kijken. Het water in de stad steeg toen tot ruim drie meter.

3. De hoogste golf ooit in New York Harbor mat 7,6 meter en was het gevolg van de orkaan Irene, die vorig jaar in augustus toesloeg. Sandy deed 'beter' met een golf van bijna tien meter, aldus theatlanticcities.com.

4. Het New Yorkse metrosysteem ondervond nog nooit zoveel hinder als met de doortocht en gevolgen van Sandy, zo zei Joe Lhota, hoofd van New York's Metropolitan Transportation Authority, eerder. Zeven metrolijnen, waaronder ook de belangrijkste, raakten overstroomd. Eveneens de treinstations en busstelplaatsen kampten met watersnood.

5. Van South Carolina, in het zuiden, tot de noordelijke staat Maine zaten ruim acht miljoen mensen zonder elektriciteit als gevolg van de passage van Sandy. Na de doortocht van de orkaan Ike waren dat er 7,5 miljoen. Irene zette vorig jaar de helft minder mensen zonder stroom.

6. De laatste keer dat de New Yorkse beurs werd onderbroken, dateert van 1888, toen een sneeuwstorm over de miljoenenstad raasde.

7. Instagram deed gouden zaken afgelopen maandag. Bijna een half miljoen mensen gebruikten het mobiele fotoprogramma om een beeld met de hashtag #Sandy te posten. Iedere seconde werden bijna tien foto's gedeeld met een van deze hashtags: #hurricanesandy, #sandy en #frankenstorm, zo maakte het bedrijf bekend.

701091main_20121028-SANDY-GOES-FULL-640x507

Why Sandy's storm surge will pack an unusually strong punch

 

We tend to focus on watching wind speed as a hurricane approaches, but as the monster storm that is Hurricane Sandy is reminding us, it’s not the winds themselves that cause the most damage—it’s the storm surge. The waves that come crashing in look (and are) impressive, but the real problem is the higher-than-normal sea level that boosts those waves up onto the land.

This is mostly due to a fairly simple process—the constant and violent winds that push water landward and keep it piled up there. Think of blowing across the surface of a hot cup of tea. As long as you keep blowing, the “tea level” on the far side of your cup will remain higher. Since Hurricane Sandy is spinning, the storm surge will be focused on its northwestern side, where the winds are blowing toward the coast. That means northern New Jersey, New York, and Connecticut.

A NASA time-lapse of Sandy shows its rotation pushing a large band of clouds to the northwest. That will correspond to the area with the strongest storm surge.

The angle at which the seafloor drops away from the coastline affects the size of the storm surge, as demonstrated by these animations on the National Hurricane Center’s website. The shallower the slope, the easier it is for wind to pile up the water since it’s unable to escape downward and back out to sea.

This explains some of the local variation in expected storm surge around the area of the East Coast where Sandy will make landfall. Maps of those projections can be found on the National Hurricane Center’s website as well as Google’s crisis map for Sandy (which also includes information on weather conditions and emergency shelters).

Another factor in storm surge is atmospheric pressure. While it plays a small role in relation to the effects of winds, it illustrates the remarkable magnitude of these dangerous weather systems. The ocean surface bulges upward near the low atmospheric pressure at the center of the hurricane, as water from the surrounding area (where atmospheric pressure is higher) is pushed in. Given Sandy’s current conditions, barometric pressure will add from several inches to as much as one foot of storm surge.

Unfortunately, Sandy’s landfall coincides with tonight’s spring tide—the peak tide that occurs every two weeks with a new or full moon. At that time, the tide will push the storm surge a little bit higher than it might have been on a different day.

All this adds up to projections of storm surge that could reach 10 to 12 feet in some locations. Peak tides are expected to arrive in most of the affected areas this evening.

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

download

U.S. nuclear plant declares "alert" after Sandy storm surge:

 

(Reuters) - Exelon Corp declared an "alert" at its New Jersey Oyster Creek nuclear power plant due to a record storm surge, the Nuclear Regulatory Commission said, warning that a further water rise could force the country's oldest working plant to use emergency water supplies to cool spent uranium fuel rods.

The alert -- the second lowest of four NRC action levels -- came after water levels at the plant rose by more than 6.5 feet, potentially affecting the pumps that circulate water through the plant, an NRC spokesman said late on Monday.

Those pumps are not essential since the 43-year-old plant was shut for planned refueling since October 22. However, a further rise to 7 feet could submerge the service water pump motor that is used to cool the water in the spent fuel pool.

Exelon said in a statement that there was no danger to equipment and no threat to public health or safety.

The incident at Oyster Creek, which is about 60 miles east of Philadelphia on the New Jersey Coast, came as Sandy made landfall as the largest Atlantic storm ever, bringing up to 90 mile per hour (mph) winds and 13-foot storm surges in the biggest test of the industry's emergency preparedness since the Fukushima disaster in Japan a year and a half ago.

Although such alerts are considered serious events in the industry -- with only about a dozen such instances in the past four years, according to NRC press releases -- flood waters should be receding at the plant following high tide, reducing the risk of emergency action.

Sandy had been expected to force the closure of at least two other nuclear plants in New Jersey, although the NRC said none of the country's other nuclear reactors had been shut by the storm.

The NRC spokesman said the company could use water from a fire suppression system to cool the pool if necessary. The used uranium rods in the pool could cause the water to boil within 25 hours without additional coolant; in an extreme scenario the rods could overheat, risking the eventual release of radiation.

Exelon spokesman David Tillman said the plant has "multiple and redundant" sources of cooling for the spent fuel pool. He said he did not know whether the service water system was operational at the moment.

MONITORING NUCLEAR POWER PLANTS

Constellation Energy Nuclear Group's 630-MW Nine Mile Point 1 nuclear power reactor in upstate New York did shut down due to a problem putting power onto the grid, although it was not clear whether the trouble was related to the storm, the NRC spokesman said.

The relatively small 636-megawatt Oyster Creek plant also experienced a "power disruption" at its switch yard, causing two backup diesel generators to kick in and maintain a stable source of power, Exelon said.

Tillman said another Exelon reactor at the Limerick facility in Pennsylvania was reduced to 91 percent power after Sandy caused a problem with the condenser.

An alert-level incident means there is a "potential substantial degradation in the level of safety" at a reactor.

"Given the breadth and intensity of this historic storm, the NRC is keeping a close watch on all of the nuclear power plants that could be impacted," NRC Chairman Allison Macfarlane said.

The concerns over the status of the spent fuel pool at Oyster Creek was reminiscent of the fears that followed the Fukushima disaster last year, when helicopters and fire hoses were enlisted to ensure the pools remained filled with fresh, cool water. The nuclear industry has said that the spent fuel rods at Fukushima were never exposed to the air.

Nuclear plants must store the spent uranium fuel rods for at least five years in order to cool them sufficiently before they can be moved to dry cask storage containers.

The plant uses pumps to take in external water that circulates through a heat exchanger used to cool the internal water that surrounds the rods, keeping them from overheating. (Editing by Ed Davies)

Tags: Coastal protection abroad , Storms Belgium

20121030_NYJM129_AP.jpg.h380

Sandy houdt lelijk huis aan Amerikaanse oostkust

 

De storm Sandy is maandagnacht met veel geweld in de Amerikaanse staat New Jersey aan land gekomen. Er zijn zeventien mensen in het noodweer om het leven gekomen. Bijna zes miljoen mensen in het oosten van de Verenigde Staten zitten zonder stroom. Een groot deel van Manhattan was in duisternis gehuld.

Sandy heeft maandagavond om 20 uur (lokale tijd) de oostkust bereikt. De grote steden in het noordoosten, Washington, Baltimore, Philadelphia, New York en Boston, werden getroffen door winden met orkaankracht en hevige regenval.

Kort voor orkaan Sandy aan land ging, veranderde ze van een tropische cycloon in een zware storm. In de uren daarvoor was de storm iets in kracht afgenomen. Toch zijn er windvlagen gemeten van snelheden tot 135 kilometer per uur. 

'Zee van water'

Rond Manhattan steeg het waterpeil vier meter, met overstromingen in het financiële hart van de stad tot gevolg. Verscheidene metrostations kwamen blank te staan. 'In Low Manhattan staat een zee van water', tweette Howard Glaser, directeur operaties van de stad New York en raadgever van gouverneur Andrew Cuomo. 'Ik overdrijf niet. Het water dringt de Battery-tunnel binnen.'

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, besliste om verschillende bruggen in New York te sluiten vanwege de orkaan. Sommige van de bruggen verbinden het eiland Manhattan met Long Island en Brooklyn. Elders in de stad plooide de storm een hoge bouwkraan naast een wolkenkrabber dubbel, aldus de zender CNN.

Inmiddels hebben de grootste buien New York gepasseerd, liet burgemeester Michael Bloomberg weten, en is het waterpeil aan het zakken.

Duisternis

Om de waterschade aan het metrosysteem en het elektriciteitsnetwerk onder het financiële hart te beperken besloot het belangrijkste energiebedrijf van New York de stroom uit te schakelen voor 6.500 huishoudens in deze wijk. Toch werd een veel groter deel van de stad in duisternis gedompeld als gevolg van overstromingen en explosies in transformatorhuisjes.

Bijna zes miljoen mensen in het oosten van de Verenigde Staten zitten nos steeds zonder stroom. Volgens het distributiebedrijf Con Ed zal het 'tot een week' duren vooraleer de stroomvoorziening in de hele stad hersteld zal zijn.

De grootste Amerikaanse beursgebouwen besloten de deuren uit voorzorg eerder te sluiten. Dat was sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 niet meer voorgekomen. Wall Street verwachtte ook dinsdag gesloten te zijn. De Verenigde Naties schortten al hun vergaderingen in het VN-gebouw in New York op.

Doden

In New Jersey, New York, West Virginia, Pennsylvania en Connecticut kwamen mensen om het leven. Sommige slachtoffers kwamen onder omvallende bomen terecht. In de Canadese stad Toronto vond een vrouw de dood door een omvallend verkeersbord.

De precieze omvang van de aangerichte schade kan pas bij daglicht in kaart worden gebracht. Volgens econoom Ryan Sweet van Moody's berokkent Sandy een economische schade van minimaal 10 miljard dollar per dag.

Volgens Sweet is het vooral een regionaal verhaal, waarbij het overgrote deel van de schade wordt aangericht tussen New York en Washington. 'Sandy zal geen groot effect hebben op de gehele Amerikaanse economie', constateert Sweet op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De komende dagen zet de storm koers richting Pennsylvania en het noorden van de staat New York. In Chicago wordt gewaarschuwd voor golven van zes meter hoog. West-Virginia kan te kampen krijgen met sneeuwval.

Sandy heeft eerder een spoor van vernieling aangericht in het Caraïbische gebied. Daar zijn zeker 69 doden gevallen.

Belgen in moeilijkheden

Intussen heeft de FOD Buitenlandse Zaken twee noodnummers bekendgemaakt voor de Belgen die in zich in moeilijkheden bevinden door orkaan Sandy. De diplomatieke en consulaire posten in Washington blijven al zeker gesloten tot dinsdagochtend plaatselijke tijd. Daardoor is er voorlopig nog geen informatie over het aantal Belgen in moeilijkheden.

Belgen in moeilijkheden kunnen de wachtdienst contacteren op het nummer +1 202-352-6428 (Ambassade van Washington) of op +1 917-597-3410 (Consulaat Generaal in New York).

 

Tags: Coastal protection abroad , Storms Belgium

2012-10-29T001917Z_1_CBRE89S00W900_RTROPTP_2_CNEWS-US-STORM-SANDY-HURRICANE

Evacuations, shutdowns on East Coast before storm

© Reuters

NEW YORK (Reuters) - Tens of millions of East Coast residents scrambled on Sunday to prepare for Hurricane Sandy, which could make landfall as the largest storm to hit the United States, bringing battering winds, flooding and even heavy snow.

The massive storm, which has already killed 66 people in the Caribbean, was headed toward a densely populated region that includes Washington, New York and Boston and its effects could be felt for hundreds of miles, officials warned.

It could be the largest storm to hit the United States, according to the National Oceanic and Atmospheric Administration.

New York and other big cities closed their transit systems and schools and ordered residents of low-lying areas to evacuate before a storm surge that could reach as 11 feet.

They warned that power outages could last for days.

"We're expecting the worst, hoping for the best. We're getting everything off the basement floor. We've got two sump pumps but during Hurricane Floyd, we were down there for 17 hours straight sweeping water into the sump pumps," said Maria Ogorek, a Maplewood, New Jersey, lawyer and mother of three.

The U.S. government said it had granted administrative leave to non-emergency federal workers in the Washington D.C area.

The New York Stock Exchange said it would close its trading floor on Monday for the first time since Hurricane Gloria in 1985. All stocks listed on the exchange will trade electronically, NYSE Euronext said.

President Barack Obama asked residents to heed the orders of state and local authorities to protect themselves from Sandy.

"This is a serious and big storm," Obama said after a briefing at the federal government's storm response center in Washington. "We don't yet know where it's going to hit, where we're going to see the biggest impacts.

Officials ordered many school closures, New Jersey casinos and Broadway theaters prepared to close, airlines got ready to halt flight activity in the New York area, and residents cleared store shelves of vital supplies and food.

EVACUATION ORDERS

New York Mayor Michael Bloomberg ordered the evacuation of low-lying areas of New York City, from upscale parts of lower Manhattan to waterfront housing projects in the outer boroughs, that are home to some 375,000 people.

"If you refuse to evacuate you're not only putting yourself at risk but also the first responders who will have put themselves at risk in an emergency," Bloomberg told a news conference.

In Bridgeport, Connecticut, Fire Department Captain Frank Rivera was ordering residents of 300 waterfront homes to evacuate.

"A lot of them are on their way out but some of them are thinking about (Hurricane) Irene and how they didn't get damage and I tell them it's two different animals," Rivera said, referring to the August 2011 hurricane that brought severe flooding to parts of New Jersey and Vermont.

Officials warned that flooding could be particularly severe since the storm's arrival coincides with a full moon, which normally means higher-than-usual high tides.

"The most worrisome aspect of Sandy is the high tides," said Rhode Island Governor Lincoln Chafee. "With the full moon occurring Monday, with Sandy coming up the Bay, we're very concerned about flooding in our low-lying coastal areas."

New York City, New Jersey and Philadelphia transit authorities said they would begin shutting down service on Sunday afternoon. Maryland's transit system, serving some suburbs of Washington, said it would not open on Monday.

Amtrak, the passenger rail service, canceled nearly all service on the Eastern seaboard on Monday and would halt its service north of New York along the Northeast corridor.

Transit systems in Washington and Boston said they planned to operate as usual on Monday as long as it was safe to do so.

Airlines flying into and out of New York's three major airports were all expected to cease flight activity on Sunday night, according to the Port Authority of New York and New Jersey.

Forecasters said Sandy was a rare, hybrid "super storm" created by an Arctic jet stream wrapping itself around a tropical storm, possibly causing up to 12 inches of rain in some areas, as well as up to 3 feet of snowfall in the Appalachian Mountains from West Virginia to Kentucky.

Nasdaq planned to open on Monday despite the transit shutdown and evacuation orders, with big banks putting up key personnel in hotels overnight so that they would be able to make it in to work on Monday morning.

The Chicago Mercantile Exchange said it would suspend floor trading on the NYMEX oil market on Monday, as it is located in the New York City evacuation zone near the Hudson River. It said electronic trading would go on as usual.

