Superstormen

maandag 16 juli 01:16

Uw centrale en objectieve informatiebron rond
de problematiek van superstormen in België

media_xl_5275545

Gaat Sandy Amerikaanse verkiezingen verpesten?

 

Amerikaanse meteorologen hebben schrik dat er een nieuwe Perfect Storm in de maak is, en dat die zal toeslaan aan de Oostkust van de VS, in het dichtst bevolkte deel van het land, met Halloween. Hij zou het land tot in Ohio toe geselen tot na Election Day (6 november). De storm heeft al de bijnaam Frankenstorm gekregen, en de kans dat hij er daadwerlijk komt is gestegen van 60 naar 90 procent de jongste uren. Als het scenario zich uitspeelt zoals het nu door de meeste computermodellen wordt voorspeld, dan zou de storm ferm roet in het eten kunnen gooien bij de stembusgang voor het Amerikaanse presidentschap.

  • © belga.
  • © ap.
  • © ap.

Een Perfect Storm ontstaat wanneer er drie weersomstandigheden samenkomen: warme lucht uit een lagedrukgebied, koele en droge lucht uit een hogedrukgebied en een tropische orkaan. Die orkaan heet Sandy, en ze trok al over Haïti en Cuba en werkt zich nu een weg naar het noorden. Ondertussen is een vroege winterstorm oostwaarts over de VS aan het trekken. En vanuit Canada trekt een koudefront richting zuiden. Het ziet ernaar uit dat het allemaal op elkaar gaat botsen volgende week dinsdag, zoals het er nu uitziet in de buurt van New York of New Jersey.

Frankenstorm
De vorige Perfect Storm dateert van 1991, en sloeg ook met Halloween toe. Het werd er eentje voor de geschiedenisboeken, met golven van dertig meter die de vissersvloot op de Grand Banks overvielen, iets waar ondermeer een succesvolle Hollywoodfilm uit voortvloeide. En nogal wat metereologen zien de nakende Frankenstorm dezelfde kant op gaan. "Dit dreigt een extreme, belangrijke en historische storm te worden", zegt Brian McNoldy van de University of Miami. "De condities zijn identiek aan 1991." Het enige wat blijkbaar nodig is, is dat de frontale depressie die nu van oost naar west beweegt over de VS 'binnenzuigt'. Iets wat de meest computermodellen momenteel wel degelijk zien gebeuren. 

Volle maan
Het zal resulteren in een gigantisch stormcomplex met vijf à zes dagen dagen zware regen, hevige winden en aan de kust grote vloedgolven. De storm zal ook toeslaan tijdens een volle maan, met springtij, wat het risico op overstromingen en dijkbreuken aan de kust alleen maar groter maakt. In de hoger gelegen gebieden van Oost-Ohio, het zuidwesten van Pennsylvania, het westen van Virginia en de Shenandoah Mountains zal er wellicht veel sneeuw vallen, wat dan weer een hoop miserie met ondermeer de stroomvoorziening kan veroorzaken. Er wordt nu al uitgegaan van een minimale schade van een miljard dollar.

Alarm in New York
De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg  heeft alvast het Coastal Storm Plan in werking gezet en alle belangrijke stadsiensten gesommeerd met de boodschap zich klaar te maken voor het ergste. Joseph Lhota, de baas van de Metropolitan Transportation Authority, heeft aangekondigd dat er opnieuw moet rekening worden gehouden met een volledig platleggen van het metro- en busverkeer in New York. Er was zelfs een speciale briefing over de storm voor president Obama aan boord van Air Force One.

Dennis Feltgen, metereoloog en woordvoerder van het National Hurricane Center, liet ook al een waarschuwing horen: "Everybody along the U.S. East Coast needs to be paying attention to this right now. We zijn nog niet op het punt om te zeggen aan de mensen dat ze naar de supermarkt moeten om voorraad in te slaan, maar iedereen moet er zich wel van bewust zijn op dit moment dat er iets ergs op komst zou kunnen zijn."

In het voordeel van Romney of Obama?
Frankenstorm heeft alvast voor de nodige zenuwachtigheid gezorgd in de campagnehoofdkwartieren van Barack Obama en zijn challenger Mitt Romney. Met recht en rede. 35 procent van de onbesliste kiezers, degenen die de doorslag gaan geven in deze race naar het Witte Huis, zeggen dat bij echt slecht weer ze niet de moeite zullen nemen om te gaan stemmen. 

Maar ook bij die Amerikanen die al weten op wie ze willen stemmen, speelt het een rol. Het nieuws is iets slechter voor Obama dan voor Romney: 27 procent van de geregistreerde Democraten haakt af, bij de Republikeinen is dat 'maar' 20 procent. Sneeuw en ijs op de weg zijn absolute vote-killers blijkt verder: meer dan 50 procent van de geregistreerde kiezers dreigen dan af te haken. En terwijl Romney in het voordeel is bij 'gewoon' slecht weer, speelt heel slecht weer dan weer in de kaart van Obama, want die heeft jongere kiezers en bij echt pokkeweer haken die dan weer het laatst af.

Tags: Kustbescherming buitenland , Stormen buitenland