Superstormen

zondag 24 juni 08:49

Uw centrale en objectieve informatiebron rond
de problematiek van superstormen in België

media_xl_5294365

Zeven records over superstorm Sandy

"We wisten dat Sandy een gevaarlijke storm zou worden en hij heeft onze verwachtingen ingelost", zo verklaarde de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg maandagavond op een persconferentie. "Sandy kent geen precedenten", zei Bill Read, de voormalige chef van het National Hurricane Center.

De orkaan verbaasde eenieder met zijn kracht, omvang en intensiteit en deed records sneuvelen. Wij zetten er voor u zeven op een rijtje.

1. Sandy is de grootste cycloon die het Atlantische orkaangebied ooit heeft voortgebracht. De orkaan had een indrukwekkende diameter van maar liefst 1.609 kilometer.

2. De stad New York had zich verwacht aan overstromingen tot circa drie meter. Het waterpeil steeg in realiteit tot 4,23 meter. Sandy gaf daarmee het vorige record dat de orkaan Donna in 1960 vestigde te kijken. Het water in de stad steeg toen tot ruim drie meter.

3. De hoogste golf ooit in New York Harbor mat 7,6 meter en was het gevolg van de orkaan Irene, die vorig jaar in augustus toesloeg. Sandy deed 'beter' met een golf van bijna tien meter, aldus theatlanticcities.com.

4. Het New Yorkse metrosysteem ondervond nog nooit zoveel hinder als met de doortocht en gevolgen van Sandy, zo zei Joe Lhota, hoofd van New York's Metropolitan Transportation Authority, eerder. Zeven metrolijnen, waaronder ook de belangrijkste, raakten overstroomd. Eveneens de treinstations en busstelplaatsen kampten met watersnood.

5. Van South Carolina, in het zuiden, tot de noordelijke staat Maine zaten ruim acht miljoen mensen zonder elektriciteit als gevolg van de passage van Sandy. Na de doortocht van de orkaan Ike waren dat er 7,5 miljoen. Irene zette vorig jaar de helft minder mensen zonder stroom.

6. De laatste keer dat de New Yorkse beurs werd onderbroken, dateert van 1888, toen een sneeuwstorm over de miljoenenstad raasde.

7. Instagram deed gouden zaken afgelopen maandag. Bijna een half miljoen mensen gebruikten het mobiele fotoprogramma om een beeld met de hashtag #Sandy te posten. Iedere seconde werden bijna tien foto's gedeeld met een van deze hashtags: #hurricanesandy, #sandy en #frankenstorm, zo maakte het bedrijf bekend.

Tags: Stormen buitenland