BROADWAY GOES DARK

Worried residents in the hurricane's path packed stores, searching for generators, flashlights, batteries, food and other supplies in anticipation of power outages. Broadway's theaters planned to close on Sunday night and remain closed on Monday.

New York City, Boston and Washington were among the jurisdictions that announced schools would be shut on Monday.

Sandy blew the presidential race off course, forcing Obama and Republican challenger Mitt Romney to cancel scheduled campaign stops. It fueled fears that the storm could disrupt early voting before the November 6 election.

Nearly 284,000 residential properties valued at $88 billion are at risk for damage from storm-surge flooding, risk analysts CoreLogic said.

As of 2:00 p.m. EDT/1800 GMT on Sunday, there were fewer than 5,000 customers without power in Delaware, the District of Columbia, Florida, Maryland, North Carolina, South Carolina, and Virginia, the U.S. Department of Energy said in a statement.

While Sandy's 75 mph winds were not overwhelming for a hurricane, its exceptional size means the winds will last as long as two days, bringing down trees, roofs and buildings and piling up rainfall and storm surge.

Hurricane-force winds extended 175 miles from the center of the asymmetrical storm, while its lesser tropical storm-force winds spanned 520 miles in diameter.

Sandy was centered about 530 miles south of New York City, at late afternoon on Sunday, the National Hurricane Center said. It pushed seawater up over the barrier islands off North Carolina known as the Outer Banks.

Sandy was moving northeast over the Atlantic, parallel to the U.S. coast, at 15 mph.

Sandy killed at least 66 people as it made its way through the Caribbean islands, including 51 in Haiti, mostly from flash flooding and mudslides, according to authorities.

Even with all the warnings, some people tried to carry on with their plans.

"I just don't buy into the hype," said Kate Sullivan, a 40-year old computer specialist from Alexandria, Virginia, who was headed to Baltimore Washington International airport for a planned flight to Los Angeles. "I'm pretty sure I'm going to end up in LA by the end of the night."

(Additional reporting by Edith Honan, Caroline Humer, Paul Thomasch, John McCrank and Janet McGurty in New York, Gene Cherry in North Carolina, Dave Warner in Philadelphia, Mary Ellen Clark and Ebong Udoma in Connecticut, Will Dunham, David Morgan and Matt Spetalnick in Washington. Writing by Scott Malone; Editing by Will Dunham and Christopher Wilson)

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

1500_sandy

Sandy and Storm Surge Pose ‘Worst-Case Scenario’

 

(KENSINGTON, Md.) — The projected storm surge from Hurricane Sandy is a “worst-case scenario” with devastating waves and tides predicted for the highly populated New York City metro area, government forecasters said Sunday.

The more they observe it, the more the experts worry about the water — which usually kills and does more damage than winds in hurricanes.

In this case, seas will be amped up by giant waves and full-moon-powered high tides. That will combine with drenching rains, triggering inland flooding as the hurricane merges with a winter storm system that will worsen it and hold it in place for days.

Louis Uccellini, environmental prediction chief for the National Oceanic and Atmospheric Administration, told The Associated Press that given Sandy’s due east-to-west track into New Jersey, that puts the worst of the storm surge just north in New York City, Long Island and northern New Jersey. “Yes, this is the worst-case scenario,” he said.

(PHOTOS: Hurricane Sandy Wreaks Havoc in Caribbean)

In a measurement of pure kinetic energy, NOAA’s hurricane research division on Sunday ranked the surge and wave “destruction potential” for Sandy — just the hurricane, not the hybrid storm it will eventually become — at 5.8 on a 0 to 6 scale. The damage expected from winds will be far less, experts said. Weather Underground meteorologist Jeff Masters says that surge destruction potential number is a record and it’s due to the storm’s massive size.

“You have a lot of wind acting over a long distance of water for hundreds of miles” and that piles the storm surge up when it finally comes ashore, Masters said. Even though it doesn’t pack much power in maximum wind speed, the tremendous size of Sandy — more than 1,000 miles across with tropical storm force winds — adds to the pummelling power when it comes ashore, he said.

The storm surge energy numbers are bigger than the deadly 2005 Hurricane Katrina, but that can be misleading. Katrina’s destruction was concentrated in a small area, making it much worse, Masters said. Sandy’s storm surge energy is spread over a wider area. Also, Katrina hit a city that is below sea level and had problems with levees.

National Hurricane Center Director Rick Knabb said Hurricane Sandy’s size means some coastal parts of New York and New Jersey may see water rise from 6 to 11 feet from surge and waves. The rest of the coast north of Virginia can expect 4 to 8 feet of surge.

The full moon Monday will add 2 to 3 inches to the storm surge in New York, Masters said.

(MORE: Frankenstorm: Why Hurricane Sandy Could Be the Perfect Storm, Part II)

“If the forecasts hold true in terms of the amount of rainfall and the amount of coastal flooding, that’s going to be what drives up the losses and that’s what’s going to hurt,” said Susan Cutter, director of the hazards and vulnerability research institute at the University of South Carolina.

Cutter said she worries about coastal infrastructure, especially the New York subways, which were shutting down Sunday night.

Klaus Jacob, a Columbia University researcher who has advised the city on coastal risks, said, “We have to prepare to the extent we can, but I’m afraid that from a subway point of view, I think it’s beyond sheer preparations. I do not think that there’s enough emergency measures that will help prevent the subway from flooding.”

Knabb said millions of people may be harmed by inland flooding.

A NOAA map of inland and coastal flood watches covers practically the entire Northeast: all of Maryland, New Jersey, Delaware, and Connecticut; most of Pennsylvania, New York, Massachusetts and Vermont, and parts of northeastern Ohio, eastern Virginia, North Carolina, and western New Hampshire.

(MORE: So You’re About to Get Hit By a Hurricane …)

Along the mid-Atlantic coast, storm surge is already starting to build, Uccellini said. NOAA’s Coastal Services Center chief Margaret Davidson said to expect “bodacious impacts” from both surge and inland flooding.

The surge — in which water steadily increases from the ocean— will be worst in the areas north of where Sandy comes ashore.

New York will have the most intense storm surge if Sandy comes ashore anywhere in New Jersey, Uccellini said. Only if it arrives farther south, such as Delaware, will New York see a slightly, only slightly, smaller storm surge.

In general, areas to the south and west of landfall will get the heaviest of rains. Some areas of Delaware and the Maryland and Virginia peninsula will see a foot of rain over the several days the storm parks in the East, Uccellini said. The rest of the mid-Atlantic region may see closer to 4 to 8 inches, NOAA forecasts.

The good news about inland flooding is that the rivers and ground aren’t as saturated as they were last year when Hurricane Irene struck, causing nearly $16 billion in damage, much of it from inland flooding in places like Vermont, Uccellini and Masters said.

The storm, which threatens roughly 50 million in the eastern third of the country, began as three systems. Two of those — an Arctic blast from the north and a normal winter storm front with a low-pressure trough— have combined. Hurricane Sandy will meld with those once it comes ashore, creating a hybrid storm with some of the nastier characteristics of a hurricane and a nor’easter, experts have said.

By SETH BORENSTEINRead more: http://science.time.com/2012/10/28/sandy-and-storm-surge-pose-worst-case-scenario/#ixzz2Ai097yUb

Tags: Storms abroad , Storms Belgium

Water-stroomt-de-metro-binnen-

LIVE ORKAAN SANDY: Obama roept ramptoestand uit

 

LIVE ORKAAN SANDY: Obama roept ramptoestand uit

maandag 29 oktober 2012 om 16u00

Aan de Amerikaanse Oostkust veroorzaakte de storm heel wat schade. Een groot deel van Manhattan werd onder water gezet. Door het stijgende water is ook een dijk in New Jersey gebroken. Volg hier LIVE het nieuws over de orkaan.

Water stroomt de metro binnen. © AFP

 

12.00 uur: President Obama noemt orkaan Sandy officieel ‘een grote ramp’ 

De Amerikaanse president Barack Obama heeft officieel de ramptoestand in de staat New York uitgeroepen, na de doortocht van de cycloon Sandy. Door de beslissing van Obama komen federale fondsen vrij voor getroffen personen in de county's Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmand, Suffolk en Queens, verduidelijkt het Witte Huis.

Het water trekt zich intussen terug uit New York. In de staat New York zaten 1,5 miljoen personen zonder elektriciteit. Zeven tunnels van de New Yorkse metro overstroomden.

De ramptoestand werd ook uitgeroepen in New Jersey. Door het stijgende waterpeil van de rivier Hackensack in Bergen, New Jersey, is een dijk gebroken.

11.57 uur: Celebs tweeten over orkaan Sandy

Veel mensen wisten hun steun te betuigen aan iedereen die te maken kreeg met orkaan Sandy, maar enkele celebs vonden het nodig om -soms ongewild- de humor ervan in te zien. Een bloemlezing op Weekend.be

11.23 uur: Noodnummers voor Belgen in moeilijkheden 

De FOD Buitenlandse Zaken heeft twee noodnummers bekendgemaakt voor de Belgen die in zich in moeilijkheden bevinden door orkaan Sandy. 

+1 202-352-6428 (Ambassade van Washington) 
+1 917 597 3410 (Consulaat Generaal in New York) 

De diplomatieke en consulaire posten in Washington blijven gesloten tot dinsdagochtend plaatselijke tijd en zullen heropenen in "functie van de situatie ter plaatse." Door de sluiting van de ambassades is er nog geen informatie bekend over het aantal Belgen in moeilijkheden.

11.01 uur: 15 doden 

In de VS: 15 
– 5 in New York 
– 2 in Maryland 
– 1 in Connecticut 
– 3 in New Jersey 
– 2 in Philadelphia 
– 1 West-Virginia 
– 1 op de HMS Bounty 
Buiten de VS: 
– 1 in Canada. 
– 67 in de Caraïben onder wie 51 in Haïti.

11.00 uur: Sandy zwakt af

Het Amerikaanse Hydrometeorological Prediction Center (HPC meldt dat de maximale windsnelheden van de storm nog 105 kilometer per uur bedragen. Omstreeks 5 uur plaatselijke tijd (10 uur Belgische tijd) bevond het hart van de storm zich op 145 kilometer ten westen van Philadelphia. Voor de storm aan land kwam, was de storm nog geklasseerd als een orkaan en haalde Sandy windsnelheden tot 150 kilometer per uur.

10.38 uur: Sandy blaast grote websites omver

Sandy heeft een datacenter van Datagram platgelegd, meldt DataNews. Daardoor liggen populaire sites als Gizmodo, The Huffington Post en BuzzFeed op apegapen.

10.16 uur: Meer dan 50 huizen in brand in New York 

Meer dan 50 huizen staan in brand in Queens, New York, zo meldt CNN. Bijna 200 brandweermannen zijn ter plekke om het vuur te bestrijden. 

9.50 uur: Schade van minimaal 10 miljard dollar per dag 

De storm Sandy berokkent een economische schade van minimaal 10 miljard dollar per dag. Dat zegt econoom Ryan Sweet van Moody's aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. "Sandy zal geen groot effect hebben op de gehele Amerikaanse economie", constateert Sweet. 

Het leven aan bijna de gehele Amerikaanse oostkust is tot staan gebracht door Sandy. In New York reden geen bussen en metro's en bleven de aandelenbeurzen dicht. Daarnaast zijn duizenden vluchten geschrapt en werden honderden scholen, kantoren en restaurants gesloten. 

CNBC sprak meerdere experts, die verwachten dat de schade aan onder meer gebouwen en metrolijnen door de storm op kan lopen tot 100 miljard dollar.

9.24 uur: Video van de kustwacht die de bemanning van de HMS Bounty redt 

De zestienkoppige bemanning van de driemaster die in verschillende Hollywood-klassiekers werd gebruikt, moest het schip opgeven. Een vrouwelijk bemanningslid overleed, de 63 jaar oude kapitein van het schip is nog steeds vermist. 8.57 uur: Beurs in New York gesloten 


De deuren van de New York Stock Exchange blijven voor de tweede dag op rij dicht.

8.51 uur: 6,5 miljoen mensen zonder elektriciteit 

De Amerikaanse zender CNN bericht dat de storm 6,5 miljoen mensen aan de Oostkust zonder elektriciteit zette. Vooral de miljoenenstad New York werd hard geraakt. Aan Battery Park in het zuidelijkste punt van Manhattan werd een stormvloed van vier meter hoog opgetekend. Zeewater stroomde er in de metro. 

8.48 uur: 14 doden

Sandy heeft aan inmiddels 14 mensen het leven gekost. In de VS kwamen 13 mensen om, in Canada liet een vrouw het leven. De doden vielen in New York, New Jersey, West Virginia, Connecticut, Pennsylvania en Maryland. De slachtoffers kwamen om het leven door omvallende bomen, elektrocutie en een verkeersongeval.

8.41 uur: Ontploffing in New Yorks transformatorstation (Video)

In New York heeft zich  een ontploffing in een transformatorstation voorgedaan. Vooralsnog is niets bekend over mogelijke gewonden. De ontploffing zet 250.000 mensen in Lower Manhattan en Brooklyn zonder stroom.

7.45 Tom Vandyck: 'Dit is hoe de klimaatswijziging eruit ziet'

Knack.be-correspondent in de States Tom Vandyck grijpt in een opinie op Knack.be Sandy aan om het oorverdovende zwijgen over de klimaatkwestie in de presidentiële campagne te hekelen.

"Een orkaan die Manhattan overstroomt en de metrotunnels van New York onder water zet, het is één van de klassieke global warming-rampscenario’s. Mocht je het in een film zien, dan zou je het misschien vergezocht vinden, maar dit is echt, het is precies waarvoor we al jaren gewaarschuwd zijn, en het is nog maar het begin. 

Voor wie er nog aan twijfelde: dit is hoe klimaatverandering eruit ziet."

Tom Vandyck ziet "de waanzinnige situatie dat klimaatverandering – volgens het Amerikaanse leger nochtans een veiligheidsprobleem van de eerste orde – dit jaar in geen enkel presidentiële debat aan bod kwam."

Lees hier de opinie van Tom Vandyck: 'Orkaan Sandy: Dit is hoe klimaatverandering eruit ziet'

7.39 Ramingen schade: 2 tot 15 miljard dollar

De ramingen van de schade die de tot een storm afgezwakte orkaan Sandy veroorzaakte lopen tussen 2 en 15 miljard dollar.

7.35 Zes miljoen mensen zonder electriciteit, water tot vier meter hoog in New York

Zes miljoen mensen zitten zonder stroom ten gevolge van de storm Sandy. Het water stond in New York op sommige plaatsen tot vier meter hoog, maar dat peil is gezakt.

7.21 Dinsdag geen vluchten van Brussels Airport naar vier VS-luchthavens 

Door de cycloon Sandy zijn dinsdag de zeven geplande vluchten van Brussels Airport naar de luchthavens van New York JFK, New York Newark, Philadelphia en Washington afgeschaft. Dat meldt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport.

De vluchten met bestemming de luchthavens van Chicago en Atlanta gaan wel zoals voorzien door. Ook maandag werden de meeste vluchten naar de Verenigde Staten 
geschrapt in het vooruitzicht van de komst van Sandy.

7.00 Sandy is geen orkaan meer, maar een storm

Sandy is geen orkaan meer, maar is afgezwakt naar een storm. Sandy is de grootste in zijn soort die de Verenigde Staten ooit over zich kreeg. 200 kilometer onder New York, in Atlanta City, ging Sandy aan land.

