Superstormen

vrijdag 20 juli 22:31

Uw centrale en objectieve informatiebron rond
de problematiek van superstormen in België

Water-stroomt-de-metro-binnen-

LIVE ORKAAN SANDY: Obama roept ramptoestand uit

 

LIVE ORKAAN SANDY: Obama roept ramptoestand uit

maandag 29 oktober 2012 om 16u00

Aan de Amerikaanse Oostkust veroorzaakte de storm heel wat schade. Een groot deel van Manhattan werd onder water gezet. Door het stijgende water is ook een dijk in New Jersey gebroken. Volg hier LIVE het nieuws over de orkaan.

Water stroomt de metro binnen. © AFP

 

12.00 uur: President Obama noemt orkaan Sandy officieel ‘een grote ramp’ 

De Amerikaanse president Barack Obama heeft officieel de ramptoestand in de staat New York uitgeroepen, na de doortocht van de cycloon Sandy. Door de beslissing van Obama komen federale fondsen vrij voor getroffen personen in de county's Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmand, Suffolk en Queens, verduidelijkt het Witte Huis.

Het water trekt zich intussen terug uit New York. In de staat New York zaten 1,5 miljoen personen zonder elektriciteit. Zeven tunnels van de New Yorkse metro overstroomden.

De ramptoestand werd ook uitgeroepen in New Jersey. Door het stijgende waterpeil van de rivier Hackensack in Bergen, New Jersey, is een dijk gebroken.

11.57 uur: Celebs tweeten over orkaan Sandy

Veel mensen wisten hun steun te betuigen aan iedereen die te maken kreeg met orkaan Sandy, maar enkele celebs vonden het nodig om -soms ongewild- de humor ervan in te zien. Een bloemlezing op Weekend.be

11.23 uur: Noodnummers voor Belgen in moeilijkheden 

De FOD Buitenlandse Zaken heeft twee noodnummers bekendgemaakt voor de Belgen die in zich in moeilijkheden bevinden door orkaan Sandy. 

+1 202-352-6428 (Ambassade van Washington) 
+1 917 597 3410 (Consulaat Generaal in New York) 

De diplomatieke en consulaire posten in Washington blijven gesloten tot dinsdagochtend plaatselijke tijd en zullen heropenen in "functie van de situatie ter plaatse." Door de sluiting van de ambassades is er nog geen informatie bekend over het aantal Belgen in moeilijkheden.

11.01 uur: 15 doden 

In de VS: 15 
– 5 in New York 
– 2 in Maryland 
– 1 in Connecticut 
– 3 in New Jersey 
– 2 in Philadelphia 
– 1 West-Virginia 
– 1 op de HMS Bounty 
Buiten de VS: 
– 1 in Canada. 
– 67 in de Caraïben onder wie 51 in Haïti.

11.00 uur: Sandy zwakt af

Het Amerikaanse Hydrometeorological Prediction Center (HPC meldt dat de maximale windsnelheden van de storm nog 105 kilometer per uur bedragen. Omstreeks 5 uur plaatselijke tijd (10 uur Belgische tijd) bevond het hart van de storm zich op 145 kilometer ten westen van Philadelphia. Voor de storm aan land kwam, was de storm nog geklasseerd als een orkaan en haalde Sandy windsnelheden tot 150 kilometer per uur.

10.38 uur: Sandy blaast grote websites omver

Sandy heeft een datacenter van Datagram platgelegd, meldt DataNews. Daardoor liggen populaire sites als Gizmodo, The Huffington Post en BuzzFeed op apegapen.

10.16 uur: Meer dan 50 huizen in brand in New York 

Meer dan 50 huizen staan in brand in Queens, New York, zo meldt CNN. Bijna 200 brandweermannen zijn ter plekke om het vuur te bestrijden. 

9.50 uur: Schade van minimaal 10 miljard dollar per dag 

De storm Sandy berokkent een economische schade van minimaal 10 miljard dollar per dag. Dat zegt econoom Ryan Sweet van Moody's aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. "Sandy zal geen groot effect hebben op de gehele Amerikaanse economie", constateert Sweet. 

Het leven aan bijna de gehele Amerikaanse oostkust is tot staan gebracht door Sandy. In New York reden geen bussen en metro's en bleven de aandelenbeurzen dicht. Daarnaast zijn duizenden vluchten geschrapt en werden honderden scholen, kantoren en restaurants gesloten. 

CNBC sprak meerdere experts, die verwachten dat de schade aan onder meer gebouwen en metrolijnen door de storm op kan lopen tot 100 miljard dollar.

9.24 uur: Video van de kustwacht die de bemanning van de HMS Bounty redt 

De zestienkoppige bemanning van de driemaster die in verschillende Hollywood-klassiekers werd gebruikt, moest het schip opgeven. Een vrouwelijk bemanningslid overleed, de 63 jaar oude kapitein van het schip is nog steeds vermist. 8.57 uur: Beurs in New York gesloten 


De deuren van de New York Stock Exchange blijven voor de tweede dag op rij dicht.

