Superstormen

donderdag 19 juli 06:13

Uw centrale en objectieve informatiebron rond
de problematiek van superstormen in België

Metershoge golven teisteren Britse kust bij zware storm

© ap

Terwijl er ook aan de Belgische kust lichte stormschade werd vastgesteld door hevige rukwinden, zijn we duidelijk maar nipt aan het ergste ontsnapt. Aan de andere kant van de Noordzee werd vooral het noorden van de Britse kust geteisterd door monstergolven bij een erg zware storm. De ergste golven waren even hoog als een appartementsblok en er werd zelfs een exemplaar van 19 meter hoog geregistreerd. In de Schotse Highlands piekten de rukwinden tot 193 km/u.

Pieken
Ook het noordoosten van Engeland kreeg en krijgt het zwaar te verduren. De golven voor de Britse Eilanden waren deze week hoger dan waar ook ter wereld. Een boei registreerde zelfs een golf van 19 meter hoog. Ook de stormwind raasde aan schrikwekkende snelheden. Op de Cairngorm Summit (1.245m) in de Schotse Highlands werd een windpiek van 193 km/u geregistreerd.

Apocalyptische beelden
Dit soort noodweer inspireert altijd fotografen, professionals én amateurs. Het resultaat van het vakmanschap van de eerste soort is te zien in de prachtige stormfoto's voor de kust van Seaham. Het spel van licht en dramatiek leveren een apocalyptisch resultaat op.

Dat moet ook de amateurfotograaf van de onderstaande video gedacht hebben, want hij parkeerde zijn autootje op de dijk wel heel dicht bij het natuurgeweld. De gigantische golven sloegen over de dijk op zijn auto.
 

Lees het volledige artikel in DeMorgen

 

Bekijk het filmpje

Tags: Storm in beeld , Stormen buitenland