6.50 Alarm in kerncentrale in New Jersey 

De cycloon Sandy heeft in New Jersey geleid tot een alarm in de oudste kerncentrale van de Verenigde Staten. Wegens het dreigende stijgende waterpeil ging het alarm af in de kerncentrale Oyster Creek ten zuiden van New York. Dat maakte de nucleaire toezichthouder NRC bekend. De kerncentrale levert stroom sinds 1969 en is de oudste nog actieve kerncentrale in de VS.

Volgens de verantwoordelijken was eerst een 'ongewoon voorval' opgetekend, ingeschaald op de laagste van vier trappen in het alarmsysteem. Later zorgde het voorval voor de eerste trap van het alarm. Door de wind, stormvloed en regen bleef het water verder stijgen. In de volgende uren zal het alarm echter snel aflopen, aldus de verantwoordelijken.

De experten van het NRC hadden bijna een dozijn kerncentrales aan een controle onderworpen in de aanloop naar de komst van Sandy. Allen verkeren in een 'zekere toestand', luidt het. Een aantal werd voordien echter uitgeschakeld.

6.23 Burgemeester Bloomberg: 'Water begint te zakken in New York'

Het waterniveau is beginnen zakken in New York. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg gezegd.

De stad werd geconfronteerd met grootschalige overstromingen bij de doortocht van de cycloon Sandy. Het waterpeil steeg tot 4,15 meter bij hoogwater in de wijk Battery Park, in het zuiden van Manhattan.

Rond middernacht (5 uur Belgische tijd) was het waterpeil gezakt naar 3 meter en het blijft verder zakken, preciseerde Bloomberg op internet. De problemen blijven echter gigantisch. Door stroomuitval zitten 500.000 mensen zonder elektriciteit. De zuidelijke helft van Manhattan is in het duister gehuld.

Volgens het distributiebedrijf Con Ed zal het "tot een week" duren vooraleer de stroomvoorziening in de hele stad hersteld zal zijn.

5.15 Dodental naar 13

Minstens dertien mensen zijn om het leven gekomen in de Verenigde Staten en in Canada vanwege de hevige winden en overstromingen door de cycloon Sandy.

De lokale autoriteiten van New York, New Jersey, Pennsylvania, West-Virginia en Noord-Carolina spraken eerder maandag van twaalf doden. De politie van Toronto zei dat een Canadees om het leven kwam door rondvliegend puin, wat het dodental op 13 brengt.

5.02 uur Sandy maakt 11 doden en breekt records in de VS 

Het dodental van orkaan Sandy in de VS staat voorlopig of elf. Eerder maakte de storm 67 slachtoffers in de Caraïben. Onder de Amerikaanse doden was een vrouw die geëlektrocuteerd werd toien ze in een plas stapte in New York en twee kinderen die omkamen toen een boom op de pickuptruck viel waar ze in zaten. 

Meer dan drie miljoen Amerikanen zitten zonder stroom. Daaronder 670.000 mensen in New York, waar zo goed als alles ten zuiden van 39th Street (grosso modo het zuidelijkste kwart van Manhattan) in het donker staat. 

Het water in de straten van Manhattan trekt zich ondertussen terug. Het water in Battery Park, aan de zuidpunt van het eiland, stond op 9.24u plaatselijke tijd op 4,23 meter. Het vorige record bedroeg 3,05 meter en werd gevestigd bij orkaan Donna in 1960. Een boei in de haven van New York mat een golf van 9,9 meter. Daarmee werd een record gebroken van orkaan Irene in 2011, toen de hoogste golf 7,9 meter haalde.

4.13 Dode en 68.000 elektriciteitspannes in Canada 

De post-tropische cycloon Sandy heeft ook zijn effecten op het zuiden van Canada, honderden kilometers noordwaarts. Minstens een persoon kwam om het leven. Er ontstonden ook duizenden stroompannes.

De politie van Toronto bevestigt op haar Twitter-account dat een voetganger in het stadscentrum om het leven kwam door "rondvliegend puin". In Toronto haalde de wind maandagavond snelheden tot vijftig kilometer per uur, maar volgens de meteorologische diensten zouden rukwinden de komende uren tot honderd kilometer per uur kunnen halen.

Meer dan 68.000 huizen, 30.000 in Ontario en 38.000 in Québec, zitten zonder elektriciteit wegens omvallende bomen of takken op de elektriciteitskabels, volgens Hydro One en Hydro-Québec.

Sandy zou nu in noordwestelijke richting door de VS trekken. Daarna bereikt ze de provincies Ontario, Québec en de Atlantische Oceaan. 

3.43 uur Hoeveel water zit en de metrotunnels van New York? 

Mogelijk staat in sommige New-Yorkse metrotunnels tot vier voet (1,20 meter) zeewater. Mógelijk, want hoewel de openbare vervoersmaatschappij MTA van New York dat bericht eerder zelf de wereld in stuurde via Twitter, werd het via diezelfde weg alweer herroepen. 

“De geruchten zijn verkeerd. De MTA kan de schade niet opmeten tot dinsdag”, luidde het even na dat eerste bericht. 

“De staat van de metrotunnels onder de East River is onbekend”, ging het even later. “Vier voet water werd geobserveerd in een metrostation in Lower Manhattan.” 

Zeewater in de tunnels is sowieso slecht nieuws. Het New-Yorkse metronet is stokoud. Zout water in de elektrische apparatuur zou een recept zijn voor grote problemen. 

Vraag is nu: hoeveel water zit er in de metro en hoe groot is de schade? “Nogmaals: de geruchten zijn verkeerd”, meldde de MTA op Twitter. “Er is geen tijdsschema voor de heropening van de metro. Geruchten dat het één week zou kunnen zijn niet meer dan dat: geruchten.” 

3.04 uur VIDEO: Explosie in elektriciteitscentrale New York 

In New York staat de zuidpunt van Manhattan al enkele uren onder water. Een deel van die stroomonderbrekingen zijn het werk van het New-Yorkse stroombedrijf ConEd zelf. Maar dus niet allemaal. In deze video-opname is te zien hoe een transformator in een elektriciteitscentrale in New York ontploft. 
2.04 uur CNN: Zeewater in metro New York 

CNN meldt dat de stormvloed van orkaan Sandy ervoor zorgt dat er zeewater in de metrotunnels van New York stroomt. Zout water dat schade aanricht in het metrostelsel van de miljoenstad is één van de grote rampscenario’s voor deze orkaan.

Volgens een door CNN geciteerde stedelijke official in New York stroomt er ook zeewater in de Battery Tunnel, één van de tunnels en bruggen die het eiland Manhattan verbinden met het vasteland. 

1.31 uur Sandy aan land in New Jersey 

Het oog van orkaan Sandy heeft land bereikt in zuidelijk New Jersey, vlakbij Atlantic City. De orkaan is nu officieel gedegradeerd tot een posttropische storm, met aangehouden windsnelheden van 136 km/u en uitschieters van 185 km/u. 

De kust in New Jersey overstroomt. CNN meldt dat er her en der huizen in brand staan. Sandy heeft ook haar eerste dodelijke slachtoffer gemaakt in de VS. in het stadsdeel Queens van New York werd een man getroffen door een omgewaaide boom.

12.55 uur: Delen van Manhattan overstromen 

In Wall Street drijven auto’s door de straat, meldt de New York Times. Ook andere laaggelegen delen van New York overstromen. Bij de Battery, aan het zuidelijke puntje van Manhattan, heeft het waterpeil 10,7 voet (3,26 meter) bereikt. Het vorige record bedroeg 10 voet (3.05 meter) en dateert van orkaan Donna in 1960. Ook in Brooklyn, aan de overkant van de East River, zijn laaggelegen wijken overstroomd. 

In New York is het nog geen hoogtij. Verwacht wordt dan ook dat het water nog verder stijgt. 

Uit voorzorg heeft ConEd, het stroombedrijf van New York de stroom afgesloten aan de zuidpunt van Manhattan. Ook delen van Brooklyn zouden in het donker gezet kunnen worden, meldt de New York Times. 

12.35 uur: Vlaming in New York: ‘Ik hoop dat het overschat blijft’ 

Filip De Boeck, die voor het Vlaamse marketingbureau InSites werkt, woont in de wijk Chelsea in New York. In zijn deel van Manhattan blijven de gevolgen van orkaan Sandy voorlopig beperkt. 

“Er loopt hier net iemand met zijn hond oor de straat”, zegt hij. “Dat is raar, want ik zie op Facebook berichten van mensen die in de Village of Battery Park City wonen – echt niet ver van hier – en die spreken over bomen die omver waaien. Blijkbaar blijft het toch nogal lokaal.” 

De grootste vrees voor New York is dat delen van de stad overstromen. In het slechtste geval loopt daarbij ook de metro onder water, wat tot miljarden dollars schade en een niet te overziene verkeersknoop zou leiden. 

“Ik hoop vooral dat de stroom niet uitvalt”, zegt De Boeck. “Dan kan ik van thuis uit werken, mijn gsm opladen en in contact blijven met de mensen in België. Ik krijg nu sms’en en Facebookberichtjes van mensen thuis die al vier jaar niet meer gezien heb. Die maken zich zorgen. Da’s lief, maar blijkbaar komt het op televisie toch erger over dan het is. Ik hoop alleszins dat het overschat blijft.” 

12.18 uur: 1 miljoen mensen zonder stroom

In het gebied dat getroffen is door orkaan Sandy zitten een miljoen mensen zonder stroom. Dat is vlak voordat de orkaan aan land gaat en de stormvloed zijn hoogtepunt bereikt.

Volgens de Washington Post moeten onder andere 300.000 mensen in Massachusetts, 180.000 in Connecticut en 200.000 in de regio waar de staten Maryland, Delaware en New Jersey samenkomen het zonder elektriciteit stellen.

Ook in Virginia en de hoofdstad Washington DC zijn er stroompannes.

23.47 uur: 'Blijf waar u bent'

"De tijd om uzelf te evacueren is voorbij. De omstandigheden zijn gevaarlijk en zullen nog verslechteren. Blijf alstublieft waar u bent." (Burgemeester van New York Michael Bloomberg op Twitter)

23.03 uur: Crisis broeit in Atlantic City 

Volgens de laatste voorspellingen zal orkaan Sandy de komende uren land bereiken in of vlakbij Atlantic City.

Gouverneur van New Jersey Chris Christie haalde tijdens een persconferentie uit naar Lorenzo Langford, de burgemeester van die stad. Die had mensen aangeraden om thuis te schuilen, tegen het advies in van de gouverneur, die iedereen had aangeraden om de gokstad aan de oceaan te verlaten. 

Ondertussen is Altantic City beginnen overstromen. Hoe groot de schade zal zijn, moet nog blijken, maar gevreesd wordt dat de beroemde Boardwalk eraan zal moeten geloven. Christie maakte zich dan ook zorgen over de mensen die daar in de buurt zijn achtergebleven. 

“Er is geen sprake van dat we die mensen nog kunnen gaan halen”, zei hij. ‘Ze zullen de rit ter plaatse moeten uitzitten. Ik kan niet bij mijn volle geweten mijn reddingswerkers uitsturen nu de storm op het punt staat om het land te bereiken en nu het donker wordt.” 

Ten vroegste wanneer het morgenochtend weer licht wordt zullen en reddingswerkers naar Atlantic City kunnen, zei Christie. “Aan de politieke mandatarissen die ervoor gekozen hebben om mijn advies in de wind te slaan: dit is nu úw verantwoordelijkheid.” 

22.04 uur Elektriciteit valt ook uit bij Peter Vermeulen

Ook bij Peter Vermeulen, Vlaming in New Jersey is de elektriciteit uitgevallen. 'En nu bang afwachten in het donker', laat hij via zijn smartphone weten.

22.00 uur Vanaf nu neemt onze correspondent in de Verenigde Staten Tom Vandyck deze liveblog over. Hij zal de hele nacht door live verslag uitbrengen over orkaan Sandy en de gevolgen voor de inwoners van de Amerikaanse Oostkust. 

21.48 uur Zeven dagen zonder stroom door ergste storm in 100 jaar.

Dit is de noodoproep die de Amerikaanse elektriciteitsproducent PSE&G naar al zijn klanten heeft gestuurd. 


The number of utility workers and contractors who will be restoring service once the strong winds subside is now at 1,550 - 950 of them from outside NJ to assist PSE&G's own contingent of 600 linemen. PSE&G has also secured 526 tree contractors to clear damaged trees and limbs from power lines. Crews have been arriving from Texas, Indiana, Illinois, Wisconsin, Florida, Missouri, Pennsylvania, Tennessee, Georgia and New Jersey, as well as Canada. 

PSE&G urges customers to prepare for the possibility of lengthy outages - perhaps seven days or more -- due to the enormity of Hurricane Sandy, which forecasters predict may become the worst storm to hit the Northeast in 100 years. It may take until Wednesday until a full assessment of the storm's damage can be made and the utility can more accurately predict when full restoration can be made. 

PSE&G will be ready to respond to outages as soon as the strong winds subside and it is safe to work in bucket trucks and other equipment. Flooding and downed trees also can make it hard for crews to get to damage locations. We work closely with towns and counties to clear roads so that we can respond. 

Many of the outages are caused by falling trees and limbs, which bring down power lines. Downed wires should always be considered "live." STAY AWAY FROM ALL DOWNED LINES. Do not approach or drive over a downed line and do not touch anything that it might be in contact with. To report a downed wire and other visible equipment damage, call 1-800-436-PSEG and tell PSE&G the nearest cross street. 

To report a power outage, call PSE&G's Customer Service line: 1-800-436-PSEG. 

In addition to widespread electric outages, PSE&G expects the heavy rain and predicted storm surge to result in gas outages. Water could enter the utility's gas distribution system, as well as flood customers' basements and gas appliances. Customers are reminded to call PSE&G to report gas odors, and contact their local fire department and municipal construction office to receive assistance in pumping the water out of their basements. 

Customers with wells are advised to have a supply of bottled drinking water on hand, and should fill the bathtub with water for sanitary purposes. 

Crews work around the clock to repair equipment and restore power. The utility's call center also will be fully staffed on a 24-hour basis to handle calls from customers. Other employees will assist with assessing storm damage, keeping the public away from any downed power lines and other functions that support restoration efforts. 

Electric crews work to restore power to the largest numbers of customers first, taking into account "priority" customers, such as hospitals, police stations, fire stations, water and sewer facilities, communications facilities (TV, radio, and telephone), and customers on life-sustaining medical equipment. At the same time, the utility restores power to homes and businesses, starting with the circuits serving the largest number of customers. 

Customers with a handheld device, or who are at an alternate location with power, can also report power outages and view the status of their outage by logging in to My Account at pseg.com. General outage activity throughout our service territory is available online at www.pseg.com/outagecenter and updates are posted on pseg.com during severe weather. 

21.27 uur Reusachtige kraan dreigt in te storten in New York

Boven West 57th Street in New York, vlakbij Central Park, is een reusachtige bouwkraan gedeeltelijk ingestort. Een deel van de kraan is afgeknakt en hangt nu tachtig verdiepingen hoog boven de straat te bengelen. Volgens de New York Times vallen stukken steen, staal en glas ban het gebouw af. De omliggende blokken zijn geëvacueerd. 

De kraan wordt gebruikt bij de bouw van ‘One57’, een wolkenkrabber die het hoogste residentiële gebouw van New York moet worden. Nog voor de toren, die 306 meter hoog moet worden, voltooid is, zijn er al appartementen verkocht voor 90 miljoen dollar. 