8.51 uur: 6,5 miljoen mensen zonder elektriciteit 

De Amerikaanse zender CNN bericht dat de storm 6,5 miljoen mensen aan de Oostkust zonder elektriciteit zette. Vooral de miljoenenstad New York werd hard geraakt. Aan Battery Park in het zuidelijkste punt van Manhattan werd een stormvloed van vier meter hoog opgetekend. Zeewater stroomde er in de metro. 

8.48 uur: 14 doden

Sandy heeft aan inmiddels 14 mensen het leven gekost. In de VS kwamen 13 mensen om, in Canada liet een vrouw het leven. De doden vielen in New York, New Jersey, West Virginia, Connecticut, Pennsylvania en Maryland. De slachtoffers kwamen om het leven door omvallende bomen, elektrocutie en een verkeersongeval.

8.41 uur: Ontploffing in New Yorks transformatorstation (Video)

In New York heeft zich  een ontploffing in een transformatorstation voorgedaan. Vooralsnog is niets bekend over mogelijke gewonden. De ontploffing zet 250.000 mensen in Lower Manhattan en Brooklyn zonder stroom.

7.45 Tom Vandyck: 'Dit is hoe de klimaatswijziging eruit ziet'

Knack.be-correspondent in de States Tom Vandyck grijpt in een opinie op Knack.be Sandy aan om het oorverdovende zwijgen over de klimaatkwestie in de presidentiële campagne te hekelen.

"Een orkaan die Manhattan overstroomt en de metrotunnels van New York onder water zet, het is één van de klassieke global warming-rampscenario’s. Mocht je het in een film zien, dan zou je het misschien vergezocht vinden, maar dit is echt, het is precies waarvoor we al jaren gewaarschuwd zijn, en het is nog maar het begin. 

Voor wie er nog aan twijfelde: dit is hoe klimaatverandering eruit ziet."

Tom Vandyck ziet "de waanzinnige situatie dat klimaatverandering – volgens het Amerikaanse leger nochtans een veiligheidsprobleem van de eerste orde – dit jaar in geen enkel presidentiële debat aan bod kwam."

Lees hier de opinie van Tom Vandyck: 'Orkaan Sandy: Dit is hoe klimaatverandering eruit ziet'

7.39 Ramingen schade: 2 tot 15 miljard dollar

De ramingen van de schade die de tot een storm afgezwakte orkaan Sandy veroorzaakte lopen tussen 2 en 15 miljard dollar.

7.35 Zes miljoen mensen zonder electriciteit, water tot vier meter hoog in New York

Zes miljoen mensen zitten zonder stroom ten gevolge van de storm Sandy. Het water stond in New York op sommige plaatsen tot vier meter hoog, maar dat peil is gezakt.

7.21 Dinsdag geen vluchten van Brussels Airport naar vier VS-luchthavens 

Door de cycloon Sandy zijn dinsdag de zeven geplande vluchten van Brussels Airport naar de luchthavens van New York JFK, New York Newark, Philadelphia en Washington afgeschaft. Dat meldt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport.

De vluchten met bestemming de luchthavens van Chicago en Atlanta gaan wel zoals voorzien door. Ook maandag werden de meeste vluchten naar de Verenigde Staten 
geschrapt in het vooruitzicht van de komst van Sandy.

7.00 Sandy is geen orkaan meer, maar een storm

Sandy is geen orkaan meer, maar is afgezwakt naar een storm. Sandy is de grootste in zijn soort die de Verenigde Staten ooit over zich kreeg. 200 kilometer onder New York, in Atlanta City, ging Sandy aan land.

6.50 Alarm in kerncentrale in New Jersey 

De cycloon Sandy heeft in New Jersey geleid tot een alarm in de oudste kerncentrale van de Verenigde Staten. Wegens het dreigende stijgende waterpeil ging het alarm af in de kerncentrale Oyster Creek ten zuiden van New York. Dat maakte de nucleaire toezichthouder NRC bekend. De kerncentrale levert stroom sinds 1969 en is de oudste nog actieve kerncentrale in de VS.

Volgens de verantwoordelijken was eerst een 'ongewoon voorval' opgetekend, ingeschaald op de laagste van vier trappen in het alarmsysteem. Later zorgde het voorval voor de eerste trap van het alarm. Door de wind, stormvloed en regen bleef het water verder stijgen. In de volgende uren zal het alarm echter snel aflopen, aldus de verantwoordelijken.

De experten van het NRC hadden bijna een dozijn kerncentrales aan een controle onderworpen in de aanloop naar de komst van Sandy. Allen verkeren in een 'zekere toestand', luidt het. Een aantal werd voordien echter uitgeschakeld.

