Superstormen

vrijdag 20 juli 22:36

Uw centrale en objectieve informatiebron rond
de problematiek van superstormen in België

VA_Loc1_AssateagueIsland_Overwash

Sandy heeft Amerikaanse kust kwetsbaarder gemaakt

IPS

De superstorm Sandy heeft de Amerikaanse oostkust kwetsbaarder gemaakt, zegt de Amerikaanse geologiedienst USGS op basis van luchtfoto's. Bij nieuwe stormen dreigt een groter risico voor huizen en infrastructuur.
De storm had zware gevolgen voor stranden en duinen langs de Amerikaanse oostkust, zegt USGS-oceanograaf Nathaniel Plant. Het veranderde kustprofiel verzwakt de bescherming van de kustbewoners wanneer er nieuwe stormen aankomen.

"Huizen en infrastructuur kunnen kwetsbaarder zijn voor toekomstige stormen omdat de stranden smaller zijn geworden en de duinen lager", zegt Plant.

De geologiedienst zag de grondige verandering op de luchtfoto's die voor en na de passage van Sandy zijn genomen.

De luchtfoto's laten grondige veranderingen zien aan de kust in North Carolina, Virginia, Maryland en Delaware. De USGS spreekt van "dramatische veranderingen in kustzones over honderden kilometers", en dus niet alleen de zones bij New York en New Jersey. Zo heeft Sandy grote hoeveelheden zand van duinen landinwaarts verplaatst.

Telkens als er een grote storm aankomt, stuurt de USGS vliegtuigen de lucht in om massaal foto's te nemen van de kustlijn. Na de storm gebeurt nog eens hetzelfde. Op die manier kunnen de wetenschappers beter nagaan welke zones het kwetsbaarst zijn voor toekomstige stormen.

Lees het volledige artikel op dewereldmorgen.be

Tags: Storm in beeld , Stormen buitenland , Kustbescherming buitenland