21.21 uur 'Bereid u  voor op zeven dagen zonder elektriciteit'

'Bereid u voor op zeven dagen zonder elektriciteit. Dit wordt de ergste storm in 100 jaar.' Dat zegt een Amerikaanse energieleverancier aan de Vlaming Peter Vermeulen die vlakbij Princeton in New Jersey woont en in het oog van de storm zit. 

Anders dan bij ons, liggen de elektriciteitsleidingen in de Verenigde Staten nog boven de grond. 

21. 13 uur: Meer dan een miljoen universiteitstudenten blijven thuis

21.10 uur: In Brooklyn zitten 10.000 gezinnen zonder stroom


New York Public Radio meldt dat in Brooklyn 10.000 gezinnen zonder stroom zitten door orkaan Sandy.

21.08 uur: Energieleverancier wil elektriciteit afsluiten in New York

Consolidated Edison, één van de grote energieleveranciers in New York, zegt dat het uit voorzorg de elektriciteit in Lower Manhattan wil afsluiten. Dat meldt Reuters.

21.05 uur 'Ergste moet nog komen'

Ook Wouter Goossens, Vlaming in Washington DC, vreest dat het ergste nog moet komen. 'Volgens het weerbericht gaat het nog veel harder waaien en regenen. Ook hier in Washington zal het harder waaien datn 100 kilometer per uur. Het oog van de storm passeert tussen Washington en New York. Het zal hier hopelijk minder erg zijn dan in New York.'

20.44 uur Vlaming in Washington DC: 'Hopen dat de elektriciteit niet uitvalt'.

'De mensen hier vrezen dat de elektricteit zal uitvallen omdat er veel bomen omwaaien en bovenop de elektriciteitsleidingen vallen,' zegt Wouter Goosens, Vlaming in Washington DC aan Knack.be.

'Voor overstromingen zoals in New York hoeven we hier niet te vrezen. De mensen zijn wel gevraagd om voorbereidingen te treffen voor de orkaan. Alle overheidsdiensten zijn gesloten. Treinen en bussen rijden niet, om veiligheidsredenen.'

20.33 uur Barack Obama roept nog eens op om naar de noodberichten te luisteren

'Luister alstublieft naar de noodberichten. Doe wat de veiligheidsdiensten van je staat je opdragen. Aarzel niet, stel de noodoproepen niet in vraag.' President Obama heeft nog eens opgeroepen om de noodoproepen ernstig te nemen.

20.28 uur 'Elektriciteit valt uit'

'Sommige van onze vrienden zitten al zonder stroom,' zegt Vlaming Peter Vermeulen vanuit Princeton in New Jersey. 'Een stroomuitval is onze grootste vrees. Het begint hier nu harder en harder te waaien.' 

Volgens CNN is de elektriciteit al uitgevallen bij 300.000 gezinnen in 7 staten getroffen.

19.38 uur 'Orkaan Sandy zal Amerikaanse doden eisen'

Gouverneur Martin O'Malley van de Amerikaanse staat Maryland zegt dat er in zijn staat wel degelijk doden zullen vallen door orkaan Sandy. Maryland zal tot 36 uur lang geteisterd worden door Sandy. Dat is erg lang. De komende uren zullen zeer moeilijk worden.

19.32 uur Sandy nadert New York vanuit het zuiden

De orkaan Sandy stevent onverbiddelijk naar de kust van de Verenigde Staten af en zal in de loop van de avond (lokale tijd) het zuiden van New York treffen. Volgens het orkaancentrum in Florida zal het oog van de storm in het Zuiden van New Jersey, zo'n 100 kilometer ten zuiden van "the big apple", de kust bereiken. De storm beweegt zich voort met een snelheid van zo'n 30 kilometer per uur. De wind in de draaikolk raast aan zo'n 150 kilometer per uur. 

19.04 uur Zie ook beeldreportage:

In Beeld: Orkaan Sandy komt aan land in New York

18.58 uur: Vlaming in het oog van de storm: 'Het ergste moet nog komen'

'De storm begint nu toch wel in alle hevigheid toe te nemen, zegt Vlaming Peter Vermeulen aan Knack.be. 'Vermeulen woont vlakbij Princeton in New Jersey. 'Het is nu al veel erger dan de verwoestende orkaan Irene vorig jaar en het ergste moet nog komen'

'Alle scholen zijn gesloten. Mijn tieners thuis vinden het leuk om een extra dagje verlof te hebben. Ook mijn oudste zoon die in Boston studeert heeft vandaag geen les. Metro in Boston gaat nu ook toe.'

' Ook ik moet vandaag niet naar het werk ; kantoren zijn allemaal gesloten. Alles op straat is bangelijk stil. Alleen hulpdiensten rijden aan en af.'

'Het regent hier al enkele uren heel fel en de wind waait sterk (50 m/hr) , maar het ergste moet nog komen tussen 2pm en 2 am'. 

18.28 uur Vlaming in het oog van de storm: 'Overstromingen zijn onze grootste vrees'

'Onze grootste vrees zijn overstromingen en electriciteitspannes, zegt Vlaming Peter Vermeulen van aan de Amerikaanse Oostkust aan Knack.be. 'Vorig jaar hebben we 2 maal drie dagen zonder stroom gezeten door de orkaan Irene. Dat was geen pretje. Er was geen verwarming, geen water, geen verkeerslichten, geen internet en de diepvries ontdooide. '

'Net op CNN gezien : veel gebieden liggen nu onder water: onder meer Long Island en sommige kuststeden in New York, Connecticut en New Jersey worden verplicht geevacueerd. 

18.19 uur: 11.000 vluchten geschrapt vanwege orkaan Sandy

Bijna 11.000 vluchten zijn geannuleerd bij vertrek en aankomst aan de Amerikaanse oostkust, waardoor tienduizenden passagiers vastzitten op de luchthavens bij het naderen van orkaan Sandy. Dat meldt de website flightaware.com. 

Sinds zondag zijn al ongeveer 10.700 vluchten geannuleerd, en dat cijfer zou nog kunnen stijgen als de orkaan dichterbij komt. 

17.50 uur Orkaan Sandy gooit roet in verkiezingscampagne

Miljoenen dollars worden uitgegeven aan het uitgekiend uitstippelen van de kiescampagne van de kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap. Eens die campagnetrein op volle toeren door het land dendert, is het een geoliede machine die voor niets of niemand uit de weg gaat. Behalve misschien voor Moeder Natuur. En laat net nu, in de cruciale laatste week voor de verkiezingen, een orkaan van formaat op de oostkust van de VS afstevenen. 

Zowel Barack Obama als Mitt Romney concentreren zich in de laatste rechte lijn vooral op de swing states, die zullen beslissen over de uitslag. Maar allebei moesten ze noodgedwongen hun plannen bijstellen vanwege Sandy, een orkaan met een potentieel verwoestende kracht die aan de oostkust wordt verwacht. 

Romney moest zijn trip naar Virginia, een cruciale swing state, afzeggen en ook een bezoek aan New Hampshire ging niet door. Obama moet dan weer zorgen dat hij voldoende tijd in het Witte Huis doorbrengt om de eventuele hulpverlening na de doortocht van de orkaan te coördineren. 

Maar er is nog een andere verkiezingsfactor aan de orkaan verbonden: in 35 staten is het namelijk toegestaan vroeger dan 6 november te stemmen. Tientallen miljoenen mensen maken daar gebruik van en dat is volgens analyses altijd in het voordeel van de Democraten geweest. 

Maar nu in de meeste staten aan de oostkust overheidsgebouwen dicht gaan vanwege de orkaan, dreigt Obama zijn grip op onder meer Virginia te verliezen. 

Ten slotte zal ook de reactie van Obama op de eventuele gevolgen van de doortocht van Sandy met argusogen bekeken worden en de stem van een deel van het kiespubliek bepalen: dat kan zowel in zijn voor- als nadeel spelen. 

17.19 uur Orkaan Sandy bedreigt 11.600 Belgen

11.600 Belgen wonen in de Amerikaanse oostkuststeden Washington, New York en Boston, en wachten op de komst van de orkaan Sandy. Dat zegt de FOD Buitenlandse Zaken. De orkaan komt waarschijnlijk vannacht aan land tussen Massachusetts en Virginia. 

"9.523 Belgen zijn ingeschreven in de bevolkingsregisters van New-York. Slechts 56 Belgen wonen in Boston. Voor Washington tellen we er 2.082", zegt FOD Buitenlandse Zaken. 

We moeten wel opmerken dat Belgen die voor zaken of plezier in de regio zijn, niet opgenomen zijn in de cijfers. Ook zijn er landgenoten die 'ontsnapt' zijn aan de officiële inschrijvingsregisters. 

Als de storm het land bereikt, zullen de consulaten regelmatig verslag uitbrengen over de situatie van de Belgen, aldus FOD 
Buitenlandse zaken. 

16.52 uur New York sluit twee van de drie tunnels

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft aangekondigd twee van de drie tunnels in Manhattan te sluiten, vanwege het risico op overstromingen door orkaan Sandy.  Het gaat om de tunnels Holland en Brooklyn-Battery. De sluiting zal de megapool nog verder verlammen, nadat eerder het openbaar vervoer werd stilgelegd. Ook de brug zal gesloten 
worden als de wind sneller gaat dan 96 km/u. 

16.34 uur Sandy is voorlopig nog een orkaan van categorie 1

Ingenieur Herbert Saffir en de toenmalige directeur van het National Hurricane Center (NHC), Bob Simpson, hebben in 1971 een nog vandaag geldige orkaanschaal ontworpen. Daarop worden 
orkanen in categorieën tussen 1 en 5 ingeschaald. Sandy is volgens NHC op dit ogenblik nog categorie 1. 

Een overzicht: 

CATEGORIE 1 - vanaf 119 km/u: lichte schade aan bomen, verkeersborden en slecht verankerde gebouwen. 

CATEGORIE 2 - vanf 154 km/u: kleinere bomen worden ontworteld en verkeersborden weggerukt. Ook daken, vensters en deuren kunnen schade oplopen. 

CATEGORIE 3 - vanaf 178 km/u: Lichtere gebouwen dichtbij de kust worden vernield. Rukwinden vernielen vensters en daken. Water- en stroomvoorziening is afgebroken. 

CATEGORIE 4 - vanaf 209 km/u: Extreme schade aan gebouwen. Lichtere gebouwen worden volledig verwoest of weggevaagd en aan de kust door wind en golven zwaar beschadigd. Grote gebieden zijn voor lange tijd onbewoonbaar. 

CATEGORIE 5 - vanaf 252 km/u: De vernielingen zijn rampzalig, ook bij robuust gebouwde huizen en fabrieken. Daken worden massaal afgerukt, deuren en vensters vernield. Bomen knakken af als strohalmen. Zware overstromingen dreigen. 

16.18 Sandy brengt driemaster tot zinken

De bemanning van een zinkende driemaster uit North Carolina heeft  het schip verlaten op de route van de orkaan Sandy. Dat meldde de Amerikaanse kustwacht. Het gaat om de "HMS 
Bounty", het schip dat gebruikt werd voor de film "Mutiny on the Bounty" met Marlon Brando en Trevor Howard. 

"De bemanning heeft reddingsvesten en overlevingspakken tegen het koude water aangetrokken, voor ze twee reddingsboten te water lieten", aldus de kustwacht in een persbericht. Volgens persagentschap AFP schreef de kustwacht oorspronkelijk dat er 17 bemanningsleden op het schip zaten, maar bleek het uiteindelijk om 16 personen te gaan. 

De kustwacht meldde nog dat er al 14 mensen gered zijn door twee helikopters en dat de twee overige bemanningsleden nog gezocht worden. Het schip raakte zondagavond in de problemen door de orkaan Sandy. Er was geen elektriciteit meer aan boord en de bemanning slaagde er niet meer in het water weg te pompen. 

De "HMS Bounty" is een kopie van de originele driemaster uit de 18e eeuw waar zich de beroemdste muiterij van de geschiedenis afspeelde. Het is gebouwd in 1960 en in 1962 gebruikt als decor voor "Mutiny on the Bounty". 

16.16 uur President Obama volgt de storm op vanuit het crisiscentrum in het Witte Huis

Over een week zijn het in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen, maar president Barack Obama heeft vandaag alle verkiezingsafspraken afgezegd. Hij heeft zich teruggetrokken in het Witte Huis om van daar uit de storm op te volgen en het commando te voeren over de hulpdiensten. 

Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor de stad Washington. Eerder al kondigde hij de noodtoestand af voor New York en de staten Maryland en Massachusetts.

16.07 uur New York loopt onder water

In New York lopen straten onder water, nog voor de orkaan Sandy echt het vasteland heeft bereikt. Volgens de Wall Street Journal staat Battery Park Esplanade in West Manhattan blank.

16.05 uur Fransen verdwenen

Zes of zeven Fransen zijn vermist op zee tussen de eilanden Martinique en Dominique. Dat meldt AFP nadat het Franse ministerie van Transport een sterke deining heeft vermeld na het passeren van orkaan Sandy. 

Volgens het ministerie zijn onderzoeken gestart door het regionaal centrum voor toezicht en redding van de Guyaanse Antillen. Een vliegtuig van de douane werd gemobiliseerd. 

16.02 uur: Lees ook

Orkaan Sandy: vooral ondergronds New York in gevaar

 

16.00 uur Goeiemiddag. Welkom bij de liveblog van Knack.be over de storm Sandy die over New York en een groot deel van de Amerikaanse Oostkust raast. Vanavond bereikt de orkaan het vasteland.

Eddy Eerdekens / Tom Vandyck / Simon Demeulemeester

 

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

375.000 New Yorkers geëvacueerd uit voorzorg voor "levensbed

 

(Belga) In New York heeft burgemeester Michael Bloomberg de evacuatie bevolen van 375.000 inwoners. Niet alleen de Big Apple, maar verschillende staten langs de Amerikaanse oostkust bereiden zich voor op de komst van de "levensbedreigende" storm.

 
 
1 / 4
 
 
375.000 New Yorkers geëvacueerd uit voorzorg voor 'levensbedreigende' storm Sandy
 

De voorzorgsmaatregelen die in New York getroffen worden, zijn enorm. Honderdduizenden mensen moeten hun huizen verlaten, het openbaar vervoer wordt stilgelegd, de scholen gaan dicht en duizenden vertrekkende en aankomende vluchten zijn geannuleerd. De vluchten die maandag vanuit Brussel richting New York vliegen, staan op de website van Brussels Airport voorlopig nog als "gepland" opgegeven. "Hurricane Sandy" zou pas in de loop van maandag aan land gaan, maar om het metro-, bus- en treinverkeer helemaal stil te leggen, zijn in New York verschillende uren nodig. Vanaf zondagavond 19 uur (middernacht in België) keren de metrostellen terug naar hun stelplaatsen. Mogelijk zit New York maandag en dinsdag zonder openbaar vervoer. Dat zou ongezien zijn. De Amerikaanse autoriteiten hebben vooral schrik voor de omvang van de storm - ook al is Sandy maar een orkaan van categorie 1 op de Saffir-Simpson-schaal. Zo zou er zelfs ver buiten het voorspelde traject van de orkaan grote vernielingen aangericht kunnen worden. Sowieso worden stevige winden en zware regenval verwacht, al vanaf zondagavond kunnen bepaalde gebieden overstroomd raken. Volgens het Nationaal Orkaancentrum kunnen miljoenen Amerikanen het slachtoffer worden van de stormvloed. Een bijkomende zorg is dat Sandy wellicht zal samensmelten met een winterstorm die op dit ogenblik van west naar oost trekt over de VS. Eerder trok Sandy een spoor van vernieling over de Caraïben. In Haïti maakte de orkaan 51 dodelijke slachtoffers.