6.23 Burgemeester Bloomberg: 'Water begint te zakken in New York'

Het waterniveau is beginnen zakken in New York. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg gezegd.

De stad werd geconfronteerd met grootschalige overstromingen bij de doortocht van de cycloon Sandy. Het waterpeil steeg tot 4,15 meter bij hoogwater in de wijk Battery Park, in het zuiden van Manhattan.

Rond middernacht (5 uur Belgische tijd) was het waterpeil gezakt naar 3 meter en het blijft verder zakken, preciseerde Bloomberg op internet. De problemen blijven echter gigantisch. Door stroomuitval zitten 500.000 mensen zonder elektriciteit. De zuidelijke helft van Manhattan is in het duister gehuld.

Volgens het distributiebedrijf Con Ed zal het "tot een week" duren vooraleer de stroomvoorziening in de hele stad hersteld zal zijn.

5.15 Dodental naar 13

Minstens dertien mensen zijn om het leven gekomen in de Verenigde Staten en in Canada vanwege de hevige winden en overstromingen door de cycloon Sandy.

De lokale autoriteiten van New York, New Jersey, Pennsylvania, West-Virginia en Noord-Carolina spraken eerder maandag van twaalf doden. De politie van Toronto zei dat een Canadees om het leven kwam door rondvliegend puin, wat het dodental op 13 brengt.

5.02 uur Sandy maakt 11 doden en breekt records in de VS 

Het dodental van orkaan Sandy in de VS staat voorlopig of elf. Eerder maakte de storm 67 slachtoffers in de Caraïben. Onder de Amerikaanse doden was een vrouw die geëlektrocuteerd werd toien ze in een plas stapte in New York en twee kinderen die omkamen toen een boom op de pickuptruck viel waar ze in zaten. 

Meer dan drie miljoen Amerikanen zitten zonder stroom. Daaronder 670.000 mensen in New York, waar zo goed als alles ten zuiden van 39th Street (grosso modo het zuidelijkste kwart van Manhattan) in het donker staat. 

Het water in de straten van Manhattan trekt zich ondertussen terug. Het water in Battery Park, aan de zuidpunt van het eiland, stond op 9.24u plaatselijke tijd op 4,23 meter. Het vorige record bedroeg 3,05 meter en werd gevestigd bij orkaan Donna in 1960. Een boei in de haven van New York mat een golf van 9,9 meter. Daarmee werd een record gebroken van orkaan Irene in 2011, toen de hoogste golf 7,9 meter haalde.

4.13 Dode en 68.000 elektriciteitspannes in Canada 

De post-tropische cycloon Sandy heeft ook zijn effecten op het zuiden van Canada, honderden kilometers noordwaarts. Minstens een persoon kwam om het leven. Er ontstonden ook duizenden stroompannes.

De politie van Toronto bevestigt op haar Twitter-account dat een voetganger in het stadscentrum om het leven kwam door "rondvliegend puin". In Toronto haalde de wind maandagavond snelheden tot vijftig kilometer per uur, maar volgens de meteorologische diensten zouden rukwinden de komende uren tot honderd kilometer per uur kunnen halen.

Meer dan 68.000 huizen, 30.000 in Ontario en 38.000 in Québec, zitten zonder elektriciteit wegens omvallende bomen of takken op de elektriciteitskabels, volgens Hydro One en Hydro-Québec.

Sandy zou nu in noordwestelijke richting door de VS trekken. Daarna bereikt ze de provincies Ontario, Québec en de Atlantische Oceaan. 

3.43 uur Hoeveel water zit en de metrotunnels van New York? 

Mogelijk staat in sommige New-Yorkse metrotunnels tot vier voet (1,20 meter) zeewater. Mógelijk, want hoewel de openbare vervoersmaatschappij MTA van New York dat bericht eerder zelf de wereld in stuurde via Twitter, werd het via diezelfde weg alweer herroepen. 

“De geruchten zijn verkeerd. De MTA kan de schade niet opmeten tot dinsdag”, luidde het even na dat eerste bericht. 

“De staat van de metrotunnels onder de East River is onbekend”, ging het even later. “Vier voet water werd geobserveerd in een metrostation in Lower Manhattan.” 

Zeewater in de tunnels is sowieso slecht nieuws. Het New-Yorkse metronet is stokoud. Zout water in de elektrische apparatuur zou een recept zijn voor grote problemen. 

Vraag is nu: hoeveel water zit er in de metro en hoe groot is de schade? “Nogmaals: de geruchten zijn verkeerd”, meldde de MTA op Twitter. “Er is geen tijdsschema voor de heropening van de metro. Geruchten dat het één week zou kunnen zijn niet meer dan dat: geruchten.” 

