Isaac bevond zich rond 05.00 uur Belgische tijd boven zee, zo'n 820 kilometer ten zuidoosten van de monding van de rivier de Mississippi. Naar verwachting groeit Isaac uit tot een orkaan van de tweede categorie en komt hij woensdag aan land tussen New Orleans in Louisiana en het noordwestelijke deel van Florida.

Het is woensdag zeven jaar geleden dat orkaan Katrina aan land kwam en grote verwoestingen aanrichtte, onder meer in New Orleans.

De gouverneurs van Mississippi, Louisiana en Alabama riepen zondag de noodtoestand uit. De 53 duizend inwoners van St. Charles Parish, nabij New Orleans, is dringend aangeraden voor de storm te vluchten.

Iedereen schuilt

Ook oliebedrijven bereiden zich voor op de komst van Isaac. Werknemers op boorplatformen zijn geëvacueerd en de productie op de booreilanden is stilgelegd.

Aan vakantiegangers is gevraagd de Florida Keys te verlaten, met lange rijen over de enige uitvalsweg van de archipel tot gevolg. De inwoners van de eilandengroep voor de kust van de staat Florida hebben hun ramen dichtgetimmerd en zandzakken gelegd.

De Republikeinse conventie, die maandag in Florida had moeten beginnen, is een dag uitgesteld. Toen de partij van Mitt Romney dat besluit nam, waren al heel wat afgevaardigden en conventiegangers naar vergaderplaats Tampa afgezakt.

Doden

Op Hispaniola, het eiland dat Haïti en de Dominicaanse Republiek delen, zijn tien doden gevallen tijdens de doortocht van Isaac. De storm trok zaterdag over het eiland heen.

Acht doden vielen in Haïti en twee in de Dominicaanse Republiek. Uiteindelijk lag het aantal slachtoffers minder hoog dan werd gevreesd. Ook de schade viel mee.

De meeste slachtoffers vielen als gevolg van overstromingen of instortingen. In het noorden van Haïti werd een man meegesleurd door het wassende water toen hij probeerde een rivier over te steken. In het zuiden van het land kwam een vrouw om toen een boom op haar huis viel, en een 10-jarig meisje overleed toen ze werd bedolven door een instortende muur.

In Haïti wordt zwaar ontbost, waardoor overstromingen en aardverschuivingen vrij spel hebben. Vorig jaar kostten aardverschuivingen in de hoofdstad Port-au-Prince aan twintig mensen het leven.