Bron: Knack

 

hurricane-sandy-nyc-subway-prep-200

Historic Storm Bears Down US East Coast - Millions Take Caut

A monstrous Hurricane Irene barrelled toward the Eastern Seabord Friday, lashing at North Carolina with tropical storm-force winds as it continued its destructive course northwards along the coast, even forcing New York City to close its subway service.

North Carolina's Outer Banks took a beating from the storm's outer bands, which dumped rain and whipped up winds of almost 160 km/h. Although Irene had lost some strength, the ferocious Category 2 storm still threatens such a large swath of the East Coast that U.S. President Barack Obama is calling it "historic," and urging people in North Carolina and New York to prepare for the worst.

Forecasters said Friday night the system was moving north-northeast, spreading tropical storm conditions all over southeastern North Carolina. As of 8 p.m. ET, the hurricane was 425 kilometres south-southwest of Cape Lookout, N.C., with maximum sustained winds at 160 km/h.

"All indications point to this being a historic hurricane. If you are given an evacuation order, follow it."

—U.S. President Barack Obama

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

media_xll_5280251

Megastorm Sandy bedreigt een derde van de VS

 

De aangekondigde perfecte storm nadert de Amerikaanse kust. Weerkundigen waarschuwen de bevolking om er niet van uit te gaan dat de storm zoals een orkaan slechts een bepaald gebied zal treffen. Sandy is immers geen gewone orkaan meer, maar zal in alliantie met twee winterstormen zowat een derde van de Verenigde Staten raken.

© epa.
© ap.
© epa.
© ap.

Miljoenen kustbewoners krijgen de raad hun voorzorgen te nemen, aangezien het water flink zal stijgen. Ongeveer vijftig tot zestig miljoen mensen wonen in een gebied dat Sandy op bezoek dreigt te krijgen, aldus 'National Oceanic and Atmospheric Administration' (NOAA). Niemand kan voorspellen hoe krachtig Sandy zal zijn wanneer de storm het gezelschap krijgt van twee winterstormen. Wel zal meer dan duizend kilometer van de oostkust tot aan de Great Lakes getroffen worden. Weerdiensten verwachten overvloedige regen, hevige wind en een pak sneeuw. De impact zal niet beperkt blijven tot de kuststrook. Sandy maakte de voorbije dagen in de Caraïben al tientallen dodelijke slachtoffers.

De storm komt natuurlijk extra ongelegen voor de Amerikaanse presidentskandidaten. Barack Obama en Mitt Romney gaan hun laatste campagneweek in voor de verkiezingen van 6 november. De meeste cruciale staten liggen in het oosten van de VS. President Obama houdt de situatie in de gaten en werkt aan de nodige hulpmiddelen voor getroffen bewoners. Mitt Romney moest zijn campagne in swing state Virginia opschorten en trekt naar Ohio. Michelle Obama moest een optreden in New Hampshire afzeggen en Obama zelf vertrekt vandaag in de plaats van morgen al naar Florida om de storm voor te zijn.

Lees ook

© ap.
© epa.

Orkaan en twee sneeuwstormen
Stormen veroorzaken wel vaker rond deze tijd problemen in het oosten van de VS. Het orkaanseizoen is bijna afgelopen en de eerste winterstormen beginnen zich te vormen. Als een late orkaan dan een vroege winterstorm tegenkomt, kan de hel losbarsten. In 1938 eiste zo'n storm in New England al 800 doden. Deze storm heeft volgens experts het potentieel om de superstormen uit het verleden te overtreffen. Bij het nationale orkaancentrum zitten wetenschappers met de handen in het haar. De storm kan zo groot worden en de combinatie van drie stormen is zo zeldzaam dat het onmogelijk te voorspellen valt waar het weer het ergst kan worden, aldus directeur Rick Knabb.

De laatste modellen voorspellen dat Sandy met orkaankracht op de Amerikaanse kust zal inbeuken. Eerder was Sandy afgezwakt tot een tropische storm, maar inmiddels is het weer een orkaan van de eerste categorie. Sandy zou de grootste storm in omvang zijn die ooit in het Atlantische gebied werd vastgesteld.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, meldt dat het openbaar vervoer in New York vanaf  zondagavond stil komt te liggen. Ook de metro zal uit voorzorg niet rijden. Parken, speelpleinen en stranden gaan al eerder dicht. Al honderden vluchten op de luchthavens van New York werden geannuleerd.

© reuters.
HLN.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?

WAT VIND JIJ VAN DIT NIEUWS?

 
 

 

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

Hurricane-Sandy-008

Sandy could be 'historic' storm but trajectory still uncerta

 

Forecasters warned on Sunday that hurricane Sandy will affect large swathes of the US east coast but that it was too early to pinpoint where the storm, which has the potential to be the biggest to hit the mainland, would make landfall.

Government officials in several states in Sandy's path faced tough decisions on emergency plans, including mandatory evacuations in vulnerable coastal areas, and residents scrambled to buy supplies before the storm arrives on Monday night.

On its current projected track, Sandy is most likely to make U.S. landfall between Delaware and the New York/New Jersey area, forecasters said.
However, the Miami-based National Hurricane Center said it could not yet predict the precise point.

"It is still too soon to focus on the exact track … both because of forecast uncertainty and because the impacts are going to cover such a large area away from the center," the NHC said in an advisory.

While Sandy's winds were not overwhelming for a hurricane, its width was what made it exceptional. Hurricane-force winds extended 105 miles from its center while its lesser tropical storm-force winds reached across 700 miles.

Sandy could have a brutal impact on major cities in the target zone. In New York, city officials discussed whether to shut the subway system on Sunday in advance of the storm, which could bring the country's financial nerve center to a standstill.

The storm could cause the worst flooding Connecticut has seen in more than 70 years, said the state's governor, Dannel Malloy.

Sandy was located about 260 miles (420 km) south-south-east of Cape Hatteras, North Carolina, with top sustained winds of 75 miles (120 km) per hour early Sunday, the NHC said.

The storm was moving over the Atlantic parallel to the US coast at 13 mph, but was forecast to make a tight westerly turn toward the American mainland on Sunday night.

Tropical storm conditions were spreading across the coast of North Carolina on Sunday morning and gale force winds are forecast to begin affecting the New York area and southern New England by Monday morning, the NHC added.

Sandy could be the largest storm to hit the United States, according to the National Oceanic and Atmospheric Administration's website.

"The size of this alone, affecting a heavily populated area, is going to be history making," said Jeff Masters, a hurricane specialist who writes a blog posted on the Weather Underground.

Sandy could hit Boston, New York, Baltimore, Washington, D.C. and Philadelphia, one of the most densely populated regions of the country and home to tens of millions of people.

Forecasters said Sandy was a rare, hybrid "super storm" created by an Arctic jet stream wrapping itself around a tropical storm, possibly causing up to 12 inches of rain in some areas, as well as heavy snowfall inland.

Sandy killed at least 66 people as it made its way through the Caribbean islands, including 51 in Haiti, mostly from flash flooding and mudslides, according to authorities.

The approaching storm forced a change of plans for both presidential candidates ahead of the 6 November election. The White House said President Obama canceled a campaign appearance in Virginia on Monday and another stop in Colorado on Tuesday, and will instead monitor the storm from Washington.

Republican challenger Mitt Romney rescheduled campaign events planned for Virginia on Sunday and was flying to Ohio instead.

All along the US coast worried residents packed stores, buying generators, candles, food and other supplies in anticipation of power outages. Some local governments announced schools would be closed on Monday and Tuesday.

"They're freaking out," said Joe Dautel, a clerk at a hardware store in Glenside, Pennsylvania. "I'm selling people four, five, six packs of batteries – when I had them."

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

2012-10-27T183531Z_4_CBRE89Q0ZSD00_RTROPTP_2_CNEWS-US-STORM-SANDY-HURRICANE

Massive Hurricane Sandy takes aim at East Coast

 

HATTERAS ISLAND, North Carolina (Reuters) - Hurricane Sandyclosed in on the United States on Saturday as it threatened to smack the eastern third of the country with torrential rains, high winds, major flooding and power outages a week before the U.S. presidential election.

On its current projected track, Sandy could make U.S. landfall on Monday night or Tuesday anywhere between Maryland and southern New England, forecasters said. Rain accumulations of up to 12 inches and heavy snowfall inland are considered likely in some areas.

As it merges with an Arctic jet stream, forecasters said Sandy has all the ingredients to transform into a "super storm" unlike anything seen over the eastern United States in decades.

It is a massive, slow-moving storm with tropical storm-force winds extending across 650 miles. Forecasters said its flooding impact could span multiple tides with a storm surge of 4 to 8 feet in Long Island Sound, the southern portion of Lower New York Bay and Delaware Bay.

"This is going to go well inland," Federal Emergency Management Agency (FEMA) Administrator Craig Fugate said.

"This is not a coastal threat alone," Fugate added, warning of the potential for flooding in Maryland and Pennsylvania, as well as more than 2 feet of snow in West Virginia.

Governors in states along the U.S. East Coast declared emergencies, with officials urging residents to stock up on food, water and batteries.

The storm's wind field expanded on Saturday, with hurricane force winds now extending 105 miles from its center, increasing the risk of downed trees and power lines, government forecasters said.

Coastal flooding posed a major threat, particularly in low-lying areas like New York City, the global financial nerve center, and Alexandria, Virginia, across the Potomac River from Washington, D.C.

That threat was described in a blog posted on Weather Underground (www.wunderground.com) by veteran weather forecaster Bryan Norcross as "serious as a heart attack for anybody near the rising water."

Sandy claimed at least 59 lives as it made its way through the Caribbean islands, including 44 people in southern Haiti, mostly from flash flooding and mudslides, according to authorities. Another 11 people died in Cuba, largely due to from collapsed buildings, officials said.

Coming in the hectic run-up to the November 6 election, the storm presented a challenge to the campaigns of President Barack Obama and Republican challenger Mitt Romney.

As Sandy approached, Romney was rescheduling all of his campaign events planned for Virginia on Sunday and flying to Ohio instead. And Obama's campaign announced that Vice President Joe Biden has canceled a Saturday trip to Virginia Beach.

EMERGENCY PREPARATIONS

Ahead of the election, millions of Americans are taking advantage of early voting arrangements to cast their ballots. State officials said they have put in place contingency plans in case Sandy caused extended power outages or other problems that could disrupt voting.

The White House said Obama convened a call with Homeland Security Secretary Janet Napolitano, FEMA's Fugate and other officials to receive a Saturday update on ongoing government actions to prepare for the storm.

Officials said 50 to 60 million people could be affected by Sandy, which many forecasters warn could be more destructive than Irene, which caused billions of dollars in damage across the U.S. Northeast in August 2011.

"People should be ready for the possibility of power outages paired with cold temperatures. Now is the time to prepare," Fugate said.

In New York, authorities were considering closing down the city's buses, subways, commuter railroads, bridges and tunnels in preparation for the storm's arrival.

A potential shutdown could begin at 7 p.m. on Sunday, when the last commuter trains would depart, with the entire system to be closed down by 3 a.m. Monday, officials said.

Sandy was located about 335 miles east southeast of Charleston, South Carolina, and packing top sustained winds of 75 miles per hour late on Saturday afternoon, the Miami-based National Hurricane Center said. Little overall change in strength was expected ahead of its anticipated U.S. landfall, it said.

The storm picked up a little forward speed but was still moving slowly over the Atlantic at 13 miles per hour.

"There's no avoiding a significant storm-surge event over a large area. We just can't pinpoint who's going to get the worst of it," National Hurricane Center Director Rick Knabb said.

'BLOWING PRETTY HARD'

Tropical storm-force winds were being felt near the North Carolina coast. There were tropical storm warnings for all of the coastal portion of the state, along with about half of South Carolina. High winds also threatened to disrupt air travel along the U.S. East Coast.

Along North Carolina's Outer Banks barrier islands, which jut out into the Atlantic, residents and officials said they were taking a wait-and-see approach to the storm.

As the winds and rains increased Saturday, ferry service between Ocracoke and Hatteras Islands on the Outer banks was suspended due to water on Ocracoke's only highway.

"Right now it's blowing pretty hard," said Ray Waller, manager of the Ocracoke office of North Carolina Ferry Division.

Outer Banks residents, with memories of damaging flooding from last year's Hurricane Irene, moved vehicles to higher ground and secured outside objects ahead of winds of more than 60 mph beginning Saturday night and potentially lasting into Monday.

A buoy 225 miles south of Cape Hatteras recorded 26-foot (8-metre) waves amid blistering wind gusts early on Saturday, authorities said.

(Additional reporting by Tom Brown and David Adams in Miami, Ellen Wulfhorst in New York and Sam Youngman in Washington; Writing by Tom Brown; Editing by Will Dunham)

 

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

media_xl_5275545

Gaat Sandy Amerikaanse verkiezingen verpesten?

 

Amerikaanse meteorologen hebben schrik dat er een nieuwe Perfect Storm in de maak is, en dat die zal toeslaan aan de Oostkust van de VS, in het dichtst bevolkte deel van het land, met Halloween. Hij zou het land tot in Ohio toe geselen tot na Election Day (6 november). De storm heeft al de bijnaam Frankenstorm gekregen, en de kans dat hij er daadwerlijk komt is gestegen van 60 naar 90 procent de jongste uren. Als het scenario zich uitspeelt zoals het nu door de meeste computermodellen wordt voorspeld, dan zou de storm ferm roet in het eten kunnen gooien bij de stembusgang voor het Amerikaanse presidentschap.

 • © belga.
 • © ap.
 • © ap.

Een Perfect Storm ontstaat wanneer er drie weersomstandigheden samenkomen: warme lucht uit een lagedrukgebied, koele en droge lucht uit een hogedrukgebied en een tropische orkaan. Die orkaan heet Sandy, en ze trok al over Haïti en Cuba en werkt zich nu een weg naar het noorden. Ondertussen is een vroege winterstorm oostwaarts over de VS aan het trekken. En vanuit Canada trekt een koudefront richting zuiden. Het ziet ernaar uit dat het allemaal op elkaar gaat botsen volgende week dinsdag, zoals het er nu uitziet in de buurt van New York of New Jersey.

Frankenstorm
De vorige Perfect Storm dateert van 1991, en sloeg ook met Halloween toe. Het werd er eentje voor de geschiedenisboeken, met golven van dertig meter die de vissersvloot op de Grand Banks overvielen, iets waar ondermeer een succesvolle Hollywoodfilm uit voortvloeide. En nogal wat metereologen zien de nakende Frankenstorm dezelfde kant op gaan. "Dit dreigt een extreme, belangrijke en historische storm te worden", zegt Brian McNoldy van de University of Miami. "De condities zijn identiek aan 1991." Het enige wat blijkbaar nodig is, is dat de frontale depressie die nu van oost naar west beweegt over de VS 'binnenzuigt'. Iets wat de meest computermodellen momenteel wel degelijk zien gebeuren. 