3.04 uur VIDEO: Explosie in elektriciteitscentrale New York 

In New York staat de zuidpunt van Manhattan al enkele uren onder water. Een deel van die stroomonderbrekingen zijn het werk van het New-Yorkse stroombedrijf ConEd zelf. Maar dus niet allemaal. In deze video-opname is te zien hoe een transformator in een elektriciteitscentrale in New York ontploft. 
2.04 uur CNN: Zeewater in metro New York 

CNN meldt dat de stormvloed van orkaan Sandy ervoor zorgt dat er zeewater in de metrotunnels van New York stroomt. Zout water dat schade aanricht in het metrostelsel van de miljoenstad is één van de grote rampscenario’s voor deze orkaan.

Volgens een door CNN geciteerde stedelijke official in New York stroomt er ook zeewater in de Battery Tunnel, één van de tunnels en bruggen die het eiland Manhattan verbinden met het vasteland. 

1.31 uur Sandy aan land in New Jersey 

Het oog van orkaan Sandy heeft land bereikt in zuidelijk New Jersey, vlakbij Atlantic City. De orkaan is nu officieel gedegradeerd tot een posttropische storm, met aangehouden windsnelheden van 136 km/u en uitschieters van 185 km/u. 

De kust in New Jersey overstroomt. CNN meldt dat er her en der huizen in brand staan. Sandy heeft ook haar eerste dodelijke slachtoffer gemaakt in de VS. in het stadsdeel Queens van New York werd een man getroffen door een omgewaaide boom.

12.55 uur: Delen van Manhattan overstromen 

In Wall Street drijven auto’s door de straat, meldt de New York Times. Ook andere laaggelegen delen van New York overstromen. Bij de Battery, aan het zuidelijke puntje van Manhattan, heeft het waterpeil 10,7 voet (3,26 meter) bereikt. Het vorige record bedroeg 10 voet (3.05 meter) en dateert van orkaan Donna in 1960. Ook in Brooklyn, aan de overkant van de East River, zijn laaggelegen wijken overstroomd. 

In New York is het nog geen hoogtij. Verwacht wordt dan ook dat het water nog verder stijgt. 

Uit voorzorg heeft ConEd, het stroombedrijf van New York de stroom afgesloten aan de zuidpunt van Manhattan. Ook delen van Brooklyn zouden in het donker gezet kunnen worden, meldt de New York Times. 

12.35 uur: Vlaming in New York: ‘Ik hoop dat het overschat blijft’ 

Filip De Boeck, die voor het Vlaamse marketingbureau InSites werkt, woont in de wijk Chelsea in New York. In zijn deel van Manhattan blijven de gevolgen van orkaan Sandy voorlopig beperkt. 

“Er loopt hier net iemand met zijn hond oor de straat”, zegt hij. “Dat is raar, want ik zie op Facebook berichten van mensen die in de Village of Battery Park City wonen – echt niet ver van hier – en die spreken over bomen die omver waaien. Blijkbaar blijft het toch nogal lokaal.” 

De grootste vrees voor New York is dat delen van de stad overstromen. In het slechtste geval loopt daarbij ook de metro onder water, wat tot miljarden dollars schade en een niet te overziene verkeersknoop zou leiden. 

“Ik hoop vooral dat de stroom niet uitvalt”, zegt De Boeck. “Dan kan ik van thuis uit werken, mijn gsm opladen en in contact blijven met de mensen in België. Ik krijg nu sms’en en Facebookberichtjes van mensen thuis die al vier jaar niet meer gezien heb. Die maken zich zorgen. Da’s lief, maar blijkbaar komt het op televisie toch erger over dan het is. Ik hoop alleszins dat het overschat blijft.” 

12.18 uur: 1 miljoen mensen zonder stroom

In het gebied dat getroffen is door orkaan Sandy zitten een miljoen mensen zonder stroom. Dat is vlak voordat de orkaan aan land gaat en de stormvloed zijn hoogtepunt bereikt.

Volgens de Washington Post moeten onder andere 300.000 mensen in Massachusetts, 180.000 in Connecticut en 200.000 in de regio waar de staten Maryland, Delaware en New Jersey samenkomen het zonder elektriciteit stellen.

Ook in Virginia en de hoofdstad Washington DC zijn er stroompannes.

23.47 uur: 'Blijf waar u bent'

"De tijd om uzelf te evacueren is voorbij. De omstandigheden zijn gevaarlijk en zullen nog verslechteren. Blijf alstublieft waar u bent." (Burgemeester van New York Michael Bloomberg op Twitter)

23.03 uur: Crisis broeit in Atlantic City 

Volgens de laatste voorspellingen zal orkaan Sandy de komende uren land bereiken in of vlakbij Atlantic City.

