Superstormen

maandag 16 juli 01:08

Uw centrale en objectieve informatiebron rond
de problematiek van superstormen in België

1f415d06-4900-11e2-bd34-291e1235e467_web.jpg.h380.jpg.568

Antwerpen en de kust tegen 2050 onder water?

Foto: REUTERS

ANTWERPEN/OOSTENDE - ‘Als de klimaatverandering zich in dit tempo voortzet en de zeespiegel blijft stijgen, dreigen de kuststreek en de stad Antwerpen tegen 2020 risicogebieden te worden.' Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Gent in Gazet van Antwerpen. Als er geen actie ondernomen wordt, kunnen de gebieden tegen 2050 zelfs helemaal onder water staan.
Uit de studie, op vraag van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), blijkt dat zowel de kust als de stad Antwerpen ‘risicogebieden' zijn. Ook in woongebieden langs rivieren kunnen problemen optreden.

‘Tegen het einde van deze eeuw wordt er rekening gehouden met een stijging van het zeepeil van 1 tot 2 meter en met een temperatuurverhoging tot 6 graden', zegt Georges Allaert, hoogleraar ruimtelijke planning aan de UGent, in Gazet van Antwerpen.

Orkaan Sandy

De hoogleraar wijst ook op de hoogdringendheid van de maatregelen. ‘Stormmuurtjes zullen niet langer volstaan. Het aantal superstormen zal toenemen. Tot orkaan Sandy lelijk huishield, dacht men in New York ook dat men veilig was. Wel, wat gebeurde in New York, kan ook in Antwerpen. We moeten ons daar tegen wapenen en wel nu.'

De langetermijnvisie zou volgens de onderzoekers ook voordeliger uitdraaien. ‘De kosten van een ramp zouden hoger liggen dan de preventieve investeringen', luidt het.

Lees het volledige artikel op Nieuwsblad.be

Tags: Kustbescherming België , Stormen België