Volle maan
Het zal resulteren in een gigantisch stormcomplex met vijf à zes dagen dagen zware regen, hevige winden en aan de kust grote vloedgolven. De storm zal ook toeslaan tijdens een volle maan, met springtij, wat het risico op overstromingen en dijkbreuken aan de kust alleen maar groter maakt. In de hoger gelegen gebieden van Oost-Ohio, het zuidwesten van Pennsylvania, het westen van Virginia en de Shenandoah Mountains zal er wellicht veel sneeuw vallen, wat dan weer een hoop miserie met ondermeer de stroomvoorziening kan veroorzaken. Er wordt nu al uitgegaan van een minimale schade van een miljard dollar.

Alarm in New York
De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg  heeft alvast het Coastal Storm Plan in werking gezet en alle belangrijke stadsiensten gesommeerd met de boodschap zich klaar te maken voor het ergste. Joseph Lhota, de baas van de Metropolitan Transportation Authority, heeft aangekondigd dat er opnieuw moet rekening worden gehouden met een volledig platleggen van het metro- en busverkeer in New York. Er was zelfs een speciale briefing over de storm voor president Obama aan boord van Air Force One.

Dennis Feltgen, metereoloog en woordvoerder van het National Hurricane Center, liet ook al een waarschuwing horen: "Everybody along the U.S. East Coast needs to be paying attention to this right now. We zijn nog niet op het punt om te zeggen aan de mensen dat ze naar de supermarkt moeten om voorraad in te slaan, maar iedereen moet er zich wel van bewust zijn op dit moment dat er iets ergs op komst zou kunnen zijn."

In het voordeel van Romney of Obama?
Frankenstorm heeft alvast voor de nodige zenuwachtigheid gezorgd in de campagnehoofdkwartieren van Barack Obama en zijn challenger Mitt Romney. Met recht en rede. 35 procent van de onbesliste kiezers, degenen die de doorslag gaan geven in deze race naar het Witte Huis, zeggen dat bij echt slecht weer ze niet de moeite zullen nemen om te gaan stemmen. 

Maar ook bij die Amerikanen die al weten op wie ze willen stemmen, speelt het een rol. Het nieuws is iets slechter voor Obama dan voor Romney: 27 procent van de geregistreerde Democraten haakt af, bij de Republikeinen is dat 'maar' 20 procent. Sneeuw en ijs op de weg zijn absolute vote-killers blijkt verder: meer dan 50 procent van de geregistreerde kiezers dreigen dan af te haken. En terwijl Romney in het voordeel is bij 'gewoon' slecht weer, speelt heel slecht weer dan weer in de kaart van Obama, want die heeft jongere kiezers en bij echt pokkeweer haken die dan weer het laatst af.

Tags: Coastal protection abroad , Storm images , Storms abroad

Isaac

Tropical Storm Isaac floods New Orleans and coastal cities

Tropical storm winds of at least 40 mph with gusts up to 70 mph extended up to 175 miles from the center. The slow-moving storm is expected to pelt Louisiana and coastal areas today and Thursday, bringing 7-14 inches of rain to most of the region with isolated amounts up to 25 inches.

More

Tags: Storms abroad , Coastal protection abroad

media_xl_5116799

Orkaan Isaac bereikt kust van Louisiana 7 jaar na Katrina

Orkaan Isaac heeft gisteravond laat lokale tijd de kust van Zuid-Oost-Louisiana bereikt. Volgens het National Hurricane Center groeide de storm daarbij nog aan, met windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Op de zevende verjaardag van de rampzalige orkaan Katrina ligt New Orleans nog steeds op de verwachte koers van Isaac.

De autoriteiten verwachten "sterke windstoten en een gevaarlijke stijging van het waterpeil langs de kust aan het noordelijke deel van de Golf van Mexico".

In Shell Beach, Louisiana zou het water al bijna drie meter gestegen zijn, maar het orkaancentrum waarschuwt voor stijgingen tot wel vier meter hoog in Louisiana, Mississippi en Alabama. In de eerste twee staten heeft president Obama intussen al de noodtoestand afgekondigd.

 

© reuters.

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

media_xll_5106676

Tot orkaan aangezwollen Isaac nadert New Orleans

 

dinsdag 28 augustus 2012 om 18u15

In tegenstelling tot zeven jaar geleden is New Orleans goed voorbereid op de naderende orkaan Isaac.

President Barack Obama heeft de bevolking prangend opgeroepen Isaac niet te onderschatten. © AFP

 

Zeven jaar na de verwoestende orkaan Katrina heersen aan de zuidelijke Amerikaanse kusten opnieuw de hoogste alarmtoestanden in verband met de op komst zijnde orkaan Isaac.

Isaac is bij het naderen van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana een orkaan van de categorie 1 geworden, zo heeft het Nationaal Orkaan Centrum bekendgemaakt. Het natuurgeweld transformeerde zich in een orkaan om 18.20 uur Belgische tijd.

Hevige regen en hoge vloedgolven

Volgens het Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami dreigen er hevige regen en hoge vloedgolven. Die kunnen op bepaalde plaatsen vier meter hoog worden. President Barack Obama heeft de bevolking prangend opgeroepen Isaac niet te onderschatten en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. "Wij hebben met een grote storm te doen", zei het staatshoofd in Washington. 

In tegenstelling tot zeven jaar geleden is New Orleans goed voorbereid op de naderende tropische storm Isaac.

 

Tags: Storms abroad , Coastal protection abroad

media_xll_4935888

Isaac storm surge could put $36 billion worth of homes at ri

 

(Reuters) - The latest track of Tropical Storm Isaac puts more than $36 billion in Gulf Coast residential property at risk of flooding from storm surges, with southeastern Louisiana at greatest peril of huge losses, residential data analysis company CoreLogic said on Sunday.

Isaac bore down on the Florida Keys Sunday afternoon, with the latest National Hurricane Center forecasts suggesting a Mississippi landfall Wednesday morning as a Category 2 hurricane.

Some of the computer models used by meteorologists put Isaac on a more westerly track, though, bringing it directly into or just west of New Orleans.

Either way, CoreLogic said conditions were increasingly unfavorable along the Gulf Coast for storm surge, which is the water that a hurricane pushes forward as it moves toward land.

The firm estimated nearly 223,000 New Orleans-area properties worth $30.44 billion were vulnerable to flood damage from a Category 2 hurricane hitting the region. Across the broader Gulf Coast, more than 269,000 properties worth around $36 billion were endangered.

New Orleans is already highly susceptible to flooding because it is so low-lying; in 2005 Hurricane Katrina caused storm surges in excess of 25 feet.

"Unlike wind, homeowners and property owners can't mitigate against storm surge," said Howard Botts, a vice president at CoreLogic, in an interview Sunday.

Disaster modeler AIR Worldwide previously estimated Katrina ultimately caused more than $21 billion in storm surge losses, most of them uninsured, across three states.

The forecasts that suggest Isaac will make land west of the city actually amplify the problem, as winds are stronger and surge more intense on the storm's right side.

"So much of the city still lies below sea level, once you get water overtopping any of the protective structures, you're going to get a lot of properties impacted," Botts said.

Louisiana Citizens Property Insurance Corp., the state's insurer of last resort, has already stopped accepting new applications for coverage ahead of the storm, and the Federal Emergency Management Agency has deployed teams to the state.

FEMA's National Flood Insurance Program was wiped out by Katrina in 2005, requiring a bailout that has left the program with a debt load it may never retire. The program still has nearly 493,000 policies in force in Louisiana alone.

As a New Orleans meteorologist said on the city's WWL radio early Sunday, when asked about the impact Isaac could have on the city, "things (are) not looking the best for us."

(Reporting By Ben Berkowitz; Editing by Cynthia Osterman)

Tags: Storms abroad

ABI105_STORM-ISAAC-_0826_11.jpg.h380

Noodtoestand in vier Amerikaanse staten

 

In vier Amerikaanse staten is maandag de noodtoestand van kracht met het oog op de naderende tropische storm Isaac. Het gaat om de staten Mississippi, Louisiana, Alabama en Florida. In Haïti en de Dominicaanse Republiek heeft Isaac al levens geëist.

Isaac bevond zich rond 05.00 uur Belgische tijd boven zee, zo'n 820 kilometer ten zuidoosten van de monding van de rivier de Mississippi. Naar verwachting groeit Isaac uit tot een orkaan van de tweede categorie en komt hij woensdag aan land tussen New Orleans in Louisiana en het noordwestelijke deel van Florida.

Het is woensdag zeven jaar geleden dat orkaan Katrina aan land kwam en grote verwoestingen aanrichtte, onder meer in New Orleans.

De gouverneurs van Mississippi, Louisiana en Alabama riepen zondag de noodtoestand uit. De 53 duizend inwoners van St. Charles Parish, nabij New Orleans, is dringend aangeraden voor de storm te vluchten.

Iedereen schuilt

Ook oliebedrijven bereiden zich voor op de komst van Isaac. Werknemers op boorplatformen zijn geëvacueerd en de productie op de booreilanden is stilgelegd.

Aan vakantiegangers is gevraagd de Florida Keys te verlaten, met lange rijen over de enige uitvalsweg van de archipel tot gevolg. De inwoners van de eilandengroep voor de kust van de staat Florida hebben hun ramen dichtgetimmerd en zandzakken gelegd.

De Republikeinse conventie, die maandag in Florida had moeten beginnen, is een dag uitgesteld. Toen de partij van Mitt Romney dat besluit nam, waren al heel wat afgevaardigden en conventiegangers naar vergaderplaats Tampa afgezakt.

Doden

Op Hispaniola, het eiland dat Haïti en de Dominicaanse Republiek delen, zijn tien doden gevallen tijdens de doortocht van Isaac. De storm trok zaterdag over het eiland heen.

Acht doden vielen in Haïti en twee in de Dominicaanse Republiek. Uiteindelijk lag het aantal slachtoffers minder hoog dan werd gevreesd. Ook de schade viel mee.

De meeste slachtoffers vielen als gevolg van overstromingen of instortingen. In het noorden van Haïti werd een man meegesleurd door het wassende water toen hij probeerde een rivier over te steken. In het zuiden van het land kwam een vrouw om toen een boom op haar huis viel, en een 10-jarig meisje overleed toen ze werd bedolven door een instortende muur.

In Haïti wordt zwaar ontbost, waardoor overstromingen en aardverschuivingen vrij spel hebben. Vorig jaar kostten aardverschuivingen in de hoofdstad Port-au-Prince aan twintig mensen het leven.

Bron De Standaard

Tags: Storms abroad

media_l_5111836

Tyfoon Bolaven bereikt zuiden van Japan, tyfoon Tembin op we

 

UPDATE Bolaven, een van de meest krachtige tyfoons die de voorbije jaren waargenomen werd, heeft de Zuid-Japanse archipel Okinawa bereikt. Het verkeer is er totaal verlamd. Er vielen vier lichtgewonden. Ondertussen bereidt Taiwan zich voor op de terugkeer van de tyfoon Tembin.

© ap.

De tyfoon Bolaven, die zich op 90 kilometer ten oosten van de hoofdplaats Naha bevindt, verplaatst zich met een snelheid van 15 km/h, met rukwinden die volgens het Japanse meteorologische agentschap tot 250 km/h kunnen halen. 

"Omdat de tyfoon zich traag verplaatst, verwachten we dat de zee urenlang erg woelig zal zijn", zo werd gewaarschuwd. De golven zouden tot 13 meter hoog kunnen zijn.

De atmosferische druk in het centrum van de tyfoon bereikte 910 hectopascal. Dat maakt van Bolaven een van de krachtigste tyfoons die tijdens de voorbije zestig jaar door het Japanse weeragentschap werden waargenomen.

 

Bron HLN

Tags: Storms abroad

media_xll_5106676

Wervelstorm Isaac bedreigt Caraïben en Florida

In de Caraïben bereiden de mensen zich weer op een wervelstorm voor. De tropische storm Isaac kan Haïti en de Dominicaanse Republiek met de sterkte van een orkaan treffen en dan koers zetten naar Cuba en Florida. Vandaag trekt Isaac voorbij het zuiden van het eiland Puerto Rico, deelde het Amerikaanse Orkaancentrum (NHC) in Miami mee.

Gisteravond trok de tropische storm over de Kleine Antillen de Caraïben binnen. Op het eiland Hispaniola werden orkaanwaarschuwingen verspreid en voorbereidingen getroffen om de mensen bescherming te bieden. In Cuba waarschuwde het Meteorologische Instituut vooral de bevolking in het oosten van het eiland.

Isaac ontwikkelde deze morgen windsnelheden tot 65 kilometer per uur. Volgens berekeningen van meteorologen zal de storm boven zee krachtiger worden.

 

Bron HLN

media_xll_4935888

Zeespiegel stijgt het snelst aan Amerikaanse oostkust

 

Aan de Amerikaanse oostkust stijgt de zeespiegel tot vier keer sneller dan in de rest van de wereld. Onderzoekers komen tot die conclusie na analyse van metingen van de voorbije zestig jaar. Uit klimaatmodellen was al gebleken dat de Atlantische kust van de VS het zwaar te verduren zou krijgen. Dat wordt nu bevestigd in een rapport gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Climate Change.

Onderzoekers van de Amerikaanse geologische dienst USGS onderzochten metingen van 1950 tot 2009. Ze kwamen tot de conclusie dat de zeespiegel aan de Amerikaanse oostkust drie tot vier keer sneller stijgt dan het mondiale gemiddelde. Vooral het stuk kust van Kaap Hatteras in North Carolina tot Boston in Massachusetts, een strook van ongeveer 1.000 kilometer, is bijzonder kwetsbaar. Daar steeg de zeespiegel sinds 1990 met 3,7 millimeter per jaar, terwijl het mondiale gemiddelde in die periode 0,6 tot 1 millimeter per jaar bedroeg.

In die kwetsbare strook bevinden zich belangrijke steden als New York, de tweede grootste stad van de VS, Boston en Norfolk. Dat zijn steden "die nu al te kampen hebben met schadelijke overstromingen tijdens stormen van een relatief lage intensiteit", zegt USGS-oceanograaf Abby Sallenger.

Golfstroom
De zeespiegel stijgt wereldwijd als gevolg van de klimaatwijziging. Enerzijds zet het opwarmende water uit, anderzijds smelten de ijskappen. Dat de Amerikaanse oostkust het zwaarder te verduren krijgt, komt mogelijk door de verzwakking van het ingewikkelde oceaanmechanisme waar de Golfstroom deel van uitmaakt, de stroom die warm water van de VS naar Europa voert en daar het klimaat beïnvloedt, zegt de USGS. Het is net aan Kaap Hatteras dat de Golfstroom zijn oversteek begint.

"Veel mensen denken ten onrechte dat het afsmelten van gletsjers en ijskappen, dat het volume van oceaanwater doet stijgen, de zeespiegel overal even snel zal doen stijgen", zegt USGS-directeur Marcia McNutt. "Andere effecten kunnen even groot of zelfs groter zijn dan die zogeheten eustatische stijging." De USGS stelt dat de stijging van de zeespiegel aan de Amerikaanse oostkust zal blijven versnellen als de temperaturen wereldwijd blijven stijgen.

In april stelde Climate Central in een ander rapport dat de stijgende zeespiegel op middellange termijn bijna driehonderd energie-installaties langs de Amerikaanse kusten bedreigt.

 

Bron HLN

Tags: Coastal protection abroad

media_xll_4928413

Zeespiegel kan tot drie keer sneller stijgen dan gedacht

De stijging van de zeespiegel onder invloed van de klimaatopwarming kan twee tot drie keer hoger uitvallen dan gedacht. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse nationale onderzoekscentrum.