Gouverneur van New Jersey Chris Christie haalde tijdens een persconferentie uit naar Lorenzo Langford, de burgemeester van die stad. Die had mensen aangeraden om thuis te schuilen, tegen het advies in van de gouverneur, die iedereen had aangeraden om de gokstad aan de oceaan te verlaten. 

Ondertussen is Altantic City beginnen overstromen. Hoe groot de schade zal zijn, moet nog blijken, maar gevreesd wordt dat de beroemde Boardwalk eraan zal moeten geloven. Christie maakte zich dan ook zorgen over de mensen die daar in de buurt zijn achtergebleven. 

“Er is geen sprake van dat we die mensen nog kunnen gaan halen”, zei hij. ‘Ze zullen de rit ter plaatse moeten uitzitten. Ik kan niet bij mijn volle geweten mijn reddingswerkers uitsturen nu de storm op het punt staat om het land te bereiken en nu het donker wordt.” 

Ten vroegste wanneer het morgenochtend weer licht wordt zullen en reddingswerkers naar Atlantic City kunnen, zei Christie. “Aan de politieke mandatarissen die ervoor gekozen hebben om mijn advies in de wind te slaan: dit is nu úw verantwoordelijkheid.” 

22.04 uur Elektriciteit valt ook uit bij Peter Vermeulen

Ook bij Peter Vermeulen, Vlaming in New Jersey is de elektriciteit uitgevallen. 'En nu bang afwachten in het donker', laat hij via zijn smartphone weten.

22.00 uur Vanaf nu neemt onze correspondent in de Verenigde Staten Tom Vandyck deze liveblog over. Hij zal de hele nacht door live verslag uitbrengen over orkaan Sandy en de gevolgen voor de inwoners van de Amerikaanse Oostkust. 

21.48 uur Zeven dagen zonder stroom door ergste storm in 100 jaar.

Dit is de noodoproep die de Amerikaanse elektriciteitsproducent PSE&G naar al zijn klanten heeft gestuurd. 


The number of utility workers and contractors who will be restoring service once the strong winds subside is now at 1,550 - 950 of them from outside NJ to assist PSE&G's own contingent of 600 linemen. PSE&G has also secured 526 tree contractors to clear damaged trees and limbs from power lines. Crews have been arriving from Texas, Indiana, Illinois, Wisconsin, Florida, Missouri, Pennsylvania, Tennessee, Georgia and New Jersey, as well as Canada. 

PSE&G urges customers to prepare for the possibility of lengthy outages - perhaps seven days or more -- due to the enormity of Hurricane Sandy, which forecasters predict may become the worst storm to hit the Northeast in 100 years. It may take until Wednesday until a full assessment of the storm's damage can be made and the utility can more accurately predict when full restoration can be made. 

PSE&G will be ready to respond to outages as soon as the strong winds subside and it is safe to work in bucket trucks and other equipment. Flooding and downed trees also can make it hard for crews to get to damage locations. We work closely with towns and counties to clear roads so that we can respond. 

Many of the outages are caused by falling trees and limbs, which bring down power lines. Downed wires should always be considered "live." STAY AWAY FROM ALL DOWNED LINES. Do not approach or drive over a downed line and do not touch anything that it might be in contact with. To report a downed wire and other visible equipment damage, call 1-800-436-PSEG and tell PSE&G the nearest cross street. 

To report a power outage, call PSE&G's Customer Service line: 1-800-436-PSEG. 

In addition to widespread electric outages, PSE&G expects the heavy rain and predicted storm surge to result in gas outages. Water could enter the utility's gas distribution system, as well as flood customers' basements and gas appliances. Customers are reminded to call PSE&G to report gas odors, and contact their local fire department and municipal construction office to receive assistance in pumping the water out of their basements. 

Customers with wells are advised to have a supply of bottled drinking water on hand, and should fill the bathtub with water for sanitary purposes. 

Crews work around the clock to repair equipment and restore power. The utility's call center also will be fully staffed on a 24-hour basis to handle calls from customers. Other employees will assist with assessing storm damage, keeping the public away from any downed power lines and other functions that support restoration efforts. 

Electric crews work to restore power to the largest numbers of customers first, taking into account "priority" customers, such as hospitals, police stations, fire stations, water and sewer facilities, communications facilities (TV, radio, and telephone), and customers on life-sustaining medical equipment. At the same time, the utility restores power to homes and businesses, starting with the circuits serving the largest number of customers. 

Customers with a handheld device, or who are at an alternate location with power, can also report power outages and view the status of their outage by logging in to My Account at pseg.com. General outage activity throughout our service territory is available online at www.pseg.com/outagecenter and updates are posted on pseg.com during severe weather. 

21.27 uur Reusachtige kraan dreigt in te storten in New York

Boven West 57th Street in New York, vlakbij Central Park, is een reusachtige bouwkraan gedeeltelijk ingestort. Een deel van de kraan is afgeknakt en hangt nu tachtig verdiepingen hoog boven de straat te bengelen. Volgens de New York Times vallen stukken steen, staal en glas ban het gebouw af. De omliggende blokken zijn geëvacueerd. 

