Superstormen

vrijdag 20 juli 22:35

Uw centrale en objectieve informatiebron rond
de problematiek van superstormen in België

Over Superstormen

Poster

Water. Niets wekt zoveel ontzag als de kracht van water. Zonder water heb je geen zeeën, geen getijden, geen wolken, geen regen, geen leven. Iedereen heeft water nodig. Het is de bron en de drijvende kracht van alles wat leeft op aarde.

Maar de kracht van water heeft ook een duistere kant. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de recente tsunami in Japan, de overstromingen in Pakistan en de honderdduizenden doden in Sumatra. Dichterbij vielen in 2010 65 doden toen "Xynthia" Frankrijk trof en grote stukken van West-Europa onder water zette.

En in 1953 was er de beruchte storm over de Nederlandse en Belgische kusten die zorgde voor ruim 1800 slachtoffers. Deze ramp betekende het startschot voor de ingrijpende Deltawerken in Nederland. Want zo'n tragedie mocht zich nooit meer voordoen. Daarvoor was het dodental veel te zwaar.

Maar hoe zit het met de Belgische kust? Uit studie blijkt dat onze kust onvoldoende beschermd is tegen superstormen waarbij de waterstand met maar liefst 8 m kan stijgen. Dit zou de overstroming van het hele kustgebied en het hinterland als gevolg hebben. De economische schade zou oplopen tot enkele miljarden en er kunnen duizenden slachtoffers vallen.

We moeten dus onze kwetsbare kust — en haar inwoners en bezoekers — dringend wapenen tegen de klimatologische veranderingen zoals het stijgen van de zeespiegel en het eroderen van onze smalle stranden.

Want de vraag is niet "of" het zal gebeuren. De vraag is: wanneer?

http://www.superstormen.be is uw centrale en objectieve informatiebron rond de problematiek van superstormen in België en hoe ons ertegen te beschermen.