De onderzoekers vulden schattingen van de Verenigde Naties aan met recente gegevens over de smelting van de ijskap, die verantwoordelijk wordt geacht voor de versnelde stijging van de zeespiegel.

De experts verwachten dat ze zeespiegel over de hele wereld met 8 tot 23 centimeter zal stijgen tegen 2030, met 18 tot 48 centimeter tegen 2050, en met 50 centimeter tot 1,40 meter tegen 2100. In 2007 sprak een VN-expertengroep van een stijging van de zeespiegel met 18 tot 59 centimeter tegen het einde van deze eeuw.

Lees het volledige artikel

media_xll_4928413

Zeespiegel kan tot drie keer sneller stijgen dan gedacht

 

De stijging van de zeespiegel onder invloed van de klimaatopwarming kan twee tot drie keer hoger uitvallen dan gedacht. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse nationale onderzoekscentrum.

De onderzoekers vulden schattingen van de Verenigde Naties aan met recente gegevens over de smelting van de ijskap, die verantwoordelijk wordt geacht voor de versnelde stijging van de zeespiegel.

De experts verwachten dat ze zeespiegel over de hele wereld met 8 tot 23 centimeter zal stijgen tegen 2030, met 18 tot 48 centimeter tegen 2050, en met 50 centimeter tot 1,40 meter tegen 2100. In 2007 sprak een VN-expertengroep van een stijging van de zeespiegel met 18 tot 59 centimeter tegen het einde van deze eeuw.

"Samen met de stijging van het waterniveau van de oceanen, verwachten we ons ook aan een vermeerdering en intensifiëring van de extreme stormen en aan hogere golven. Dat verhoogt het risico op overstromingen, kusterosie en verlies van moerasachtige zones", aldus de auteurs van de nieuwe studie.

Tags: Storm images , Storms abroad , Coastal protection abroad

120618 Storms Belgium pier

Storms - Interactieve tentoonstelling op de Belgium Pier

“STORMS” confronteert je met één van de meest gewelddadige en gevaarlijkste krachten van de natuur…

Indrukwekkende simulaties, speciale effecten, projecties en boeiende informatie brengen je oog in oog met genadeloze superstormen, tornado’s en orkanen… Van hun ontstaan tot de gevolgen  voor omgeving en ecosysteem.

Belgium Pier Blankenberge. Open vanaf 12 juli 2012.

http://www.belgiumpier.be/storms/

Tags: Storm images , Storms Belgium

120601 Storm forecast

Hurricane Season 2012

Colorado State University researchers on Friday raised their forecast for the 2012 Atlantic hurricane season to 13 tropical storms, with five hurricanes and two major hurricanes.

Read more: www.huffingtonpost.com

Tags: Storms abroad

Alberto

Storm Alberto

Tropical Storm Alberto formed Saturday afternoon off the South Carolina coast with maximum sustained winds of 45 mph. It’s the first named storm of the Atlantic season, and the earliest a tropical storm has formed in the Atlantic since Ana in 2003.

Interestingly, the National Hurricane Center notes that this is the first time a tropical storm has formed in both the Atlantic and Eastern Pacific before the official June 1 start of hurricane season.

www.washingtonpost.com

Tags: Coastal protection abroad

120517 Carl De Keyzer

Moments before the Flood - Carl De Keyzer

De kust is het vraagteken van het vasteland.

Dat het zeeniveau de komende eeuw drastisch zal stijgen tengevolge van de mede door mensen veroorzaakte klimaatopwarming lijkt alom aanvaard. Prognoses variëren van enkele decimeters tot zelfs enkele meters. Moments before the Flood is een visueel, fotografisch onderzoek naar hoe Europa omgaat met deze moeilijk in te schatten dreiging.

Exhibition Maritieme site - Slipwaykaai 4, Oostende. 17 mei – 26 augustus

Lees meer: www.momentsbeforetheflood.com

 

Tags: Storms abroad , Storms Belgium

Climate change group predicts more big storms

The Intergovernmental Panel on Climate Change, a Nobel Prize-winning group of scientists from across the world, said it is likely that heavy rainfall events will become more frequent in three areas of the globe: the polar regions, the tropics and the northern mid-latitudes in winter.

Its report, released on March 28, was written by 220 scientists from 62 countries and deals with managing risks from extreme weather.

 

Read more: standardspeaker.com

Tags: Other

Earth_Hour_logo_2012

Earth Hour 2012

In de nacht van 31 maart op 1 april hebben 6500 steden in 150 landen hun lichten gedoofd voor Earth Hour van WWF, de grootste actie voor het klimaat ter wereld. Met deze actie tonen wereldwijd bijna twee miljard mensen hun bezorgdheid voor de klimaatverandering en hun wil om actie te ondernemen in hun dagelijks leven. In België roept WWF concreet iedereen op om over te schakelen naar groene energie.

 

http://www.earthhour.org

Tags: Other

120328 klimaat

Nog meer extreem weer op komst

Wegens toenemende droogte en extreme neerslag roept de Wereldklimaatraad op tot betere aanpassingen aan de steeds hevigere weerrampen. Extreme temperaturen, hittegolven en hevigere tropische stormen zijn sinds 1950 toegenomen en hun aantal zal verder stijgen, luidt het in het 592 bladzijden tellende SREX-rapport van de Wereldklimaatraad IPCC.

Lees meer: demorgen.be

Tags: Other

BIBU13_G2R3N4S9M_1_FBU_09_FUKUSHIMA02_jpg_h170_jpg_280

Japan, één jaar na de ramp

Zondag herdenkt Japan en de wereld de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 in Fukushima, en de kernramp door zware schade aan een kernreactor. Er is nauwelijks tijd om de meer dan 19.000 doden te herdenken, zoveel werk is er nog aan de winkel.

 

Lees meer: De Standaard

 

Tags: Storms abroad

x

Waterschap begint met dijkversterking Van Citterspolder

Borsele - Volgende week wordt begonnen met de voorbereidende werkzaamheden van het versterken van het dijkvak Van Citterspolder.

Lees meer: Blik op nieuws.nl


 

Tags: Coastal protection abroad

Huffingtonpost 20010503

Artic Ice Melting Faster Than Previously Thought

A new assessment of climate change in the Arctic shows the region's ice and snow are melting faster than previously thought and sharply raises projections of global sea level rise this century.

(05/03/2011)

Read more: HuffingtonPost

Tags: Other

120305 storm aan zee

Storm aan zee

De kust ontwaakte maandagmorgen in miserabele weersomstandigheden. Hevige regen en krachtige windstoten tot vijf beaufort maakten een wandeling op de zeedijk bijna onmogelijk, maar enkele dappere wandelaars trotseerden toch regen en wind.

Bekijk foto's: Het Nieuwsblad

Tags: Storm images

La tempête Xynthia

La tempête Xynthia (28/02/2010) associée à une marée haute à fort coefficient, et voici la promenade de Saint-Valéry-en-Caux attaquée par les flots et les vagues.

Watch the movie

Tags: Storm images , Storms abroad

120221 HNB

Zandopspuitingen gaan van start

Gisteren zijn op het strand ter hoogte van de Zandstraat de zandopspuitingen gestart vanuit zee door een hopperzuiger. De werken passen in het kader van de storm die op 5 januari woedde over de kust en de duizendjarige storm. De werken duren zeven op zeven de klok rond tot halfweg april. Zandopspuitingen gebeuren telkens bij hoog water.

(www.nieuwsblad.be)

Tags: Coastal protection Belgium

Antieke stad boven water in Bulgarije

Een zware storm aan de Bulgaarse kust heeft een Romeinse nederzetting blootgelegd. De golven hadden het zand op het strand weggeslagen. Voorbijgangers vonden zo de resten van antieke zuilen en muren, meldde de krant Trud vrijdag.

De nederzetting beschikte zelfs over kanalen. Op de locatie vonden archeologen ook aardewerk, dierlijke botten en een kist.

Het stadje is laat-Romeins, concludeerde het Historisch Museum van Sofia. Wetenschappers wisten tot dusver niet dat er een dergelijke nederzetting in deze buurt was geweest.

(de Stentor)

Tags: Storms abroad

120210 Kampereiland

Kampereiland blijft kwetsbaar gebied

Informeren, uitleggen en toch ook een beetje geruststellen. Dat was het doel van een informatieavond die woensdagavond plaatshad in dorpscentrum De Driester in Kamperzeedijk.

Belegd door Waterschap Groot Salland en de gemeentes Kampen en Zwartewaterland naar aanleiding van de hoogwaterperikelen van begin januari. De geste werd zeer gewaardeerd door de pakweg dertig bewoners van de polders langs het Zwartewater, maar kon het gevoel van onbehagen toch niet helemaal wegnemen.

Lees meer: de Stentor

Tags: Coastal protection abroad , Storms abroad

120209 Zandopspuitingen

Zandopspuitingen tegen zware storm

Het is de bedoeling dat halverwege februari de zandopspuiting van het strand start. Op die manier moet de kust beschermd zijn tegen de 1000-jarige storm.

De zandopspuitingen gebeuren in twee delen. Er zullen leidingen zand vanuit zee halen, maar er zullen ook leidingen over het strand lopen.

Het gaat om de zones van het Stübbenpark tot de zeilclub in Duinbergen, en van het casino tot zeilclub River Woods. De eerste opspuitingen zijn gepland voor 13 of 22februari. Vooral de leidingen vanuit zee zijn erg onderhevig aan het weer.

(www.nieuwsblad.be)

Tags: Coastal protection Belgium

120209 DM

Mogelijk 2 tot 5 graden warmer tegen 2100

Franse wetenschappers hebben nieuwe simulaties over de klimaatevolutie verricht en die bevestigen dat het tegen het einde van de eeuw 2 tot 5 graden warmer kan zijn op onze planeet.

In het licht van het volgende rapport van het VN-deskundigenpanel omtrent het klimaat hebben de wetenschappers van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek CNRS, het Commissariaat voor Atoomenergie CEA en het weerinstituut Météo-France twee nieuwe modellen ontwikkeld om de onzekerheden in verband met klimaatsvoorspellingen steeds verder in te krimpen.
 
Het nieuwe onderzoek bevestigt de conclusies van het uit 2007 daterende laatste rapport: er is een tendens tot opwarming tegen 2100 in alle scenario's.
 
Volgens het meest pessimistische van de vier gehanteerde modellen zal dat met 3,5 tot 5 graden zijn, volgens het meest "optimistische" 2 graden. De vier scenario's berusten op klimaatverstoringen door de mens.

(www.demorgen.be)

Tags: Other

120202 wereldmorgen

2011 kenmerkte zich door extreem weer

In 2011 was de wereldwijde gemiddelde temperatuur 14,52 graden Celsius. Volgens wetenschappers van de NASA was dit het op acht na warmste jaar in een periode van 132 jaar, ondanks de verkoelende invloed van La Niña en relatief zwakke zonnestraling.

Sinds de jaren zeventig is elk decennium warmer geworden. Negen van de tien warmste geregistreerde jaren deden zich voor in de 21ste eeuw. 2011 kenmerkte zich ook door extremen, zoals ernstige droogte en hevige neerslag.

Lees meer: dewereldmorgen.be

Tags: Other

120127 rotterdam

Blokkendam Tweede Maasvlakte bijna klaar

De blokkendam die het opgespoten land van de 2e Maasvlakte in Rotterdam moet beschermen tegen de zee is zo goed als klaar. Het laatste van de 20.000 betonblokken van 40 ton wordt maandag gelegd door havenwethouder Jeannette Baljeu. Dat gebeurt met de speciaal voor het karwei ontwikkelde kraan.

Met de aanleg van de dam werd in april vorig jaar begonnen. De golfbreker ligt 50 meter uit de kust in zee en vormt samen met het stenig duin de zogenoemde harde zeewering over een lengte van 3,5 kilometer. De zeewering wordt in staat geacht een storm met golven van 9 meter hoogte te weerstaan.

(http://www.refdag.n)

Tags: Coastal protection Belgium

Terschelling 5 hectare kleiner door storm

Het Waddeneiland Terschelling is door het stormachtige weer van de afgelopen weken ongeveer 5 hectare kleiner geworden. Een groot deel van natuurreservaat de Boschplaat - aan de oostkant van het eiland - is weggevaagd door wind en zee.

Dat meldt het Platform Duurzaam Landschap Terschelling vandaag aan Omroep Friesland.

In november en december moest het Friese waddeneiland ook al 12,5 hectare missen. Volgens het platform hoort duinafslag bij de natuurlijke gang van zaken, maar gaat het momenteel wel érg snel.

(www.parool.nl)

Tags: Storms abroad

120110 HNB

Strand van Wenduine wordt heel stuk breder

De Vlaamse overheid zal dit jaar 30 miljoen euro investeren in zeewering en kustveiligheid. Zo wordt het strand van Wenduine volgende maand 35 meter breder gemaakt. Baggerwerken in de zeehavens zullen de komende vijf jaar 358 miljoen euro kosten.

Lees meer: Het Nieuwsblad

Tags: Coastal protection Belgium

Daphné Dumery over Superstormen

Zeggen dat het aan zee altijd wat harder waait dan in het binnenland is een open deur intrappen. Dat weet immers het kleinste kind. Dat storm aan zee altijd iets gevaarlijker is dan in het binnenland is niet voor iedereen duidelijk. Ik heb het hier natuurlijk niet over een alledaagse, normale storm. Die zijn immers, behalve voor zeevaarders, niet echt gevaarlijk te noemen. Ik heb het over stormen die slechts één keer om de honderd of zelfs duizend jaar voorkomen. Superstormen.

Lees meer: Blog Daphné Dumery

Tags: Storms Belgium

120109 Knack

Vlaamse regering investeert in kustveiligheid

Vlaams Minister Hilde Crevits (CD&V) trekt dit jaar 30 miljoen euro uit voor de kustveiligheid. Dat heeft ze bekendgemaakt in Wenduine.

Volgende maand starten in die kustgemeente de werkzaamheden voor de verbreding van het strand. De werken in Wenduine werden opgenomen in het Masterplan kustveiligheid omdat de deelgemeente van De Haan een bijzonder kwetsbare zone is. Er werd niet gekozen voor het ophogen van het strand maar wel voor een zeewaartse verbreding van het droge strand. Het veiligheidsniveau van het strand was afgenomen na de stormen van 2010 en 2011 en door de verbreding wordt dat niveau terug opgetrokken. Er zal 722.000 kubieke meter zand aangevoerd worden. Tegen de zomer moeten deze werken, die tien miljoen euro kosten, achter de rug zijn. In Knokke-Heist zijn er gelijkaardige werken gepland. Daar zal tussen april en juni 190.000 kubieke meter zand aangevoerd worden om de stranden te versterken. Die werken zullen 3,6 miljoen euro kosten. Eerder werden reeds gelijkaardige werken uitgevoerd in Sint-Idesbald, De Panne en Oostende.

(Knack)

 

Tags: Coastal protection Belgium

Oostende herstelt van storm

Het hevige stormweer liet gisteren zijn sporen na in Oostende. Een deel van het aangelegde noodstrand is weggespoeld, op de zeedijk waren de stadsdiensten zand aan het ruimen, en op sommige plaatsen dreigden nog panelen naar beneden te storten.

Lees meer: Het Nieuwsblad

Tags: Storms Belgium

120106 HLN

Storm levert veel windenergie in Engeland

Door het stormachtige weer, eind 2011, hebben Britse windmolens een record aan energie opgewekt. Windenergie zorgde op 28 december voor 12,2 procent van de totale energiebehoefde van het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit statistieken van de vereniging RenewableUK. Het vorige record bedroeg tien procent.