De kraan wordt gebruikt bij de bouw van ‘One57’, een wolkenkrabber die het hoogste residentiële gebouw van New York moet worden. Nog voor de toren, die 306 meter hoog moet worden, voltooid is, zijn er al appartementen verkocht voor 90 miljoen dollar. 

21.21 uur 'Bereid u  voor op zeven dagen zonder elektriciteit'

'Bereid u voor op zeven dagen zonder elektriciteit. Dit wordt de ergste storm in 100 jaar.' Dat zegt een Amerikaanse energieleverancier aan de Vlaming Peter Vermeulen die vlakbij Princeton in New Jersey woont en in het oog van de storm zit. 

Anders dan bij ons, liggen de elektriciteitsleidingen in de Verenigde Staten nog boven de grond. 

21. 13 uur: Meer dan een miljoen universiteitstudenten blijven thuis

21.10 uur: In Brooklyn zitten 10.000 gezinnen zonder stroom


New York Public Radio meldt dat in Brooklyn 10.000 gezinnen zonder stroom zitten door orkaan Sandy.

21.08 uur: Energieleverancier wil elektriciteit afsluiten in New York

Consolidated Edison, één van de grote energieleveranciers in New York, zegt dat het uit voorzorg de elektriciteit in Lower Manhattan wil afsluiten. Dat meldt Reuters.

21.05 uur 'Ergste moet nog komen'

Ook Wouter Goossens, Vlaming in Washington DC, vreest dat het ergste nog moet komen. 'Volgens het weerbericht gaat het nog veel harder waaien en regenen. Ook hier in Washington zal het harder waaien datn 100 kilometer per uur. Het oog van de storm passeert tussen Washington en New York. Het zal hier hopelijk minder erg zijn dan in New York.'

20.44 uur Vlaming in Washington DC: 'Hopen dat de elektriciteit niet uitvalt'.

'De mensen hier vrezen dat de elektricteit zal uitvallen omdat er veel bomen omwaaien en bovenop de elektriciteitsleidingen vallen,' zegt Wouter Goosens, Vlaming in Washington DC aan Knack.be.

'Voor overstromingen zoals in New York hoeven we hier niet te vrezen. De mensen zijn wel gevraagd om voorbereidingen te treffen voor de orkaan. Alle overheidsdiensten zijn gesloten. Treinen en bussen rijden niet, om veiligheidsredenen.'

20.33 uur Barack Obama roept nog eens op om naar de noodberichten te luisteren

'Luister alstublieft naar de noodberichten. Doe wat de veiligheidsdiensten van je staat je opdragen. Aarzel niet, stel de noodoproepen niet in vraag.' President Obama heeft nog eens opgeroepen om de noodoproepen ernstig te nemen.

20.28 uur 'Elektriciteit valt uit'

'Sommige van onze vrienden zitten al zonder stroom,' zegt Vlaming Peter Vermeulen vanuit Princeton in New Jersey. 'Een stroomuitval is onze grootste vrees. Het begint hier nu harder en harder te waaien.' 

Volgens CNN is de elektriciteit al uitgevallen bij 300.000 gezinnen in 7 staten getroffen.

19.38 uur 'Orkaan Sandy zal Amerikaanse doden eisen'

Gouverneur Martin O'Malley van de Amerikaanse staat Maryland zegt dat er in zijn staat wel degelijk doden zullen vallen door orkaan Sandy. Maryland zal tot 36 uur lang geteisterd worden door Sandy. Dat is erg lang. De komende uren zullen zeer moeilijk worden.

19.32 uur Sandy nadert New York vanuit het zuiden

De orkaan Sandy stevent onverbiddelijk naar de kust van de Verenigde Staten af en zal in de loop van de avond (lokale tijd) het zuiden van New York treffen. Volgens het orkaancentrum in Florida zal het oog van de storm in het Zuiden van New Jersey, zo'n 100 kilometer ten zuiden van "the big apple", de kust bereiken. De storm beweegt zich voort met een snelheid van zo'n 30 kilometer per uur. De wind in de draaikolk raast aan zo'n 150 kilometer per uur. 

19.04 uur Zie ook beeldreportage:

In Beeld: Orkaan Sandy komt aan land in New York

18.58 uur: Vlaming in het oog van de storm: 'Het ergste moet nog komen'

'De storm begint nu toch wel in alle hevigheid toe te nemen, zegt Vlaming Peter Vermeulen aan Knack.be. 'Vermeulen woont vlakbij Princeton in New Jersey. 'Het is nu al veel erger dan de verwoestende orkaan Irene vorig jaar en het ergste moet nog komen'

'Alle scholen zijn gesloten. Mijn tieners thuis vinden het leuk om een extra dagje verlof te hebben. Ook mijn oudste zoon die in Boston studeert heeft vandaag geen les. Metro in Boston gaat nu ook toe.'

