Sandy heeft maandagavond om 20 uur (lokale tijd) de oostkust bereikt. De grote steden in het noordoosten, Washington, Baltimore, Philadelphia, New York en Boston, werden getroffen door winden met orkaankracht en hevige regenval.

Kort voor orkaan Sandy aan land ging, veranderde ze van een tropische cycloon in een zware storm. In de uren daarvoor was de storm iets in kracht afgenomen. Toch zijn er windvlagen gemeten van snelheden tot 135 kilometer per uur. 

'Zee van water'

Rond Manhattan steeg het waterpeil vier meter, met overstromingen in het financiële hart van de stad tot gevolg. Verscheidene metrostations kwamen blank te staan. 'In Low Manhattan staat een zee van water', tweette Howard Glaser, directeur operaties van de stad New York en raadgever van gouverneur Andrew Cuomo. 'Ik overdrijf niet. Het water dringt de Battery-tunnel binnen.'

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, besliste om verschillende bruggen in New York te sluiten vanwege de orkaan. Sommige van de bruggen verbinden het eiland Manhattan met Long Island en Brooklyn. Elders in de stad plooide de storm een hoge bouwkraan naast een wolkenkrabber dubbel, aldus de zender CNN.

Inmiddels hebben de grootste buien New York gepasseerd, liet burgemeester Michael Bloomberg weten, en is het waterpeil aan het zakken.

Duisternis

Om de waterschade aan het metrosysteem en het elektriciteitsnetwerk onder het financiële hart te beperken besloot het belangrijkste energiebedrijf van New York de stroom uit te schakelen voor 6.500 huishoudens in deze wijk. Toch werd een veel groter deel van de stad in duisternis gedompeld als gevolg van overstromingen en explosies in transformatorhuisjes.

Bijna zes miljoen mensen in het oosten van de Verenigde Staten zitten nos steeds zonder stroom. Volgens het distributiebedrijf Con Ed zal het 'tot een week' duren vooraleer de stroomvoorziening in de hele stad hersteld zal zijn.

De grootste Amerikaanse beursgebouwen besloten de deuren uit voorzorg eerder te sluiten. Dat was sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 niet meer voorgekomen. Wall Street verwachtte ook dinsdag gesloten te zijn. De Verenigde Naties schortten al hun vergaderingen in het VN-gebouw in New York op.

Doden

In New Jersey, New York, West Virginia, Pennsylvania en Connecticut kwamen mensen om het leven. Sommige slachtoffers kwamen onder omvallende bomen terecht. In de Canadese stad Toronto vond een vrouw de dood door een omvallend verkeersbord.

De precieze omvang van de aangerichte schade kan pas bij daglicht in kaart worden gebracht. Volgens econoom Ryan Sweet van Moody's berokkent Sandy een economische schade van minimaal 10 miljard dollar per dag.

Volgens Sweet is het vooral een regionaal verhaal, waarbij het overgrote deel van de schade wordt aangericht tussen New York en Washington. 'Sandy zal geen groot effect hebben op de gehele Amerikaanse economie', constateert Sweet op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De komende dagen zet de storm koers richting Pennsylvania en het noorden van de staat New York. In Chicago wordt gewaarschuwd voor golven van zes meter hoog. West-Virginia kan te kampen krijgen met sneeuwval.

Sandy heeft eerder een spoor van vernieling aangericht in het Caraïbische gebied. Daar zijn zeker 69 doden gevallen.

Belgen in moeilijkheden

Intussen heeft de FOD Buitenlandse Zaken twee noodnummers bekendgemaakt voor de Belgen die in zich in moeilijkheden bevinden door orkaan Sandy. De diplomatieke en consulaire posten in Washington blijven al zeker gesloten tot dinsdagochtend plaatselijke tijd. Daardoor is er voorlopig nog geen informatie over het aantal Belgen in moeilijkheden.

Belgen in moeilijkheden kunnen de wachtdienst contacteren op het nummer +1 202-352-6428 (Ambassade van Washington) of op +1 917-597-3410 (Consulaat Generaal in New York).