Van 1 december 2011 tot 5 januari 2012 werd 5,3 procent van de energievoorziening geleverd door wind. Stevig winden joegen dat aandeel uiteindelijk de hoogte in.

(www.hln.be)

Tags: Other

120106 Knack

Meer groene energie dankzij de storm

De storm heeft de afgelopen dagen lelijk huis gehouden in de provincie West-Vlaanderen. Tal van gebouwen en installaties liepen schade op. Toch zijn er bij zo ’n storm ook een aantal voordelen. Zo produceren windmolens tot vier keer meer energie dan normaal. Voor de West-Vlaamse groene energieproducenten mag het dus af en toe eens flink stormen.

Lees meer: Knack

Tags: Other

De storm teisterde ook de buurlanden

Nederland en Noord-Frankrijk hebben vanochtend ook veel te lijden gehad onder de storm die over ons land is geraasd. Die storm houdt nu ook lelijk huis in Duitsland.

De hevige windstoten en zware regenval hebben vooral in het noorden van Nederland tot problemen geleid. In de noordelijke provincie Groningen werd het dorp Tolbert geëvacueerd omdat er gevreesd werd dat een dijk rond een polder het zou begeven. Dat is uiteindelijk niet gebeurd en het gevaar zou nu geweken zijn.

Elders zijn de veerdiensten naar de Waddeneilanden tijdelijk opgeschort en zijn de waterkeringen gesloten. Langs de hele Nederlandse kust is een alarmwaarschuwing van kracht. Op de luchthaven van Schiphol nabij Amsterdam zijn veel vluchten geschrapt.

Ook in Noord-Frankrijk heeft de storm lelijk huisgehouden. Volgens de website van de lokale krant "La voix du Nord" waren er langs de Kanaalkust windstoten tot 125 kilometer per uur. Meer dan 13.000 gezinnen zitten er zonder stroom.

In Vendeville, ten zuiden van Lille, was de snelweg naar Parijs een tijdlang gesloten omdat er een boom op de weg was terechtgekomen. Twee vrachtwagens reden daarop in op de boom. De snelweg is intussen opnieuw open.

Intussen is de storm doorgeraasd tot in Duitsland en ook daar is er schade gemeld. Het gaat dan vooral om omgewaaide bomen, schade aan huizen en vrachtwagens die her en der van de weg zijn geraakt.

(www.deredactie.be)

 

Tags: Coastal protection abroad , Coastal protection Belgium

120105 FOCUS

Tonnen zand weg door storm

Het stormweer zorgt er ook voor dat er aan de kust op verschillende plaatsen tonnen zand zijn weggespoeld. Zoals in Sint-Idesbald waar vorig najaar het strand nog is opgehoogd. En ook in Oostende is een deel van het noodstrand in zee verdwenen. Volgens de Afdeling Kust, die verantwoordelijk is voor de kustbeveiliging, zijn die stranden net aangelegd met de bedoeling de kust beter te beschermen tegen superstormen.

Bekijk de video: Focus/WTV

Tags: Storms Belgium

120103 HNB

Storm veroorzaakt schade in ons land

De storm die over ons land trok, heeft op verschillende plekken voor schade gezorgd. In Brussel raakte een parkwachter zwaargewond door een omgevallen boom en in Oostende brak een 7-jarig meisje haar sleutelbeen toen ze werd geraakt door een stuk aluminium.

Lees meer: Het Nieuwsblad

Tags: Storms Belgium

111230 India

Noodweer eist levens in Zuid-India

Noodweer in het zuiden van India heeft meerdere levens geëist. In de deelstaat Tamil Nadu zijn volgens The Times Of India in ieder geval 11 mensen omgekomen. Andere media spreken over zeker 19 doden.

De regio is getroffen door de cycloon Thane. Die bracht grote hoeveelheden regen en windsnelheden tot 140 kilometer per uur met zich mee. Volgens ooggetuigen in de steden Chennai en Pondicherry zijn bomen ontworteld en is de stroom op veel plekken uitgevallen. Duizenden huizen, vooral van vissers die aan de kust leven, zijn beschadigd.

Volgens de regionale meteorologische dienst is de storm inmiddels over haar hoogtepunt heen, maar is het gevaar nog niet geweken. Voor de komende uren wordt vooral in Tamil Nadu, maar ook in de deelstaten Andhra Pradesh en Kerala, zeer veel regen verwacht. Reddingsdiensten zijn ingeschakeld om hulp te bieden aan de getroffen regio.

(www.aziatischetijger.nl)

Tags: Storms abroad

111228 DM

2011 rampjaar voor klimaat

2011 zal in de geschiedenisboeken van onze kleinkinderen komen te staan als een rampzalig jaar voor ons milieu en wellicht als een kantelmoment in de opwarming van ons klimaat. Niet omdat er eindelijk iets gedaan werd daartegen - integendeel, de strijd werd zo ongeveer opgegeven - maar omdat voor het eerst wereldwijd de gevolgen ervan bijzonder hard gevoeld zijn. Het was, ondanks een La Niña die koeling had moeten brengen, een nieuw jaar van trieste records ook.

Lees meer: De Morgen

Tags: Other

Worst storm in 30 years hits Norway and Sweden

The storm Dagmar, with its center moving at about 100 kilometers an hour, has hit the west coast of Norway and stranded hundreds of passengers. Dagmar has also hit Sweden, initially cutting power to 170,000 families.

Dagmar is the worst storm to hit Norway in 30 years. It made landfall on the west coast on Sunday from the Faroe Island.

Watch the movie

Tags: Storms abroad

Ruim 1000 doden door storm Filipijnen

Het aantal doden en vermisten door de cycloon die zaterdag de Filipijnen trof, is opgelopen tot boven de 1000.

Veel mensen op het eiland Mindanao werden in hun slaap verrast door de overstromingen die volgden op extreme hoosbuien. De zuidelijke havensteden Cagayan de Oro en Iligan zijn het zwaarst getroffen. Hier vielen respectievelijk 579 en 279 doden.

President Benigno Aquino bezocht het getroffen gebied dinsdag. Hij heeft de situatie in het noodgebied tot nationale ramp verklaard.

Hierdoor kan extra geld van de regering naar het gebied gaan. Volgens Aquino moet alle aandacht eerst gaan naar de tienduizenden mensen die dakloos zijn geworden.

Het werk van hulporganisaties wordt bemoeilijkt door onder meer wegen die beschadigd zijn, aldus de BBC. Hierdoor zijn afgelegen dorpen moeilijk te bereiken. Er is onder meer behoefte aan water, voedsel, medicijnen en lijkenzakken.

(www.nu.nl)

 

Tags: Storms abroad

Noordwestenstorm is gevaarlijk voor onze kust

Minister Hilde Crevits (CD&V) wil de kust zoveel mogelijk beschermen tegen de zogenaamde ‘superstormen'. Een superstorm zou onze kust heel wat schade kunnen bezorgen, want dan zouden golven van acht meter over de dijk en de Pier slaan. De zwaarste stormvloed aan onze kust gebeurde vorige eeuw op 1 februari 1953. Toen spoelden de dijken weg en zette een massa zeewater Oostende onder water. Ook op 8januari 1976 zorgde een zware storm voor heel wat schade aan de kust en de orkaan van 25 januari1990 liet met windstoten tot 146km/uur een spoor van vernieling na.

Volgens kustmorfoloog Philip Konings loopt het allemaal zo'n vaart niet.

Lees meer: Het Nieuwsblad

Tags: Storms Belgium

111216 Joachim

Storm Joachim houdt lelijk huis in Frankrijk

In Frankrijk heeft de storm Joachim afgelopen nacht heel wat schade veroorzaakt. In het westen van het land zaten zo'n 200.000 gezinnen zonder elektriciteit. In meer dan 40 departementen is code oranje afgeroepen. Ons land bleef grotendeels gespaard.

Lees meer: De Redactie

 

Tags: Coastal protection abroad

111215 Oostende

Oostende bereidt zich voor op storm

Een mobiele stormmuur op de zeedijk moet de stad Oostende beschermen tegen een mogelijke, grote storm deze nacht. De muur is negenhonderd meter lang en bijna een meter hoog.

Lees meer: De Standaard

Tags: Coastal protection Belgium

111208 Middelkerke

Zeedijk tien meter breder in Middelkerke en Westende

Het gemeentebestuur maakt gebruik van de werken die de badplaatsen Westende en Middelkerke moeten beschermen tegen zware stormen, om de zeedijk grondig te hertekenen. 'Dit is een mooie kans om de werken een toeristische meerwaarde te geven.'

Een resem ingrijpende werken moet Middelkerke beschermen tegen zware stormen. Zo wordt in Westende- en Middelkerke-Bad het strand verbreed en opgehoogd. Er komt ook een stormmuur rond het casino.

Lees meer: Het Nieuwsblad

Tags: Coastal protection Belgium

Klimaatverandering bedreigt megasteden in Azië

Snel groeiende megasteden in India, Bangladesh en Indonesië zijn het meest kwetsbaar voor de klimaatverandering. Dat blijkt uit de vierde versie van de jaarlijkse Climate Change and Environment Risk Atlas van het internationale studiebureau Maplecroft.

De vierde editie van de atlas bevat voor het eerst een Climate Change Vulnerability Index (CCVI), een index die de kwetsbaarheid voor de klimaatverandering nauwkeurig in kaart brengt voor landen en subregio's. De index houdt niet alleen rekening met de rechtstreekse bedreiging van de klimaatverandering, maar ook met conflicten, de toestand van landbouw en economie en de capaciteit van regio's om maatregelen te treffen.

Lees meer: hln.be

Tags: Other

Wild weather worsening due to climate change

Freakish weather disasters — from the sudden October snowstorm in the north-east US to the record floods in Thailand — are striking more often. And global warming is likely to spawn more similar weather extremes at a huge cost, says a draft summary of an international climate report obtained by The Associated Press.

The final draft of the report from a panel of the world's top climate scientists paints a wild future for a world already weary of weather catastrophes costing billions of dollars. The report says costs will rise and perhaps some locations will become "increasingly marginal as places to live."

Read more: The Guardian

Tags: Other

Evacuatieplan voor superstorm

Op een congres eerder deze week werden de risico's besproken van grote stormen voor onze kust. Gastspreker was oud-burgemeester Ray Nagin van New-Orleans, de stad die in 2005 werd getroffen door hurricane Katrina.

Lees meer: Blankenberge online

Tags: Coastal protection Belgium

Congres 111013_raynagin2

Ray Nagin

Ray Nagin est ancien maire de la Nouvelle-Orléans, entrepreneur et expert.

La politique progressiste de l'ancien maire Ray Nagin a été à l'origine d'une renaissance de la ville de la Nouvelle-Orléans. Durant son mandat, la ville a connu une croissance économique inédite; l'administration municipale est devenue une organisation dynamique et combative, entre autres dans la lutte contre la pauvreté et le logement.

Download this presentation

raynagin2

EERSTE EDITIE Congres Superstormen : KEYNOTE RAY NAGIN

Oud-burgemeester van New Orleans, ondernemer en Disaster Recovery Expert. Het pro-actieve beleid van Oud-Burgemeester Ray Nagin heeft gezorgd voor een heropleving van de stad New Orleans. Tijdens zijn bestuur heeft de stad een indrukwekkende economische groei gekend en is het stadsbestuur uitgegroeid tot een dynamische en slagkrachtige organisatie die werk heeft gemaakt van o.a. armoedebestrijding en huisvesting.

Download this presentation

Congres 111013_raynagin2

Ray Nagin

Ray Nagin is ex-major of New Orleans, entrepreneur and Disaster Recovery Expert.

Ray Nagin's progressive policy brought about a revival of the city of NEw Orleans. Under his leadership the city knew an amazing economic growth, poverty was effectively combated and new housing was created.

Download this presentation

Superstormen sur RTL

La conférence “Tempêtes extraordinaires. Et comment s’en protéger?" sur RTL

Watch the movie

Tags: Storms Belgium

Ray Nagin in De Laatste Show over Superstormen

Ray Nagins is in het land, de man die in 2005 burgemeester was van New Orleans. Hij komt vertellen over orkaan Katrina, die zijn stad vernielde, en hoe België zich moet wapen tegen superstormen. Want komen zullen ze.

Watch the movie

Tags: Storms Belgium

Werken aan kust gestart die superstormen moeten trotseren

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft in Sint-Idesbald bij Koksijde het officiële startsein gegeven voor de realisatie van het Masterplan Kustveiligheid. De volgende jaren staan er in de 10 kustgemeenten tal van werkzaamheden op het programma om de kust tegen superstormen te beschermen. Het kustveiligheidsplan is één van de prioriteiten van de Vlaamse regering.

Lees meer: Knack

WATERSNOOD 1953

De watersnood van 1953 vond plaats in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Springtij en een sterke noordwesterstorm stuwden het water in de trechtervormige Noordzee op tot recordhoogte.

In Nederland overstroomde een groot deel van de provincie Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren.

Watch the movie

Tags: Storms Belgium , Storm images

Superstormen1 Programma

EERSTE EDITIE CONGRES SUPERSTORMEN 13 oktober 2011: Programm

12:30

Ontvangst en Welkonstlunch

13:30

Welkom

door Johan Vande Lanotte, Senator en Minister van Staat

13:40

Introductie – Kustbescherming door Patrick De Klerck, Voorzitter overleg platform Kustburgemeesters

13:50

Keynote Speaker Ray Nagin, Oud-burgemeester van New Orleans

14:40

Sessie 1: Een duurzame kust in een tijdperk van Klimaatsverandering door Prof. Dr. Marcel Stive, Technische Universiteit Delft en Deltacommissie. Respons door Prof. Georges Albaert, UGent

15:40

Sessie 2 Oplossingen Kustbescherming door Ir. Fran Goossensen, Directeur Divisie Water bij Arcadis Nederland. Respons door Walter Roggeman, Voorzitter Minaraad

16:20

Sessie 3 Financiering Kustbeschermingsprojecten door Andres Gilham, Area Flood & Coastal Risk Manager Brits Agentschap voor leefmilieu. Respons door Geert Noels, chief economist Econopolis en Philippe Muyters, Vlaams Minister van Financiën.

17:00

Slottoespraak door Hilde Crevits, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Cars & ships wrecked by tsunami waves after Japan earthquake

Northern Japan has been swamped by a major tsunami. It was caused by an 8.9-magnitude earthquake that struck 130 kilometres off the eastern coast - sending a 4-meter wall of water inland, causing widespread devastation.

The first wave has also reached Russia's Kuril islands to the north, reportedly around a metre high. In Japan, 200 people have reportedly been washed away, with several others missing on Japan's Sendai island. Tokyo's been all-but shut down - with fires and injuries widely reported there. Millions are without electricity.

Watch the movie

Tags: Storms abroad

Tsunami wave spills over seawall, smashes boats, cars

A tsunami wave smashing into the Japanese town of Miyako, in Iwate Prefecture, on Friday. The wave crashes over the seawall carrying away everything in its path, including boats that topple over the wall and are smashed into a bridge. Cars were simply washed away, crashing into each other and buildings. More than 1,400 people were killed by the quake and resulting tsunamis and hundreds more were still missing, according to officials, but police in one of the worst-hit areas estimated the number of dead there alone could eventually top 10,000.

Watch the movie

Tags: Storms abroad