' Ook ik moet vandaag niet naar het werk ; kantoren zijn allemaal gesloten. Alles op straat is bangelijk stil. Alleen hulpdiensten rijden aan en af.'

'Het regent hier al enkele uren heel fel en de wind waait sterk (50 m/hr) , maar het ergste moet nog komen tussen 2pm en 2 am'. 

18.28 uur Vlaming in het oog van de storm: 'Overstromingen zijn onze grootste vrees'

'Onze grootste vrees zijn overstromingen en electriciteitspannes, zegt Vlaming Peter Vermeulen van aan de Amerikaanse Oostkust aan Knack.be. 'Vorig jaar hebben we 2 maal drie dagen zonder stroom gezeten door de orkaan Irene. Dat was geen pretje. Er was geen verwarming, geen water, geen verkeerslichten, geen internet en de diepvries ontdooide. '

'Net op CNN gezien : veel gebieden liggen nu onder water: onder meer Long Island en sommige kuststeden in New York, Connecticut en New Jersey worden verplicht geevacueerd. 

18.19 uur: 11.000 vluchten geschrapt vanwege orkaan Sandy

Bijna 11.000 vluchten zijn geannuleerd bij vertrek en aankomst aan de Amerikaanse oostkust, waardoor tienduizenden passagiers vastzitten op de luchthavens bij het naderen van orkaan Sandy. Dat meldt de website flightaware.com. 

Sinds zondag zijn al ongeveer 10.700 vluchten geannuleerd, en dat cijfer zou nog kunnen stijgen als de orkaan dichterbij komt. 

17.50 uur Orkaan Sandy gooit roet in verkiezingscampagne

Miljoenen dollars worden uitgegeven aan het uitgekiend uitstippelen van de kiescampagne van de kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap. Eens die campagnetrein op volle toeren door het land dendert, is het een geoliede machine die voor niets of niemand uit de weg gaat. Behalve misschien voor Moeder Natuur. En laat net nu, in de cruciale laatste week voor de verkiezingen, een orkaan van formaat op de oostkust van de VS afstevenen. 

Zowel Barack Obama als Mitt Romney concentreren zich in de laatste rechte lijn vooral op de swing states, die zullen beslissen over de uitslag. Maar allebei moesten ze noodgedwongen hun plannen bijstellen vanwege Sandy, een orkaan met een potentieel verwoestende kracht die aan de oostkust wordt verwacht. 

Romney moest zijn trip naar Virginia, een cruciale swing state, afzeggen en ook een bezoek aan New Hampshire ging niet door. Obama moet dan weer zorgen dat hij voldoende tijd in het Witte Huis doorbrengt om de eventuele hulpverlening na de doortocht van de orkaan te coördineren. 

Maar er is nog een andere verkiezingsfactor aan de orkaan verbonden: in 35 staten is het namelijk toegestaan vroeger dan 6 november te stemmen. Tientallen miljoenen mensen maken daar gebruik van en dat is volgens analyses altijd in het voordeel van de Democraten geweest. 

Maar nu in de meeste staten aan de oostkust overheidsgebouwen dicht gaan vanwege de orkaan, dreigt Obama zijn grip op onder meer Virginia te verliezen. 

Ten slotte zal ook de reactie van Obama op de eventuele gevolgen van de doortocht van Sandy met argusogen bekeken worden en de stem van een deel van het kiespubliek bepalen: dat kan zowel in zijn voor- als nadeel spelen. 

17.19 uur Orkaan Sandy bedreigt 11.600 Belgen

11.600 Belgen wonen in de Amerikaanse oostkuststeden Washington, New York en Boston, en wachten op de komst van de orkaan Sandy. Dat zegt de FOD Buitenlandse Zaken. De orkaan komt waarschijnlijk vannacht aan land tussen Massachusetts en Virginia. 

"9.523 Belgen zijn ingeschreven in de bevolkingsregisters van New-York. Slechts 56 Belgen wonen in Boston. Voor Washington tellen we er 2.082", zegt FOD Buitenlandse Zaken. 

We moeten wel opmerken dat Belgen die voor zaken of plezier in de regio zijn, niet opgenomen zijn in de cijfers. Ook zijn er landgenoten die 'ontsnapt' zijn aan de officiële inschrijvingsregisters. 

Als de storm het land bereikt, zullen de consulaten regelmatig verslag uitbrengen over de situatie van de Belgen, aldus FOD 
Buitenlandse zaken. 

16.52 uur New York sluit twee van de drie tunnels

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft aangekondigd twee van de drie tunnels in Manhattan te sluiten, vanwege het risico op overstromingen door orkaan Sandy.  Het gaat om de tunnels Holland en Brooklyn-Battery. De sluiting zal de megapool nog verder verlammen, nadat eerder het openbaar vervoer werd stilgelegd. Ook de brug zal gesloten 
worden als de wind sneller gaat dan 96 km/u. 

16.34 uur Sandy is voorlopig nog een orkaan van categorie 1

Ingenieur Herbert Saffir en de toenmalige directeur van het National Hurricane Center (NHC), Bob Simpson, hebben in 1971 een nog vandaag geldige orkaanschaal ontworpen. Daarop worden 
orkanen in categorieën tussen 1 en 5 ingeschaald. Sandy is volgens NHC op dit ogenblik nog categorie 1. 

Een overzicht: 

CATEGORIE 1 - vanaf 119 km/u: lichte schade aan bomen, verkeersborden en slecht verankerde gebouwen. 

CATEGORIE 2 - vanf 154 km/u: kleinere bomen worden ontworteld en verkeersborden weggerukt. Ook daken, vensters en deuren kunnen schade oplopen. 

CATEGORIE 3 - vanaf 178 km/u: Lichtere gebouwen dichtbij de kust worden vernield. Rukwinden vernielen vensters en daken. Water- en stroomvoorziening is afgebroken. 

CATEGORIE 4 - vanaf 209 km/u: Extreme schade aan gebouwen. Lichtere gebouwen worden volledig verwoest of weggevaagd en aan de kust door wind en golven zwaar beschadigd. Grote gebieden zijn voor lange tijd onbewoonbaar. 

CATEGORIE 5 - vanaf 252 km/u: De vernielingen zijn rampzalig, ook bij robuust gebouwde huizen en fabrieken. Daken worden massaal afgerukt, deuren en vensters vernield. Bomen knakken af als strohalmen. Zware overstromingen dreigen. 

16.18 Sandy brengt driemaster tot zinken

De bemanning van een zinkende driemaster uit North Carolina heeft  het schip verlaten op de route van de orkaan Sandy. Dat meldde de Amerikaanse kustwacht. Het gaat om de "HMS 
Bounty", het schip dat gebruikt werd voor de film "Mutiny on the Bounty" met Marlon Brando en Trevor Howard. 

"De bemanning heeft reddingsvesten en overlevingspakken tegen het koude water aangetrokken, voor ze twee reddingsboten te water lieten", aldus de kustwacht in een persbericht. Volgens persagentschap AFP schreef de kustwacht oorspronkelijk dat er 17 bemanningsleden op het schip zaten, maar bleek het uiteindelijk om 16 personen te gaan. 

De kustwacht meldde nog dat er al 14 mensen gered zijn door twee helikopters en dat de twee overige bemanningsleden nog gezocht worden. Het schip raakte zondagavond in de problemen door de orkaan Sandy. Er was geen elektriciteit meer aan boord en de bemanning slaagde er niet meer in het water weg te pompen. 

De "HMS Bounty" is een kopie van de originele driemaster uit de 18e eeuw waar zich de beroemdste muiterij van de geschiedenis afspeelde. Het is gebouwd in 1960 en in 1962 gebruikt als decor voor "Mutiny on the Bounty". 

16.16 uur President Obama volgt de storm op vanuit het crisiscentrum in het Witte Huis

Over een week zijn het in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen, maar president Barack Obama heeft vandaag alle verkiezingsafspraken afgezegd. Hij heeft zich teruggetrokken in het Witte Huis om van daar uit de storm op te volgen en het commando te voeren over de hulpdiensten. 

Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor de stad Washington. Eerder al kondigde hij de noodtoestand af voor New York en de staten Maryland en Massachusetts.

16.07 uur New York loopt onder water

In New York lopen straten onder water, nog voor de orkaan Sandy echt het vasteland heeft bereikt. Volgens de Wall Street Journal staat Battery Park Esplanade in West Manhattan blank.

16.05 uur Fransen verdwenen

Zes of zeven Fransen zijn vermist op zee tussen de eilanden Martinique en Dominique. Dat meldt AFP nadat het Franse ministerie van Transport een sterke deining heeft vermeld na het passeren van orkaan Sandy. 

Volgens het ministerie zijn onderzoeken gestart door het regionaal centrum voor toezicht en redding van de Guyaanse Antillen. Een vliegtuig van de douane werd gemobiliseerd. 

16.02 uur: Lees ook

Orkaan Sandy: vooral ondergronds New York in gevaar

 

16.00 uur Goeiemiddag. Welkom bij de liveblog van Knack.be over de storm Sandy die over New York en een groot deel van de Amerikaanse Oostkust raast. Vanavond bereikt de orkaan het vasteland.

Eddy Eerdekens / Tom Vandyck / Simon Demeulemeester

 

Tags: Kustbescherming buitenland , Stormen buitenland